Årets Nobelvin – Poggio Teo Valiano

Det finns säkert någon som undrar vad det var som pristagarna, kungligheterna och övriga gäster drack under Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus förra lördagen. För dessa nyfikna kan vi meddela att man till varmrätten i år serverade Poggio Teo Valiano Chianti Classico, från den italienska vinfamiljen Puccini. Kanske något att pröva på till julens eller nyårets middagar?

Vinet Poggio Teo Valiano är producerat på vingården Poggio Teos Sangiovese-druvor. Druvorna plockas för hand vid optimal mognad och därefter sker en gedigen selektering av druvorna. Efter jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar får vinet sedan ligga på små ekfat i 15 månader innan buteljering.

Karaktären på vinet är inbjudande med en komplex doft med mängder av mogna körsbär, moreller, kryddor och härligt rostade ekfatstoner. I smaken är vinet elegant och välbalanserat med mängder av mörka bär, läder och välintegrerade ekfat.

Poggio Teo Valiano finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 81254 och till priset 169 kronor.

Om Poggio Teo

Poggio Teo är en vingård belägen på toppen av en kulle (Poggio) och är ett av egendomens absolut bästa lägen. Jordmånen är lerig med sten och har en bra dränering, vilket gör att rotsystemet får kämpa ordentligt för att komma långt ner i jorden för att hitta vatten. Detta gör att vinrankorna blir starka och tåliga för kyla och torka, något som i sin tur borgar för hög kvalitet.

Om Valiano

Valiano ligger i den lilla byn Castelnuovo Berardenga, i hjärtat av Chianti. Egendomen som tillhörde den italienska republikens president Giovanni Gronchi på 1960-talet och köptes av familjen Piccini år 1995, består av cirka 230 hektar varav 70 hektar är odlade med vinrankor.

Druvorna som odlas är Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Chardonnay.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *