Årets vinnare av World Travel Awards

Nyligen hölls den årliga tävlingen World Travel Awards Europe, som utser Europas och Sveriges bästa hotell och reseupplevelser. Med semestersäsongen runt hörnet tog vi en titt på resultaten.

Internationellt var det idel kända namn bland vinnarna – Four Seasons vann årets hotellkedja och Four Seasons Hotel George V i Paris utsågs till årets mest romantiska hotell. Inte heller var det någon direkt överraskning att Nimb tog priset som årets boutique-hotell och L’Angleterre som årets hotell i Danmark, eller Amerikalinjen i Norge.

Skrällen var istället lilla Sverige, där hotellkedjan ESS tog hem nästan hela prislistan. ESS är en relativt nygrundad hotellkedja (2007) som började med att lyfta Ystad Saltsjöbad från sömnigt kusthotell till spa-resort, och som sedan dess expanderat till 16 hotell.

Sveriges bästa hotell

Hotel Pigalle i Göteborg. Foto: ESS Group.

Säger man Sveriges bästa hotell så tänker många spontant Stockholm, och tankarna går kanske till Grand Hôtel, Bank Hotel eller Lydmar Hotel. Men priset som Sveriges bästa hotell hamnade för en gångs skull inte i Stockholm utan Göteborg.

Hotel Pigalle tog hem priset med sina charmiga rum och excentriska stil. Huset som Pigalle är inrymt i har också sedan en ovanligt lång historia som spänner från sockerfabrik till privatresidens för Eduard Magnus, konstnärspensionat för namn som Carl Larsson, Zorn och Liljefors, samt bank. Sedan ESS tog över har man lyckats lyfta namnet snabbt till topplistan över Sveriges bästa hotell.

I den separata kategorin för boutique-hotel var det inte heller Stockholm utan Malmö som tog hem priset. MJ’s, ytterligare ett ESS-hotell, vann kategorin framför vad som borde varit en enkel vinst för Ett Hem.

Sveriges bästa resort

Ystad Saltsjöbad, Sveriges bästa resort 2024. Foto: Ystad Saltsjöbad.

Kanske lite mer väntat var att ESS plockade hem priset för Sveriges bästa resort, i form av Ystad Saltsjöbad. Trots hotellets storlek har man lyckats bra med Newport-temat och spakonceptet Lido som fortsätter att utvecklas. Numera finns till och med en privat villa att hyra för den som vill ha tillgång till spat, men få ett mer avskiljt boende av hög klass.

Läget, strax utanför Ystad, på Österlen är också en perfekt utgångspunkt för dagtripper runt de vackraste delarna av Skåne.

Sveriges bästa svit

Prinsessan Lilians Svit, Grand Hôtel. Foto: Grand Hôtel.

När det gällde Sveriges bästa svit är dock gamla äldst. Prinsessan Lilians svit, 330 kvadratmeter lyx på Grand Hôtel i Stockholm, vann det självklara priset som Sveriges bästa pris. När pengarna inte är problemet ger den här sviten dig fyra rum och ett fullutrustat kök med fantastiskt utsikt över Stockholms slott. Sviten är också bland mycket annat utrustad med sin egen biosalong och en flygel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *