Årtiondets auktion – visningen har öppnat

Det har kallats årtiondets auktion – Important Spring Sale där Nordens marknadsledande auktionshus Bukowskis nu presenterar mästerverk i alla kategorier och internationella samlingar med ett samlat utrop på över 95 miljoner kronor.

Till vårens auktion som äger rum från och med onsdag 7 juni har Bukowskis fått förtroendet att sälja såväl fantastiska samlingar som enskilda mästerverk. Samlingar som med en spännande proveniens ger en ytterligare dimension till föremålen och fyller dem med en historia och ett sammanhang.

Det är en ära att få presentera så många betydande samlingar och mästerverk på vårens avslutande auktion. Det är en av Bukowskis viktigaste auktioner på flera decennier, säger Louise Arén VD Bukowskis.

Visning pågår i Berzelii Park 1 i Stockholm varje dag fram till Nationaldagen 6 juni. Hela katalogen finns även online på www.bukowskis.com.

Förutom själva visningarna bjuder helgen på föreläsningar av Bukowskis specialister enligt programmet nedan.

Lördag 3 juni
Kl 12. – Säbylund – 230 års herrgårdshistoria med unika föremål på auktion
Kl 13. – Storslagna textilier och mattor
Kl 14. – Strindbergs Inferno
Kl 15. – Glittrande juveler

Söndag 4 juni
Kl 12. – Säbylund – 230 års herrgårdshistoria med unika föremål på auktion
Kl 14. – Delar ur svenska silversamlingar – F. Simon, P. Wallenberg & Nobel
Kl 15. – Carl Larsson – från Frankrike till Sundborn

Auktionen äger rum 7 – 8 juni på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Ett smakprov från auktionen:

Den välkände storsamlaren J.E. Safra har skapat en av de förnämsta internationella samlingarna av skandinavisk konst. Ur denna samling kommer de tre mästerverken Titt-ut av Carl Larsson, Timret går av Anders Zorn och Inferno av August Strindberg.

Alla dessa verk är målade under den omvälvande perioden runt 1900 då ovanstående konstnärer var med om att revolutionera konsten genom att bryta helt med de traditionella konstakademierna. Auktionen har med ytterligare betydande verk från denna period: Packis i stranden av August Strindberg, Carl Fredrik Hills Afton samt Vallmor och Trädgårdsscen från Marstrand av Carl Larsson.

August Strindbergs ”INFERNO”, som även syns på bilden överst har ett utrop på 17 000 000 – 19 000 000kr.
Carl Larssons ”Trädgårdsscen från Marstrand” med ett utrop på 3 000 000 – 5 000 000 kr.
Ett annat av Carl Larssons mästerverk ”TITT-UT” har ett utrop på 4 000 000 – 5 000 000kr.
Anders Zorns ”TIMRET GÅR” med ett utrop på 6 000 000 – 8 000 000kr.

Från herrgården Säbylund i Närke kommer det högklassiga möbler och konsthantverk tillsammans med en fantastisk samling porträtt, som ger en inblick i ett unikt kulturarv.

I denna samling ingår bland annat en underbar porfyrvas av Fredrik Ludvig Rung. Fredrik Ludvig Rung (1758-1837) räknas till den gustavianska epokens skickligaste bronstillverkare av internationell klass. Hans stora skicklighet att gjuta, ciselera och förgylla bronser hade han uppövat under sina läroår i Frankrike och England. Hemkommen till Sverige 1787 blev han engagerad som hovsicelör i viktiga beställningar till kungahuset. Han utförde bronsdekorationer till porfyrföremål efter Louis Masreliez’ ritningar och gjorde också inköp av porfyrföremål för att sälja dem vidare försedda med bronsmonteringar.

Säbylund Herrgård.
Ett smakprov med de möbler, konsthantverk och porträtt som kommer från herrgården Säbylund i Närke och finns representerade på auktionen.
H. H. Von Essens sengustavianska porfyrvas med lock av Hovsicelör F. L. Rung med ett utrop på 200 000 – 300 000kr.

Ur Ekon. Dr. Peter Wallenbergs utsökta silversamling om drygt 300 pjäser kommer 60 objekt att presenteras auktionen.

Smakprov ur Peter Wallenbergs silversamling.

För fem år sedan sålde Bukowskis den första delen av Stenbecks samling av kinesiskt porslin tillverkat under sen Ming- och tidig Qing-dynasti, nu kommer del nummer två ut till försäljning.

Delar ur Stenbecks samling av kinesiskt porslin tillverkat under sen Ming- och tidig Qing-dynasti.

Lilavati och Bengt Hägers samling består av verk från Indien, Kina och Japan som reflekterar parets intresse för resor, vänskap och dans.

Under auktionen finns även värdefulla smycken, som örhängen, ringar och diadem representerade. Här proveniens från Familjen Nobel där det även ingår ett intressant och sällsynt cigarettmunstycke.

Ovanstående verk och objekt är ett axplock ur en auktion som rymmer föremål av högsta kvalitet som representerar olika tidsepoker, som har ägts och älskats av olika kulturpersonligheter och som nu kommer att säljas vidare till nästa generation för att på så sätt fortsätta att skapa kulturhistoria.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *