Asiatiska dofter lockar bryggmästaren att brygga fruktig öl

Nu fortsätter Den Stora Smakresan med besök i Hong Kong där Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson överväldigas av alla nya doft- och smakintryck.

Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson fortsätter sin inspirationsresa ombord på ostindiefararen Götheborg längs den svenska västkusten. De ursprungliga ostindiefararna seglade i många månader för att göra affärer i Kina. För att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien besökte Richard Hong Kong som en del i sin smakresa. På myllrande marknader och i tropisk hetta fick Richard mängder med nya intryck som han tog med sig hem till sitt utvecklingsbryggeri.

Tillsammans med kryddexperten Lisen Sundgren provar sig Richard fram bland torkade frukter och kryddor som kanel och stjärnanis. Sedan gäller det för Richard att fundera på vilka exotiska smaker han kan locka fram med hjälp av malt och humle. Uppdraget blir att brygga en lager inspirerad av det brittiska imperiets krock med den nya världen. Det blir en fruktig lager baserad på karamellmalt och exotisk humle från USA och Nya Zeeland.

Som vanligt får kocken Björn Frantzén sedan utmaningen att komponera en maträtt som passar Richards öl. För att möta den stora fruktigheten väljer Björn och hans team att göra kryddiga friterade kycklingvingar med Stiltonost.

Senaste avsnittet av Den Stora Smakresan här:Chicken wings Björn Frantzen
Björn Frantzén

Heta kycklingvingar med smält smör & stiltonost

10 portioner

Ingredienser

Kycklingvingar

2 kg kycklingvingar

0,5 dl hot sauce el liknande

Garnityr

50 g krusbladig persilja, plockad och friterad

100 g stiltonost, smulad

50 g smält smör, varmt

Metod

Kycklingvingar

Klipp vingarna i 2 delar, salta och peppra. Rosta kycklingvingarna i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Kyl sedan ned vingarna. Vid servering så friteras vingarna på 175 grader i 2-3 minuter eller så de blir frasiga. Glacera med såsen och servera direkt.

Garnityr

Plocka persiljan i små knippor. Fritera persiljan.

Avslutning

Lägg osten på de varma vingarna och värm i någon minut till så att osten smälter litet grand. Toppa med varmt smält smör och den friterade persiljan.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *