Det är inte så vanligt med svenska parfymmärken, ännu mer sällsynt är det med klassiska svenska parfymmärken med doftegenskaper som för tankarna tillbaka till de manliga, kryddiga och tidlösa dofter som var betydligt vanligare flera decennier tillbaka.
Nu har vi dock fått tillbaka ett stycke svensk parfymhistoria på marknaden när märket White Horse gjort comeback i Sverige.
Efter ett antal år utomlands återvände det ikoniska märket White Horse till sitt hemstall i Sverige och ägs återigen av familjen Jonas. Framsidan hos White Horse pryds av ingen mindre än Carl Jan Granqvist, som gärna kallar parfymen från White Horse för ”Cheval Blanc”.
Klassiska svenska herrserien White Horse
White Horse har anor sedan 1950-talet och var länge det allra främsta märket för svenska män och deras grooming och utseende. Då tillverkades alla produkter i Stockholm och den nuvarande ägaren Leif Jonas far, Monsieur Jonas, var en av dåtidens enda nordiska parfymör på företaget Parfumerie Seger.
Parfumerie Seger fanns på Karlavägen 83 i Stockholm under 1950-talet. Där hade man såväl kontor, produktion, lager och även labbet med alla olika dofter och prover fanns på nämnda adress.
Förutom herrserien White Horse gjordes även en hel del kosmetik på damsidan, som de då kända parfymerna June Night och Korall. Även serien My Garden, som var en populär kräm för kvinnor, tillverkades där.
Parfumerie Seger hade även agenturen för några andra klassiska parfymmärken som tyska Mülhens 4711 Eau de Cologne och franska Coty. Dessutom sålde man det kända hårvattnet Dr. Dralles Birkenharwasser.
I början av 60-talet var White Horse marknadsledande på den svenska marknaden och den enda med en komplett serie bestående av Hair Cream, After Shave Lotion, Hair Creme, schampoo, deodorant, rakcreme, tvål, raktvål, Brilliantine och balsam. White Horse var stora även i Finland och Norge.
När det gäller hårkrämen så hade White Horse ca. 30 %, där huvudkonkurrenten Brylkräm även innehade 30 % av marknaden. På den tiden var även hårvatten populärt och där hade White Horse ungefär 25 % av marknaden i konkurrens med bl.a. Panteen. Totalt såldes över 16 miljoner förpackningar av White Horse.
Då det gäller produkten After Shave Lotion var konkurrenterna bland annat välbekanta dofter som Old Spice, Aqua Vera och Safari.
Av olika skäl lades verksamheten ned och varumärket White Horse övertogs bland annat av läkemedelföretaget Pfizer. För ett par år sedan bestämde sig nuvarande ägare Leif Jonas för att återigen satsa på White Horse-serien.
Varumärket övertogs och med utgångspunkt från originalreceptet startade man nyproduktion av hårcreme, After Shave och Eau de Toilette. White Horse Hair Control Creme har alltid funnits i handeln och det är alltså After Shave Lotion och Eau de Toilette (EdT) som nu återlanseras.
Tillverkningen sker numera i Linköping på Linköpings Tekniska Fabrik (LTF). Den klassiska White Horse doften har behållits med samma konsistens så långt som det är möjligt, men en del ingredienser har man varit tvungna att byta ut på grund av nya EU bestämmelser.
En intressant detalj är att White Horse Eau de Toilette lagras i svenskt ekfat. Parfymen från White Horse är en av få som har en likadan lagring. Bastonerna i parfymen är Cedarträ, Vanilj och Patchouly. Den är sedan toppad med en del övriga ingredienser, däribland äkta rosenolja.
Doften på White Horse after shave-lotion baserar sig på det uppskattade originalreceptet från 50-talet, med bl.a. äkta rosenolja som bas. White Horse Eau de Toilette är aningen starkare i sin doft än den klassiska doften som återfinns i After Shave Lotion.
Det är alltså rosenolja som utgör basen i White Horse herrparfym och det är just rosenoljan som är en del av ursprungsingredienserna. Parfymen lagras på ekfat, vilket ger en karakteristisk herrdoft som har stått sig i i popularitet flera decennier.