21 klassiska herrparfymer

Att välja ut de mest klassiska bland herrparfymer är inte det enklaste, väljer man enligt popularitet, ålder eller helt andra kriterier? Det finns dock en del parfymer som överlevt längre än andra bland den stora mängd av nyheter som kommer ut varje år.

De parfymer som överlever i decennier i dagens mördande konkurrens kunde ju i sig kallas klassiker. Sedan finns det parfymer som funnits med i århundraden och som först under senare decennier blivit stora försäljningssuccéer bland de stora massorna.

I vissa fall på grund av att de först då lanserats även för denna målgrupp, istället för att enbart rikta sig till en liten och exklusiv användarskara. Till den senare kategorin kan parfymer som Creed räknas, som länge riktade sig främst till kungligheter och andra inflytelserika personer i samhället.

Klassiska herrdofter på marknaden

klassiska herrparfymer herrdofter

Det är sällan man pratar om klassiker på samma sätt med parfymer som när det gäller t.ex. klockor. Men bland alla de tusentals parfymer som finns på marknaden finns det faktiskt ett antal som har överlevt de återkommande modetrenderna för att etablera sig som klassiker från generation till generation.

Vad är då en klassiker? Det är en väldigt svår fråga. Det finns märken som kom ut på marknaden för flera hundra år sedan och som ännu har en stark ställning, men även några årtionden gamla märken som inte visar något tecken på att avta i popularitet.

Trender kommer och går även inom parfymvärlden. De senaste åren har vi sett ett mycket stort intresse för starkt doftande oudparfymer. Detta kan också ses som en generell trend inom parfymer i övrigt – även män vågar numera i allt högre grad uttryck sig i form av starkare dofter och lägger allt mer tid på att finna den rätta dofter som uttrycker ens personlighet.

Här är några tidlösa och klassiska parfymer för män. Parfymer som överlevt flera generationer och som inte visar några tecken på att avta i popularitet.

 klassiska herrparfymer kändisdofter

1. Creed Green Irish Tweed

Det var med denna parfym som Creed fick sitt stora genombrott bland den stora allmänheten i mitten av 1980-talet. När man går igenom listor över kändisars favoritparfymer finner man att Green Irish Tweed är den oftast förekommande på listorna. Russell Crowe, George Clooney och Clint Eastwood är bara några av de kändisar som sägs använda sig av denna parfym.

ian flemings favoritdofter kändisarnas favoritparfymer

2. Floris No. 89 EdT

Det anrika märket Floris, grundat 1730, sällar sig till den del av Londons sedan länge världskända parfymörer som i decennier försett världen med exklusiva produkter för både män och kvinnor. Juan Famenias Floris startade sin verksamhet på 89 Jermyn Street i centrala London som till en början bestod av barberarsalong och parfymeri.

Gatunumret till den ursprungliga och fortfarande välbesökta butiken på 89 Jermyn Street har kommit att ge namn åt den parfym som kanske är mest känd i hela sortimentet, Floris No. 89. Parfymen sägs vara signaturdoften för Agent 007 och i novellen Dr. No beskrivs hur James Bond vid ett tillfälle låter tappa upp ett bad med Floris Lime Bath Essence, en scen som dock aldrig kom med vid filmatiseringen av boken. Winston Churchill är ytterligare en man som kommit att förknippas med företaget då han hade för vana att använda Floris Special No. 127.

klassiska herrdofter herrparfymer

3. Aramis Classic

Aramis har en väldigt kännspak basnot av läder och är en parfym för den som uppskattar starka dofter. Armis lanserades år 1966 som en doft för män som uppskattar tradition och det klassiska. Speciellt i USA har doften traditionellt haft en väldigt stark ställning.

Doften har varma noter av läder, ambra, sandelträd och mossa som skapar en maskulin doft som med sina fyrtio år på marknaden blivit en riktig klassiker bland herrdofter.

winston churchills favoritparfym kändisdofter engelska dofter

4. Geo F Trumper Marlborough Cologne

Geo F Trumper Marlborough är en klassisk cologne med aromatiska träaktiga noter av geranium, lavendel och cederträ. Marlborough Cologne är Geo. F. Trumper lanserades år 1877 och är således en av märkets äldsta dofter.

Bland Geo F. Trumper övriga klassiker märks också Eucris EdT, som är en riktig klassisk engelsk gentlemannaparfym, som bland annat omnämns i bokversionen av James Bond On Her Majesty’s Secret Service från 1963.

5. Christian Dior Eau Sauvage

Eau Sauvage från Christian Dior är en av de mest kända bland herrparfymer. Den skapades redan år 1966 av Edmond Roudnitska och håller sin ställning som en av de mest populära parfymer runtom i världen ännu idag. Populariteten hos parfymen märks också i att denna i regel aldrig finns till rabatterat pris, varken hos fysiska butiker eller online. En klassiker i ordets rätta bemärkelse.

hollywoods gyllene era kändisarnas favoritdofter

6. Aqua di Parma Colonia

Ett stenkast ifrån de legendariska italienska sportvagnstillverkarna hittar man staden Parma. Inte bara världsberömd för sin Parmaskinka Prosciutto, Crudo di Parma och fotbollsklubben Parma FC. Härifrån kommer även Acqua di Parma vars dofter återspeglar det bästa av Italien.

Colonia Eau de Cologne är den första och ursprungliga doften från Acqua di Parma som lanserades 1916. Den är tillägnad både män och kvinnor. Doften är en perfekt blandning av citrusfrukter, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä som ceder, vetiver och ylang ylang. Colonia är elegant, frisk, naturlig och tidlös.

En av de mest kännspaka av alla parfymerna på listan och en doft som av många är liktydigt med den typiskt italienska, sofistikerade stilen.

engelska gentlemannadofter

7. Penhaligon’s Blenheim Bouquet

Penhaligon’s Blenheim Bouquet skapades redan 1902 för hertigen av Marlborough och har använts av många berömda personer genom historien. Blenheim Palace var och är fortfarande hemvisten för en av Englands mest namnkunniga släkter, familjen Marlborough, och sedermera även födelseplatsen för Sir Winston Churchill. Detta var också en av många dofter som Winston Churchill själv använde under sin livstid. Penhaligon’s Blenheim Bouquet är en mix av citrusoljor, kryddor och trä.

Penhaligon’s är ett anrikt brittiskt märke som gjort sig känt för sina aromatiska dofter och vackert designade flakonger. En av de mest intressanta lanseringarna i parfymväg under de senaste åren var när Penhaligon’s Portraits kom ut på marknaden under 2017. Ett bevis på märkets utmärkta innovationsförmåga inom området.

klassiska engelska gentlemannadofter

8. Truefitt & Hill 1805 Cologne

Det är inte konstigt att doften 1805 är den mest populära i anrika Truefitt & Hills sortiment. Med en toppnot av bland annat bergamott och lavendel och med en bas av ceder och sandelträ är denna doft härligt frisk och fräsch. Den har också en unik hållbarhet för att vara av typen cologne, där doftegenskaperna bibehålls hela dagen utan problem.

Med namnet 1805 hänvisar Truefitt & Hill till året då de startade sin verksamhet, men trots sin ålder har doften hållit över generationer och är ett bra väl även för den moderna gentlemannen. Bland de mest intressanta lanseringarna under senare år märks Apsley Cologne som kom ut på marknaden 2016.

9. Boss Number One EdT

1980-talet förknippar man ofta med starka karaktärer och dofter. För män, oavsett ålder, var det vanligt att man under detta årtionde bar en väldigt maskulina dofter. Denna aromatiska och kryddiga komposition från Hugo Boss som introducerades på marknaden år 1985 är inget undantag.

Här blandas friska toner av gröna äpplen, basilika, grapefrukt och citron med mjuka inslag av honung, lavendel, jasmin, ros och lilja. I basen ligger den kryddstarka samlingen av sandelträd, kardemumma, mossa, cederträd och en stark tobaksdoft.

musgo real classic scent

10. Musgo Real Cologne Classic Scent

Musgo Real Cologne Classic Scent är en klassisk, träig och maskulin doft med noter av eucalyptus, vetiver och patchouli. Denna doft från portugisiska Claus Porto lanserades redan 1935 och har bibehållit sin popularitet sedan dess, speciellt i länderna i södra Europa.

klassiska herrdofter herrparfymer

11. Azzaro Pour Homme EdT

Azzaro pour Homme är en aromatisk doft som lanserades på marknaden år 1978. Denna maskulina klassisker har inslag av lavendel, sandelträ, anis, vetiver och mysk. Azzaro pour Homme skapades ursprungligen av Gerard Anthony, Martin Heiddenreich and Richard Wirtz.

För den som söker efter dofter som förknippas med 1970-talets kryddiga och manliga dofter är detta ett bra val. Personligen tycker jag att många av de parfymer som lanseras nuförtiden är aningen själlösa, där man ofta siktar på siktar på att nå ut till den stora massan med friska citrusdofter snarare än med en egen ”doftpersonlighet”. Denna har dock avviker dock från de flesta av de parfymer som kommer ut på marknaden just nu.

12. Calvin Klein Obsession for Men EdT

Ännu en klassisk 80-tals doft som med sin aning tunga och aromatiska komposition kännetecknar den personliga och aromatiska karaktär som de flesta dofter hade under det årtiondet, till skillnad från de mer transparenta och rena som är populärare i dagens dofter. Calvin Kleins Obsession lanserades år 1986 och är ännu idag en populär parfym för män världen över. Doften är byggd delvis av kryddigt jordiga toner av ambra, kanel, sandelträd, patchouli, mysk och vanilj och dels av somrigt fräscha inslag av muskot, jasmin, koriander, lavendel och bergamott.

13. Giorgio Armani Aqua di Gio Pour Homme

Armanis Aqua di Gio hade sina glansdagar under 1990-talet och även om den inte säljer lika bra idag så är det en av få dofter som bibehåller sin status år efter år. Det är kanske inte så märkligt med tanke på att den går hem hos de flesta med dess perfekta sammansättning av salta och söta toner.

Parfymen är inspirerad av den Italienska ön Pantellerie och dess fridfulla natur skapades denna friska doft av harmoniska toner av citron, apelsin, lime, jasmin, koriander, fresia och havet. Denna för tankarna till en varm sommarkväll.

14. Yves Saint Laurent Kouros EdT

Yves Sain Laurent Kouros lanserades år 1981 och har alltså bibehållit sin popularitet över flera decennier. Denna kryddiga doft har inslag av koriander, kardemumma, jasmin, läder, honung och vanilj som skapar en varm och manlig doft.

15. Boss Bottled

Över 70 miljoner flaskor har sålts över hela världen sedan den lanserades år 2000. Parfymen är ständigt återkommande på listor över de mest sålda herrparfymerna från år till år. Dess mjuka, sensuella vaniljtoner blandat med en träiga basnoter gör det till en behaglig doftupplevelse för de flesta.

16. Paco Rabanne Pour Homme

Originalet Paco Rabanne Pour Homme lanserades år 1973 och den är väldigt populär framförallt i medelhavsländerna. Hos oss är nyheter som Paco Rabanne 1 Million betydligt populärare idag. Om man vill ha en riktig klassiker är dock denna man skall satsa på.

En klassiskt tvålig doft där de fräscha och mjuka aromerna här möts i perfekt harmoni och skapar en ren känsla. Kompositionens innehåll består av träd, lavendel, ambra, mysk, mossa och dominant honung. Den har en ytterst mogen och elegant riktning och passar därmed den äldre mannen.

original eau de cologne

17. Original Eau De Cologne

4711 Original Eau de Cologne sägs ha skapats av skapats 1792 i Köln av den unge förrätningsmannen Wilhelm Muehlens efter ett hemligt recept han fick av en munk. Det var ursprungligen ett mirakelvatten både för invärtes och utvärtes bruk.

1810, då staden var ockuperat av Franska trupper krävde Napoleon att alla recept på medicinska drycker skulle vara offentliga. Muehlens valde då att marknadsföra sin produkt enbart som en doft, som snabbt blev populär bland societeten. Namnet 4711 hämtades från husnumret på Glockengasse där företaget hade sitt säte.

Resten är historia och företaget har sedan dess även skapat andra dofter, men detta är originalet. En frisk unisexdoft där citrus och örter övergår i ett blommigt hjärta och får avslutas med en fyllig träig bas.

18. Lagerfeld Classic EdT

Lagerfeld Classic EdT är en orientalisk doft som lanserades redan 1978. Det är en klassisk maskulin doft där eleganta inslag av bergamott, jasmin, iris, muskot och söt apelsin möter kryddiga element av patchouli, sandelträ, ros, tobak, mossa, ambra, ek, tonkabönor och vanilj.

taylor of old bond street sandalwood

19. Taylor of Old Bond Street Sandalwood, Sandalwood Cologne

Jermiah Taylor grundade Taylor of Bond Street år 1854 och med denna klassiker har man en doft som passar en äkta gentleman. Doften börjar med friska noter av citron och örter som balanseras av söta blomnoter för att avslutas med en bas av sandelträ, ekmossa och bärnsten.

20. Joop! Homme EdT

För den som gillar Creeds härliga Santal EdP har man här ett billigare men ändå fullgott alternativ då det gäller orientaliska och underbara kvällsdofter. En manlig doft som är byggd av söta aromer av jasmin, lilja, kanel, vanilj och sandelträd. Parfymen Joop! Homme EdT laserades på marknaden år 1989 och är ännu idag en storsäljare runtom i världen.

21. Grey Flannel EdT

Grey Flannel från Geoffrey Beene är en väldigt manlig doft av bergamott, citron, iris, viol, mossa och cederträd. Den orientaliska och träiga doften lanserades år 1975.

Om man söker efter en originell doft som inte liknar något annat är denna definitivt något att satsa på. Den gillas definitivt inte av alla på grund av sin starkt blommiga doft, där mellan- och basnoterna av viol, ekmossa och vetiver framträder väldigt tydligt. Men för parfymnördar som älskar det unika och personliga är denna det perfekta valet.

klassisk svensk herrparfym

White Horse EdT

Som bonus på denna lista över parfymklassiker finns det all orsak att lägga till en riktig klassiker från Sverige som relanserats på marknaden och som vi nämnt i en artikel tidigare . White Horse EdT har anor sedan 1950-talet och var länge det allra främsta märket för svenska män och deras grooming och utseende. En intressant detalj är att White Horse EdT lagras i svenskt ekfat. Parfymen från White Horse är en av få som har en likadan lagring. Bastonerna i parfymen är Cedarträ, Vanilj och Patchouly. Den är sedan toppad med en del övriga ingredienser, däribland äkta rosenolja.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *