Det anrika parfymhuset Creed

Det finns inte speciellt många renodlade parfymmärken med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka. De flesta av de parfymer som nu designas för massmarknaden har oftast en rätt kort historia och även kvalitetsmässigt är många av dessa högst tvivelaktiga, upphjälpta främst av en gigantisk marknadsföringsbudget.

Ett märke som står i stark kontrast till dessa är Creed som är ett parfymhus med anor från år 1760. Med en historia som stäcker sig mer än 250 år tillbaka i tiden och ett arv som spänner från far till son över åtta generationer håller parfymhuset Creed en särställning i parfymbranschens finrum.

Historien började i ett litet skrädderi i London år 1760, när James Henry Creed öppnade sin första parfymbutik i London. Doftsatta handskar är högsta mode i den brittiska överklassen, och berömmelsen tar fart när kung George III beställer sin egen doft, Royal English Leather från Creed. Parfymerna blev snabbt en favorit bland aristokratin och Drottning Victoria anlitar Creed som den officiella leverantören till hovet.

creed-history

Foto: James Henry Creed och ett par doftsatta handskar.

I mitten av 1800-talet övertygar Napoleon III parfym-mästaren Henry Creed att flytta företaget till Paris där han blir hovleverantör till det franska, ryska och ungerska hovet. Snart spred sig ryktet även till övriga hov runtom i Europa och några kända användare av Creeds parfymer blev bland annat Napoléon III, Kejsarinnan Eugénie av Frankrike, Kejsare Franz-Joseph, Kejsarinnan Sissi av Österrike-Ungern och Drottning Christina av Spanien.

751b4664-d4f2-4b2d-8452-718abeee432a

Foto: En liten tidslinje över Creed. 1854 flyttar Creed officiellt till Paris. År 1870 blir Creed hovleverantör till engelska kungahuset och 1970 lanseras Creed för första gången till allmänheten.

På initiativ av Kejsarinnan Eugénie flyttade parfymhuset Creed till Paris år 1854 och dess flaggskeppsbutik finns fortfarande kvar i samma stad. Creed var länge en av de bäst hållna hemligheterna i parfymvärlden, känd främst bland de rika och berömda.

Listan över berömda personer som använt sig av Creeds parfymer kan göras lång, med allt från berömda statsmän till stjärnor inom film- och idrottsvärlden. Winton Churchill, Cary Grant, Michelle Obama, Richard Gere och Frank Sinatra är bara några av de kända personer som använt sig av Creed genom åren.

b6a88516-4417-499b-ad73-2961bc4a85da

Foto: År 1948 lanseras Creed Vetiver, som blir en personlig favorit hos John F. Kennedy.

Trots att märket numera är vida känt runtom i världen har man lyckats bibehålla företaget inom familjen Creed över sju generationer. Något som även bidragit till Creeds exklusiva rykte inom en parfymindustri som alltså översvämmas av globala märken med stor marknadsföringsbudget.

1985 skapar parfymhuset sin hittills mest kända och kändistäta doft, den legendariska Green Irish Tweed som uppmärksammats genom Richard Gere, George Clooney och Robert Redford. Idag är Erwin Creed parfymör och familjeföretaget fortsätter att komponera lyxiga mästerverk som Original Vetiver, Aventus, Love in White och Love in Black.

Creed har aldrig kompromissat på kvaliteten och parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, upp vid 15-20 procent, vilket står i stark kontrast till dofterna från de parfymer modehusen designar för massmarknaden. Efter mer än 250 år och 200 unikt skapade parfymdofter står parfymhuset Creed starkare än någonsin.

099b3166-1b1b-4edc-aced-98e94b7e5137

Foto: År 1985 skapar Creed sin hittills mest kända doft, den legendariska Green Irish Tweed. En parfym som kommit att bli en favorit hos personer som Richard Gere, George Clooney och Robert Redford. 

9d18f4d7-ca48-4362-9bd5-2b3d348c9daf

Foto: Som vi nämnt tidigare här på Gentlemannaguiden, skapade Creed en egen parfym på uppdrag av Winston Churchill. Det var år 1920 som Tabarome Millesime skapades och 1999 kommer denna tobaksdoft ut på marknaden för allmänheten.

80786776-e3d0-49b7-a390-c3a3eab6f578

Foto: År 1936 ger Hertigen av Windsor, kung Edward VIII, Creed i uppdrag att skapa en parfym exklusivt för honom. 2015 lanseras Royal Mayfair till allmänheten som en nytolkning av denna doft. 

creed-gents

En intressant nyhet då det gäller Creed är att nätbutiken  Gents nu lanserar Creeds eftertraktade dofter även i 30 ml och 120 ml flaskor.

Creeds parfymer har hittills bara funnits tillgängliga i 75 ml storlek på den svenska marknaden. Igår lanserade Gents, som den enda officiella återförsäljaren på den svenska marknaden, parfymhusets dofter i både den smäckra resestorleken 30 ml samt den mer kontinentala 120 ml flaskan. Något som gör Creeds parfymer tillgängliga för fler män och som erbjuder trogna användare ett bättre värde.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *