Det anrika parfymhuset Creed

creed parfymer sverige

Det finns inte många renodlade parfymmärken med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka. De flesta av de parfymer som nu designas för massmarknaden har oftast en rätt kort historia. Ett märke som står i stark kontrast till dessa är Creed som är ett parfymhus med anor från år 1760. Med en historia som stäcker sig mer än 250 år tillbaka i tiden och ett arv som spänner från far till son över åtta generationer har parfymhuset Creed en särställning i parfymbranschens finrum. Här tar vi er igenom historien om Creed och tar fram de parfymer från Creed som blivit kända genom historien.

Du hittar vårt Creed parfym test på länken.

Kort historia om Creeds parfymer

Historien började i ett litet skrädderi i London år 1760, när James Henry Creed öppnade sin första parfymbutik i London. Doftsatta handskar är högsta mode i den brittiska överklassen, och berömmelsen tar fart när kung George III beställer sin egen doft, Royal English Leather från Creed. Parfymerna blev snabbt en favorit bland aristokratin och Drottning Victoria anlitar Creed som den officiella leverantören till hovet.

creed parfym historia
Foto: James Henry Creed och ett par doftsatta handskar.

I mitten av 1800-talet övertygar Napoleon III parfym-mästaren Henry Creed att flytta företaget till Paris där han blir hovleverantör till det franska, ryska och ungerska hovet. Snart spred sig ryktet även till övriga hov runtom i Europa och några kända användare av Creeds parfymer blev bland annat Napoléon III, Kejsarinnan Eugénie av Frankrike, Kejsare Franz-Joseph, Kejsarinnan Sissi av Österrike-Ungern och Drottning Christina av Spanien.

Foto: En liten tidslinje över Creed. 1854 flyttar Creed officiellt till Paris. År 1870 blir Creed hovleverantör till engelska kungahuset och 1970 lanseras Creed för första gången till allmänheten.

På initiativ av Kejsarinnan Eugénie flyttade parfymhuset Creed till Paris år 1854 och dess flaggskeppsbutik finns fortfarande kvar i samma stad. Creed var länge en av de bäst hållna hemligheterna i parfymvärlden, känd främst bland de rika och berömda.

Listan över berömda personer som använt sig av Creeds parfymer kan göras lång, med allt från berömda statsmän till stjärnor inom film- och idrottsvärlden. Winton Churchill, Cary Grant, Michelle Obama, Richard Gere och Frank Sinatra är bara några av de kända personer som använt sig av Creed genom åren.

parfymer från creed
Foto: År 1948 lanseras Creed Vetiver, som blir en personlig favorit hos John F. Kennedy.

Trots att märket numera är vida känt runtom i världen har man lyckats bibehålla företaget inom familjen Creed över sju generationer. Något som även bidragit till Creeds exklusiva rykte inom en parfymindustri som alltså översvämmas av globala märken med stor marknadsföringsbudget.

Green Irish Tweed – kändisarnas favoritparfym

1985 skapar parfymhuset sin hittills mest kända och kändistäta doft, den legendariska Green Irish Tweed som uppmärksammats genom Richard Gere, George Clooney och Robert Redford. Idag är Erwin Creed parfymör och familjeföretaget fortsätter att komponera lyxiga mästerverk som Royal Water EdP, Silver Mountain Water och underbara sommardoften Virgin Island Water.

bästa creed parfym
Foto: År 1985 skapar Creed sin hittills mest kända doft, den legendariska Green Irish Tweed. En parfym som kommit att bli en favorit hos personer som Richard Gere, George Clooney och Robert Redford. 

Den populäraste av alla parfymer från Creed är ändå Aventus, som av många även anses vara den bästa av alla parfymer från Creed. Denna doft skapades av Olivier och Erwin Creed år 2010 och är ännu idag en av de populäraste nischparfymerna på marknaden.

aventus bästa creed parfym

Vad utmärker parfymer från Creed?

Creed har aldrig kompromissat på kvaliteten och parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, upp vid 15-20 procent, något som står i stark kontrast till många av de parfymer som tillverkas för massmarknaden.

Efter mer än 250 år och 200 unikt skapade parfymdofter står parfymhuset Creed starkare än någonsin.

Ytterligare några av nämnvärda av parfymer från Creed

parfymer från creed kända användare

Som vi nämnt tidigare här på Gentlemannaguiden, skapade Creed en egen parfym på uppdrag av Winston Churchill. Det var år 1920 som Tabarome Millesime skapades och 1999 kommer denna tobaksdoft ut på marknaden för allmänheten.

kändisars parfymer

År 1936 ger Hertigen av Windsor, kung Edward VIII, Creed i uppdrag att skapa en parfym exklusivt för honom. 2015 lanseras Royal Mayfair till allmänheten som en nytolkning av denna doft. 

paul newman favoritdoft creed

En av 1900-talet största manliga stilikoner Paul Newman använde sig av bland annat av Bois du Portugal från Creed. Bland kända användare i nutid hittar vi också skådespelaren Kevin Costner.

sigmund freud parfym

Private Collection är en serie parfymer som Creed ursprungligen skapade speciellt för olika kändisar och kungligheter. Sedan 1760-talet har över 200 parfymrecept arkiverats i Creeds valv. Nu som då återproduceras Creed enstaka parfymer i starkt begränsade upplagor.

En av dessa är Selection Verte som ursprungligen skapades för Sigmund Freud år 1901. Detta är parfym med noter av stimulerande pepparmynta, en ört som anses ha terapeutiska och humörförhöjande egenskaper. Parfymen vilar på en tyngre bas av ambra, sandelträ och vetiver. Här kan du läsa i mer detalj om Private Selection.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *