Gentlemannaguiden testar Creed

Ett av de absolut mest mytomspunna och exklusiva parfymmärkena i världen är onekligen Creed. Creed grundades redan år 1760 när James Henry Creed öppnade sin första parfymbutik i London. Parfymerna blev snabbt en favorit bland aristokratin och Drottning Victoria anlitade Creed som den officiella leverantören till hovet.

Snart spred sig ryktet även till övriga hov runtom i Europa och några kända användare av Creeds parfymer blev bland annat Napoléon III, Kejsarinnan Eugénie av Frankrike, Kejsare Franz-Joseph, Kejsarinnan Sissi av Österrike-Ungern och Drottning Christina av Spanien.

På initiativ av Kejsarinnan Eugénie flyttade parfymhuset Creed till Paris år 1854 och dess flaggskeppsbutik finns fortfarande kvar i samma stad. Creed var länge en av de bäst hållna hemligheterna i parfymvärlden, känd främst bland de rika och berömda. Listan över berömda personer som använt sig av Creeds parfymer kan göras lång, med allt från berömda statsmän till stjärnor inom film- och idrottsvärlden. Winton Churchill, Cary Grant, Michelle Obama, Richard Gere och Frank Sinatra är bara några av de kända personer som använt sig av Creed genom åren.

Trots att märket numera är vida känt runtom i världen har man lyckats bibehålla företaget inom familjen Creed över sju generationer. Något som även bidragit till Creeds exklusiva rykte i en parfymindustri som översvämmas av globala märken med stor marknadsföringsbudget.

Till detta inlägg har jag valt att testa några av de mest klassiska och anrika av Creeds parfymer. Dessa är de åtta parfymer som finns i Creeds Sample Pack som alltså består av några av de mest kända parfymerna bland de drygt 200 unika parfymer som Creed tillverkat genom åren.

Speciellt när det gäller lite mer exklusiva och dyra parfymer som Creeds är så kallade testers ett utmärkt sätt att pröva sig fram för att hitta sin favorit. Nedan har jag rangordnat mina favoriter, där den som jag gillar mest hamnat högst upp på listan. Här är resultatet:

1. Santal EdP

creed santal

Min absoluta favorit bland Creeds parfymer är Santal EdP. Framförallt till festliga tillfällen är det ett utmärkt val för den som vill sticka ut ur mängden med en både unik och behaglig doftaura omkring sig. Ett självklart val som nyårsdoft för min del. Creed Santal är en orientalisk doft inspirerad av det kungliga och spirituella Indien. Sandelträ ihop med kryddor och örter blandar sig och blir den exotiska doft som Creed Santal är. 5/5 poäng blir det för denna doft, i allt från hur länge den håller till unikhet och doftegenskaper. Jag har ännu inte träffat på någon som skulle ogilla doften, utan har endast fått positiva feedback bland min omgivning när jag burit på denna.

2. Virgin Island Water EdP

creed virgin island water

En doft som står sig väl i konkurrens med Santal EdP är Virgin Island Water. Denna kan med fördel användas både dag som natt och sprider en känsla av välbehag omkring sig. Ett magiskt doftfyverkeri där friska citrusnoter blandas med söta noter av kokos och exotiska blommor. Doften har inspirerats av Olivier och Erwin Creeds segelsemester i Karibien. Även här blir det full pott för egenskaper som hur länge doften håller, unikhet och själva doftegenskaperna. Kokos är kanske inte den vanligaste av ingredienser i en parfym, men tillsammans med citron gifter den sig till en doftexplosion som är unik i sitt slag.

3. Aventus EdP

creed aventus

Aventus är den mest populära av Creeds parfymer genom historien och den firades med en nyutgåva år 2010 för att fira parfymhusets 250-års jubileum. Creed Aventus är skapad för att fira styrka, vision och framgång, inspirerad av det dramatiska livet av krig, fred och kärlek som kejsar Napoleon levde. På flaskans framsida ser vi en ryttare på en stegrande häst. En klassisk porträttering av såväl kejsar Napoleon som män i maktpositon överlag. Doften känns inte så märkvärdig vid en första bekantskap, dvs. genast efter att man applicerat den på huden. Men den tillhör skaran av parfymer som lyfter efter att den legat kvar på huden ett tag. Då framträder basnoten av bland annat mysk på ett utmärkt sätt.

4. Green Irish Tweed EdP

green irish tweed

Om man söker efter en originell och väldigt manlig doft är detta rätt val. Precis som namnet antyder för doften tankarna bort till det typiskt brittiska och allt som förknippas med detta. Green Irish Tweed är en signaturdoft för Creed och en av de populäraste maskulina dofterna som parfymhuset haft genom åren. Kändisar som Richard Gere och Robert Redford har Green Irish Tweed som personliga favoriter. Det är en parfym som håller väldigt länge och även för originalitet får den full pott. Basnoterna av ambra, cederträ och iris framträder väldigt kraftigt och gör parfymen till en av de mer kännspaka dofterna på marknaden.

5. Imperial Millesime EdP

creed imperial millesime

Vid en första bekantskap kan Creed Imperial Millesime verka som en typisk frisk doft som är speciellt lämpad för sommaren på grund av de kännspaka hjärtnoterna av citron och bergamott. Basnoten av mysk bidrar dock till att göra detta till varm och sensuell doft. Imperial Millesime är inspirerad av Siciliens soliga havskust och dess citrusträd. En utmärkt vardagsdoft för såväl vinter som sommar.

6. Silver Mountain Water EdP

silver mountain water

Detta är en doft som till viss del påminner om ovan nämnda Imperial Millesime. Efter ett tag på huden framträder dock de träigare basnoterna och gör Silver Mountain Water till en maskulinare doft. Den är inspirerad av Oliver Creed´s passion för skidåkning och designad för att föra tankarna till små forsar av smält snö i schweiziska alperna.

7. Love in White EdP

creed love in white

Detta är väldigt feminin doft som går under kategorin unisexdofter. Love in White var den första doften som Olivier Creed skapade och innehåller handplockade ingredienser från 5 olika kontinenter för att väcka minnen om hans seglaräventyr runt om i världen. Apelsin blandas med väldoftande blommor och avslutas med noter av vanilj, ambra och sandelträ.

8. Original Vetiver EdP

creed original vetiver

Vetiver är en populär ingrediens i parfymer och Creed Original Vetiver kan mycket väl vara en av de renaste vetiverdofterna man hittar på marknaden. I denna tolkning har till Vetiverdoftens lite träiga karaktär tillsatts såväl citrus och övriga ingredienser för extra friskhet. Personligen föredrar jag dofter där Vetiver används i en mer undanskymd roll, men för sommarens äventyr kunde jag nog tänka mig att använda denna. Bland annat John F. Kennedy bar denna parfym som lanserades år 1948.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *