Doften av tobak

Tobak är kanske inte så känd för sina väldoftande egenskaper. Främst är den till sina användningsändamål bekant med snus och cigaretter och därmed har växten kommit att förknippas med rökdoften och dess stundom illaluktande aromer.

Att använda sig utav tobaksolja till parfym är dock ett populärt och bra sätt att skänka en maskulin touch till doften. Det skänker en rik, varm och jordig känsla till parfymen som i bästa fall kan lyfta doftupplevelsen till nya nivåer.

En av de personer i historien som kommit att bli mest känd för sin kärlek till cigarrer och tobaksdoften är Winston Churchill. Churchill gav även upphov till en av de första tobaksdofterna när det anrika parfymhuset Creed lanserade doften Tabarome Millesime på förfrågan av honom.

Nedan är några både kända och mindre kända parfymer med inslag av tobak.

1. Creed Tabarome EdP

creed tabarome bild

Creed Tabarome skapades alltså urspungligen speciellt till Winston Churchill, vars kärlek för cigarrer och Brandy blev förevigat i doften Tabarome. Som med flera av Creeds parfymer blev dock Creed Tabarome tillgänglig för den breda allmänheten långt senare då den år 1999 lanserades på marknaden.

2. Tabac Original

tabac original

Tabac original är Sveriges mest sålda doft genom tiderna och en doft som säkert de flesta av oss kommit i kontakt med genom våra mor- och farföräldrar om inte annat. En utpräglat maskulin doft som bör användas med måtta på grund av sin starka arom. Tabac lanserades av parfymhuset Mäurer & Wirtz redan år 1959 och har bibehållit sin popularitet över generationer.

3. Baldessarini EdC

baldessarini edc

Baldessarini lanserades som en av Hugo Boss mer exklusiva dofter år 2002 och var uppkallad efter modehusets långvariga styrelseordförande Werner Baldessarini. Baldessarini är en rik, jordig och maskulin doft med en basnot av tobak som dröjer sig kvar och skänker långvarig glädje.

4. Tom Ford Tobacco Oud EdP

En lyxig EdP från Tom Ford med en perfekt kombination av arganträd och arabisk tobak inspirerad av ’dokha’, en blandning av örter, blommor, bark och kryddig tobak.

5. BOIS 1920 ORO 1920 EDP

Från florentinska parfymtillverkaren BOIS 1920 kommer denna Eau de Parfum med en starkare koncentration av parfymoljor. Denna hör till kollektionen “Limited Art Collection” som lanserades år 2013. Ett konstverk vars flaska dekorerats med 24 karats guld. Den har även ett läderfodral som är handgjort av tillverkaren av exklusiva läderprodukter, Bottega Veneta.

Doften har toppnoter av ingefära, hallon och tall. Som basnoter framträder dofter som oud, tobak, vanilj och läder. En av de mest exklusiva och lyxiga tobaksdofterna som finns på marknaden.

6. Dolce & Gabbana, The One for Men EdP

dolce & gabbana the one

Dolce & Gabbana The One for Men EdP lanserade ifjol, alltså år 2015, som en förstärkt och mer intensiv version av doftklassikern The One for Men EdT som kom ut på marknaden år 2008. Näsan bakom parfymen är Olivier Polge. Denna doft innehåller friska toppnoter av koriander, basilika och grapefrukt och övergår sedan till varmare dofter av tobak, bärnsten och cederträ i basnoten.

7. Molton Brown Tobacco Absolute EdT

Molton Brown har nyligen lanserat en kollektion med namnet Tobacco Absolute innehållande allt från duschgel till parfymer. Detta är en varm, träig doft där kraftiga, maskulina noter av tobak, trä, läder och mysk balanseras av friska kontraster i form av bergamott och grapefrukt.

8. Penhaligon’s Blasted Heath EdP

 penhaligons blasted heath

Förpackningen är kanske inte vad man förväntar sig av parfym med inslag av tobak och whisky. Denna relativt nya parfym från anrika Penhaligon’s i London levererar dock en kontrastrik blandning där gröna noter blandas med tobakaromens varma och noter.

9. Penhaligon’s Roaring Radcliffe EdP

Från Penhaligon’s nya Portraits Collection kommer denna härliga doft med inslag av rom, tobak och pepparkakor skapar ett rus hos omgivningen.  En stark doft som håller länge.

10. Xerjoff XJ 1861 Naxos EdP

xerjoff

Xerjoff-Casamorati är ett mycket exklusivt parfymhus som grundades i Bologna i Italien år 1888. Denna doft, Xerjoff XJ 1861 Naxos är en av tre dofter som är dedikerad till 150-årsjubileet av Italiens förening och en hyllning till Sicilien. Fruktig citrus och mild lavendel blandas med söta blommor, kryddor och honung. Doften avslutas med kontrastrika noter av tobak, tonkaböna och vanilj.

11. Gucci by Gucci Pour Homme EdT

gucci pour homme

Till sist har vi kommit fram till denna rökiga doft från Gucci. Gucci by Gucci Pour Homme är en nylansering av en den ursprungliga varianten av denna parfym som kom ut på marknaden för första gången år 2008. Det är en doft med klara inslag tobaksblad, läder och rökelse, vilket gör det till den perfekt följeslagare på kvällens äventyr.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *