Den exklusiva doften Oud

bästa lyxiga oud dofter

Den starka och exklusiva ingrediensen Oud har blivit alltmer populär i parfymer den senaste tiden. Parfymråvaran Oud eller agarträd har använts i parfymtillverkning i tusentals år och är speciellt uppskattad i Mellanöstern för sin djupa, nästan animaliska och träiga doft. Oud är en värdefull och sällsynt ingrediens, som ger parfymen en förnimmelse av fulländad lyx.

Oud är en olja eller harts som utvinns ur örnträdet Aquilaria agallocha om det är smittat med svampen Phialophora parasitica. Ju längre tid ett träd är smittat ju djupare och mörkare blir oljehartset. Aquilaria agallocha är ett vintergrönt träd som växer i nordöstra Indien,  Bhutan, Vietnam, Kambodja,  Filippinerna,  Indonesien och Papua Nya Guinea.

Eftersom den är kostsam att utvinna är den en av de allra dyraste ingredienserna i parfym och har ofta ersatts med en syntetisk motsvarighet. Enligt International Journal of Pharmceutical and Life Sciences kan ett kilogram oud-olja kosta drygt 20,000 pund, vilket blir runt 260,000 kronor.

De senaste åren har dock råvaran fått ett uppsving bland de stora parfymtillverkarna, ofta i en modern västerländsk tolkning. En väldigt populär blandning i ouddofter är läder.

De bästa Oud parfymerna

Det finns numera många bra Oud-parfymer på marknaden och flera kommer hela tiden. De flesta parfymtillverkare värda namnet har sin egen tolkning av råvaran oud i sitt utbud.

Nedan har vi samlat de bästa oud parfymerna på marknaden just nu.

1. Roja Aoud Parfum

bästa oud parfymer

Om man förknippar Oud med det exklusiva och lyxiga, så finns det ett märke som urskiljer sig som ett av de allra lyxigaste på marknaden. Roja Parfums tillverkar några av världens mest exklusiva dofter, välkända bland miljardärer och Mellanösterns oljearistokrati. Bakom märket står Roja Dove, en brittisk parfymmästare,  som redan som ung hade ett genuint intresse av parfym.

År 1981 började han att arbeta på det franska parfymhuset Guerlain. Roja var så skicklig att han bland annat blev tilldelad titeln “Professeur de Parfum”.  2004 startade Roja Dove parfymhuset Roja Parfums som sedan dess tagit fram dofter som gång på gång slår världen med häpnad.

Roja Aoud är en orientalisk doft där söta mjuka blomsternoter möter oud, saffran, trä och fylliga kryddor mot en bakgrund av läder, ambra, mysk och vanilj.

2. Xerjoff Oud Stars Al-Khatt EdP

bästa oud parfymerna

Då det gäller exklusivitet och lyxighet hamnar inte italienska parfymhuset Xerjoff så långt efter. En av de dyraste oud-dofterna i världen Kampuchea Noir har ett literpris på över en miljon kronor. Även i övrigt finns en rad dyra och exklusiva oud-parfymer hos Xerjoff.

Unisexdoften Al-Khatt från den orientaliska serien Oud Stars lanserades år 2012. Detta är en djup doft med söta och fylliga noter av blommor, honung och karamell som blandas med vanilj, mysk och träiga noter.

3. Creed Royal Oud EdP

lyxiga oud parfymer

Väljer man en doft från parfymhuset Creed kan man vara säker på att det alltid är högsta kvalitet på parfymhantverket. Det kan mängder av kungligheter och kändisar som varit kunder hos parfymhuset i århundraden intyga. Creed Royal Oud skapades år 2011 på kundernas begäran. Royal Oud är en stilig och varm fougéredoft som inte lär göra anhängare av Creeds parfymer missnöjda.

4. Floris Leather Oud EdP

bästa oud dofter

Leather Oud är en kraftfull doft och något så ovanligt som en Eau de Parfum från det anrika parfymhuset Floris. Parfymen har inspirerats av doftkombinationerna som uppstår när Floris får in nya doftoljor. Oljorna är förpackade i läderbehållare och när dem öppnas blandas doften av läder med oljorna.

5. Acqua di Parma Colonia Oud EdC

bästa oud parfymer

Acqua di Parma Colonia Oud EdC är en sofistikerad uppdatering av Colonia Intensa med toppnoter av apelsin och bergamott från södra italien kombineras med intensiva hjärtnoter av amyris, örnträd och koriander och avslutas med aromatiska träiga noter med inslag av mysk, läder och patchouli. Om man är nyfiken på andra dofter än den klassiska och tidlösa Colonia EdC från det anrika parfymhuset Acqua di Parma är detta ett bra val.

6. Stephane Humbert Lucas 777 – 2022 Black generation EdP

bästa oud parfymer

Lyxiga franska parfymhuset Stephane Humbert Lucas Paris tar i parfymen 2022 Black Generation äkta kambodjansk oud till sin spets. Själva doften är precis lika lyxig och elegant som flaskan. Toppnoten har en mix av mint, svarta vinbär och yuzu. Sedan tar den kambodjanska orden över som ensam hjärtnot med en bas av trä, kryddor och balsamiska ackorder. En unik ouddoft som inte liknar något annat på marknaden! 

7. Fragrance du Bois Pure Oud

bästa oud parfymer äkta oud

Parfymhuset Fragrance du Bois är ytterligare ett märke som under de senaste åren dykt upp som ett av de lyxigare alternativen på marknaden. Fokuset ligger här på oud-dofter av högsta kvalitet.

Under sin slogan ”Pure oud- pure luxury” specialiserar sig Fragrance du Bois på parfymer med en hög oljehalt från oud. Pure Oud kommer från märkets lyxiga Prive-serie och består av 100% ren, ekologisk och etiskt producerad Oudolja från Fragrance du Bois egna plantager.

8. Memo Paris – Luxor Oud EdP

lyxiga oud dofter

Parfymhuset Memo Paris grundades 2007 och har skapar parfymhantverk med intryck från jordens alla hörn. Doften Luxor Oud EdP är en tolkning av det mytiska Egypten, med toppnoter av citrus och basnoter av oud och tonkaböna. En väldigt spännande mix av ingredienser som verkligen urskiljer sig från mängden med sin sammansättning!

9. Byredo – Accord Oud EdP

bästa oud dofter

Byredos starka och karaktärsrika unisexdofter har snabbt blivit ett samtalsämne inom parfymvärlden. Accord Oud skapades ihop med Oud Immortel år 2010 tillägnad den lyxiga oud-noten. En ytterst lyckad tolkning som verkligen tar fram det bästa av den komplexa flärd som omger trädslaget.

10. The House of Oud – Blessing Silence EdP

bästa oud dofter parfymer

The House of Oud är ett parfymhus som helt fokuserat på oud-dofter. Det är den italienska parfymmästaren Andrea Casotti som samarbetar med oudproducenten Mohammed Abu Nashi för att ta fram dessa parfymkonstverk. Blessing Silence EdP är en träig och balsamins parfym, med hjärtnoter av patchouli, sandelträ, ros och Indi oud.

11. Terry de Gunzburg – Terryfic Oud Extreme

Franska Terry de Gunzburg tar oss här med på en doftresa med intensiv doft av Oud, som kombineras med noter av läder. Perfekt för vinterhalvårets kyla.

12. Armani Privé Rose D’Arabie EdP

Från Giorgio Armanis lyxlinje Privé kommer denna unisexdoft som är inspirerad av Orientens öken och den turkiska Damaskusrosen, en av dom första blommor att användas i parfym.

13. Amouroud Midnight Rose EdP

När man pratar om oud-dofter måste naturligtvis New York-baserade Amouroud nämnas. Amouroud  innehar en unik samling av dofter som alla bottnar i en bas av rik, djup och intensiv oud. Amouroud lanserade samtliga sina dofter år 2016 och fick snabbt erkännande för sin höga kvalitet på sina råvaror. Amouroud Midnight Rose EdP har blommiga toppnoter och tyngre basnoter av oud, ambergris och labdanum.

14. Boss Bottled Oud

Den anrika serien Boss Bottled utkom med sin första doft år 1998 och fick genast en stor genomslagskraft på marknaden. Ännu idag är detta en av de riktiga storsäljarna på marknaden. Numera ingår 10 dofter i Bottled-familjen. Boss Bottled Oud utkom år 2015 och innehåller 100 % naturell Oud.

15. Guerlain Oud Essentiel EdP

lyxiga oudparfymer 2018

Franska parfymhuset Guerlain är ett av de mest ikoniska bland parfymmärken. Ibland kan man anmärka på att utbudet bland svenska nätbutiker är väldigt begränsat då det gäller detta klassiska märke. Här är för den svenska marknaden rätt nya Abien en frisk fläkt med ett utbud som täcker största delen av Guerlains ikoniska och klassiska dofter, både för kvinnor och män.

Unisexdoften Oud Essentiel EdP lanserades så sent som år 2017 och innehåller förutom agarträdet, även läder, saffran och rosolja.

16. Tom Ford Oud Wood EdP

Tom Fords parfymer kännetecknas av deras exotiska och distinkt dofter. Ingen av parfymerna är mer exklusiv än Oudvarianten. Exotiskt rosenträd, oudträd och kardemumma ger en rökig blandning av sällsynt örnträd, sandelträd och vetiver. Tonkabönan och ädelsten gör doften varm.

17. Molton Brown Oudh Accord & Gold EdT

En varm mjuk doft med noter av kanel och muskot som blandas med elemi, myrra och tea för att avslutas med en bas av söt honung, rökig tobak och träig oud och vetiver.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *