Nyhet från Penhaligon’s – Savoy Steam EdP

Vad får man när man sammanför ett av Londons mest anrika parfymmärken och hotell till en parfym? Svaret har vi när parfymhuset Penhaligon’s nu lanserat en helt ny parfym under namnet Savoy Steam EdP. Den nya doften är en hyllning till Hammam Bouquet, Penhaligon’s allra första doft från 1872, där man även här använt sig av den tidstypiska blommiga bas som kännetecknade dofterna från denna tidsera.

Då det gäller den klassiska engelska gentlemannen och parfymer, finns det några legendariska parfymhus som man framför andra associerar med just det typiskt engelska. Floris, Truefitt & Hill och Geo F. Trumper hör till denna kategori av märken som grundades i London under 1800-talet och som ännu idag står sig starka bland världens alla parfymmärken. Även Penhaligon’s hör till de parfymhus som grundades på 1800-talet och vars parfymer är representativa för den tidens typiskt engelska, blommiga dofter.

Penhaligon’s – anrikt brittiskt parfymhus

När William Henry Penhaligon år 1870 öppnade en frisörsalong i Londonkvarteret Saint James, nära det turkiska bad som var populärt bland män i London, ville han förutom sina barberartjänster även kunna erbjuda sina förmögna kunder uppiggande och eleganta doftvatten. Två år senare lanserade han Hammam Bouquet, en eau de toilette för män som förenade bulgariska rosor, jasmin och sandelträ.

klassiska engelska herrdofter

Doften blev en stor framgång och Penhaligon’s blev det naturliga valet för många av Londons politiker och bankirer. Senare blev Penhaligon’s även parfymleverantör till hertigen av Edinburgh och samtidigt alltså kunglig hovleverantör.

Penhaligon’s kanske mest kända eau de toilette är ändå Blenheim Bouquet som lanserades år 1902. Blandningen av tall och lime gav parfymen dess egenartade karaktär. Än idag är Blenheim Bouquet parfymhusets mest sålda parfym.

brittiska parfymer för gentlemän
Penhaligon’s Blenheim Bouquet.

Penhaligon’s var nära att försvinna i den tyska offensiven under andra världskriget. Tack vare sir Penhaligon’s arkiv av dagböcker med bevarade originalrecept kunde man dock återupprätta parfymerna år 1975.

anrika lyxiga brittiska herrparfymer

Den nylanserade Savoy Steam finns både som som Eau de Cologne och Eau de Parfum, varav den senare alltså har en högre halt av parfymolja i sig och därmed är starkare. Det är en frisk aromatisk doft som enligt Penhaligon’s skall vara som ett ångbad för ens sinnen. För den som önskar testa finns denna även som så kallad sample i liten flaska på 1,5 ml.

anrika brittiska herrparfymer

Lime och geranium tillsammans med rosor och kraftfulla noter av rosmarin och rosépeppar skapar en balans mellan manligt och kvinnligt. Det är alltså frågan om en unisexdoft, något som blivit allt vanligare på parfymmarknaden under senaste tiden.


En basnot bestående av benzoin och rökelse skall ge doften en känsla av het ånga och betonar atmosfären i ett turkost bad.

klassiska brittiska hotell

Det anrika Londonhotellet The Savoy, vars namn nu alltså pryder Penhaligon’s nyaste parfym, slog upp dörrarna för första gången år 1889. Det råder minsann ingen brist på kända artister, statsmän och författare som övernattat på hotellet. Redan under tidigt 1900-tal blev hotellet känt som något av ett konsthotell med bland annat Claude Monet som långvarig gäst. År 1901 checkade han in och förevigade vyerna över floden Themsen.

Det var under 1880-talet och 1890-talet som Monet började göra seriemålningar, med flera målningar av samma motiv men i varierande ljus och väder. År 2004 såldes Le Parlement, Effet de Brouillard (1904) i London för över 20 miljoner dollar.

Claude monet målning savoy

Målning av Claude Monet ”Parlamentet” från år 1904, som finns utställd på Musée Marmottan Monet i Paris.

The Savoy har 267 lyxiga rum och sviter som alla är designade antingen i Art Deco eller Edvardianska stil, varav många har en fantastisk vy över floden Themsen. Åtta av sviterna har namngetts från några av hotellets mest kända gäster, som Frank Sinatra, Katharine Hepburn, Winston Churchill och nämnda Claude Monet.

The Savoy introducerade nyligen sin Royal Suite, ett nytt elegant rum med vy över Themsen. I en klassisk lyxvåning med varm hemmakänsla har gästerna på Royal Suite allt de behöver för en avkopplande vistelse med lyxkant. Som gäst här har man tillgång till en dedikerad arbetsstyrka, The Savoy Royal Entourage, som bland annat inkluderar en egen Savoy Butler och en privat Rolls Royce med chaufför.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *