Truefitt & Hill lanserar Apsley Cologne

När den äldsta barbershopen i världen (certifierad av Guiness rekordbok 2014) lanserar en nyhet känns det alltid speciellt. Truefitt & Hill etablerades år 1805 av William Francis Truefitt på en av Londons huvudgator på Mayfair och idag finns parfymer samt rakserier kvar som tillverkas med samma klassiska engelska doftnoter som när de lanserades för över 200 år sedan.

Till Truefitt & Hills kunder har hört kändisar som Frank Sinatra, Winston Churchill, Charles Dickens och John Wayne. Truefitt & Hill är även kunglig hovleverantör, tilldelade av Prins Philip, hertig av Edinburgh.

Nu har Truefitt & Hill lanserat parfymen Apsley Cologne som fått sitt namn efter Aplsey House, ett av Londons landmärken, som en gång i tiden var bostad för den förste hertigen av Wellington. Doften är en lätt träaktig doft med noter av citrus och svartpeppar som blandas med vetiver, patchouli och cederträ och får rundas av i en bas av mysk. Resultatet är en elegant och förförande doft.

apsley-cologne-truefitt-hill

Truefitt & Hill Apsley Cologne

1st-duke-of-wellington-red

Arthur Wellesley (1769-1852), Den förste hertigen av Wellington och även kallad ”The Iron Duke”, bodde på Apsley House efter att han besegrat Napoleon och huset är ännu idag hem för hertigen av Wellington, som nu är inne på den 9:e i ordningen. Vid tidpunkten för hans död var ”järnhertigen” en nationalhjälte och Apsley House står som en nationell helgedom för segern vid Waterloo.

apsley-house-2

Från Hyde Park Corner år 1890, med Apsley House överst på bilden.

apsley-house-interior

Apsley House är även öppet för allmänheten under vissa tider på dagen. Där kan man beundra den vackra inredningen, konsten och de gåvor som kejsare, tsarer och kungar tilldelade den förste hertigen av Wellington under hans livstid. Det finns närmare 3 000 pjäser innehållande tavlor, skulpturer, silverkonst och porslin som järnhertigen erhöll. Foto: Craig Morey

truefitt-hill-1805-cologne

1805 Cologne är den mest populära doften i Truefitt & Hills sortiment. Med namnet 1805 hänvisar Truefitt & Hill till året då de startade sin verksamhet och doften är ursprungligen hämtad från en formel som kallas ”Palmerston Bouquet” och som härstammar från slutet av 1850-talet. Med en toppnot av bland annat bergamott och lavendel och med en bas av ceder och sandelträ är denna doft härligt frisk och fräsch.

truefitt-hill-spanish-leather

Trots namnet är alltså inte ovan nämnda 1805 den äldsta parfymen i Truefitt & Hills sortiment. Till denna kategori hör istället deras Spanish Leather Cologne vars originalformel härstammar från år 1814. Spanish Leather Cologne är en rik och djup doft, med mycket maskulina inslag av trä och läder. Kryddiga topp- och hjärtnoter tillsammans med varma basnoter balanseras perfekt i denna cologne.

Läs mer om engelska gentlemannadofter!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *