Så doftar den brittiska gentlemannen

engelska brittiska gentlemannadofter

Många brittiska märken har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det gäller såklart inom skräddarkonsten där flera märken som grundades under 1800-talet finns kvar ännu idag. Bland annat Henry Poole som på ett avgörande sätt var med och bidrog till att skapa den första moderna smokingen.

Men det gäller i minsta lika hög grad barberartraditionen där flera av de märken som grundades under 1800-talet finns kvar ännu idag. Flera brittiska märken har lyckats hålla barberartraditionen i liv från generation till generation och samtidigt bibehålla originalrecepten på dofterna från 1800-talet. På länken har vi samlat alla klassiska herrparfymer om du är intresserad av fler.

Floris London & Geo F. Trumper – Bondfavoriterna

Att kundregistret hos företag som Floris London är fylld med celebriteter som använd sig av deras produkter är välkänt. Vi har redan tidigare skrivit om kändisars favoritparfymer och doften Floris no. 89 som var en av Bond-författaren Ian Flemings personliga favoriter. Märket Floris fanns även omnämnd Bond-böckerna Moonraker, Diamonds Are Forever och Dr.No.

Engelska gentlemannaparfymer

Då det gäller flera andra brittiska parfymmärken är deras kundregister inte lika välkända bland allmänheten. Där kan istället litteraturen ge vissa antydningar om vem som fanns bland kunderna. När man kollar lite närmare i böckerna om James Bond finner man en annan doft som kommit att bli synonymt med den engelska gentlemannen tack vare sina doftegenskaper.

Geo F. Trumper Eucris

En av de mer okända Bond-skådespelarna, George Lazenby, som James Bond i filmen On Her Majesty’s Secret Service från år 1969.

Floris var nämligen inte det enda märket som Ian Fleming använde sig av och heller inte det enda av de klassiska märkena från London som finns omnämnda i böckerna med James Bond. I boken On Her Majesty’s Secret Service från 1963 finns doften Eucris EdT från anrika Geo F. Trumper omnämnt i följande mening när James Bond besöker Marc-Ange Draco i Marseille och hittar Eucris i sitt badrum:

”Bond thought it time to make some show of independence. He said firmly, ’Un moment, je vous en prie,’ and went into the bathroom and cleaned himself up – amused to notice that the soap was that most English of soaps, Pears Transparent, and that there was a bottle of Mr Trumper’s ’Eucris’ beside the very masculine brush and comb by Kent. Marc-Ange was indeed making his English guest feel at home!”

Ian Fleming själv sägs ha varit mycket bekant med märket Geo F. Trumper och var en av många kunder från den brittiska underrättelsetjänsten som ofta besökte deras barberhop på adressen 9 Curzon Street. Detta eftersom den brittiska underrättelsetjänsten fanns på samma gata.

Eucris lanserades redan år 1912 och har sedan dess blivit en av Geo F. Trumpers populäraste dofter på marknaden. Nu har Geo F. Trumper även för första gången lanserat doften som Eau de Parfum.

Denna parfym innehåller alltså en kraftigare koncentration av parfymolja än Eau de Toilette-varianten.

Geo F. Trumpers eleganta butik på 97 Jermyn Street. Deras flaggskeppsbutik finns dock fortfarande på samma adress som när företaget grundades år 1875, nämligen på 9 Curzon Street.

Geo F. Trumper har genom åren har förärats med Royal Warrant of Queen Victoria, vilket i klartext betyder att företaget är brittiska hovleverantörer.

Truefitt & Hill – kändisparfymen

Truefitt & Hill är den äldsta barbershopen i världen och finns faktiskt med i Guiness rekordbok för denna bedrift. Året var 1805 när W.F Truefitt öppnade sin första barbershop i Mayfair, England. Ännu idag finns en hel rakserie av märket Truefitt & Hill och kolonner med klassiska doftnoter som är själva sinnebilden av en brittisk gentleman.

Bland kända kunder hos Truefitt & Hill återfinns Charles Dickens, Winston Churchill, Lord Byron, Oscar Wilde, Frank Sinatra och Alfred Hitchcock. Inget dåligt kundregister!

en av de äldsta engelska parfymerna

En av de äldsta parfymerna i utbudet hos Truefitt & Hill är Spanish Leather Cologne som lanserades år 1814. En av de manligaste dofterna som finns på marknaden med sina kraftiga lädernoter.

Penhaligon’s – doften för aristokraten

När man pratar om klassiska brittiska parfymmärken kan man naturligtvis inte lämna bort Penhaligon’s. År 1872 kom Penhaligon’s första doft Hamam Bouquet ut på marknaden, som William Penhaligon skapat efter att ha inspirerats av ångorna och aromerna från traktens turkiska bad som han ofta besökte.

klassiska engelska herrdofter

Ännu idag finns många av Penhaligon’s mest klassiska parfymer kvar på marknaden, däribland Blenheim Bouquet som skapades redan 1902. Bland de kunder som använt sig av denna doft återfinns Winston Churchill och hertigen av Marlborough. Detta är en klassisk doft som förvaltar sitt ärevördiga namn mycket väl. Blenheim Palace var och är fortfarande hemvisten för en av Englands mest namnkunniga släkter, familjen Marlborough. Platen var även födelseplatsen för Sir Winston Churchill.

Övriga klassiska brittiska gentlemannadofter

Inom den klassiska engelska rakningstraditionen pratar man ofta om de tre ”T:na” och med detta refererar man förutom Truefitt & Hill, Geo F. Trumper även till Taylor of Old Bond Street. Detta märke grundades redan 1854 av Jeremiah Taylor och han var farfarsfar till den nuvarande ordföranden. Med andra ord är det ett av de klassiska brittiska märkena som lyckats bibehålla ägandet inom familjen.

Taylor of Old Bond Street är känt för sina produkter med botaniska kvaliteter, som är baserade på örter. I utbudet finns allt från rakkrämer, rakoljor till after shave och colognes.

klassiska brittiska parfymmärken

En klassiks herrdoft från Taylor of Old Bond Street är Sandalwood Cologne som börjar med friska noter av citron och örter som balanseras av söta blomnoter för att avslutas med en bas av sandelträ, ekmossa och bärnsten. En doft som passar en äkta gentleman oavsett årstid.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *