Sniph guidar dig genom parfymdjungeln

Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan driver företaget Sniph, en prenumerationstjänst för dofter från exklusiva nischparfymhus. Deras vision är att ändra hur vi svenskar använder dofter – från att använda en och samma doft i flera år, till att skapa en doftgarderob där vi varierar dofter efter tillfälle på samma sätt som vi gör med kläder. 

Intresset för dofter har växt kraftigt både bland män och kvinnor världen över de senaste åren – och detta är bara början. Doftindustrin spås nämligen omsätta 92 miljarder dollar miljarder dollar år 2024*. Att tro att man endast skall ha en signaturdoft är ett förlegat tankesätt – istället kan man bygga en doftgarderob efter olika tillfällen på samma sätt som man gör med kläder. Detta kan man göra bland annat genom att testa med olika parfymer till olika sinnesstämningar, tillfällen, stilar och säsonger. På samma sätt som med kläder kan även dofter ha samma inverkan på humöret och självförtroendet.

Med tjänsten Sniph önskar man göra doftvärlden mer tillgänglig och göra det lika lätt att få nya doftupplevelser som att skapa en playlist på Spotify. Genom mycket research inom branschen och deltagande i bland annat de stora parfymmässorna Pitti Fragranze i Florens och Esxence i Milano har Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan en mycket bra inblick i de stora parfymtrenderna för män just nu.

Lisa Kjellqvist och Tara Derakshan på Sniph.

Eftersom det inte alltid så enkelt att navigera sig fram i doftdjungeln, delar här Lisa Kjellqvist med sig av några tips och råd till Gentelmannaguidens läsare som kan underlätta vid valet av parfymer och inte minst vid sökandet efter nya intressanta alternativ.

Hur bygger man upp sin parfymgarderob och vad skall man tänka på när man väljer parfymer?

– Vårt grundläggande råd eller tips är att testa så många parfymer som möjligt. Det handlar om att testa och utsätta sig för olika dofter i många olika situationer och tillfällen. Ju mer man känner efter och ju mer man medvetet försöker tänka på hur man mår när man har en viss parfym på sig, desto mer lyckat blir det i allmänhet. Kände jag mig extra sensuell och självsäker när jag bar en viss parfym? Då behöver heller inte antalet parfymer för olika tillfällen vara så avgörande, då kan man mycket väl köra bara på en parfym som man tycker att fungerar för alla tillfällen. Men när man väl medvetet börjar utforska doftvärlden är det ganska lätt att man utvecklar ett intresse för olika parfymer och vad de gör med en. Det gäller alltså att komma igång och inte göra det svårare än vad det är – det är bara att själv testa och testa. Annars blir det lätt så att någon annan gör scoutingjobbet och då blir det sällan lyckat. Testa mycket och våga. Använd parfymer som får dig själv att må bra.

Hur viktigt är det vad andra tycker då det gäller parfymanvändning? Skall man ta andra i beaktande vid val av parfym?

– Det är lite hur man är lagd som person. Om du själv tycker att det är kul att få komplimanger från dina kollegor eller från din partner, dejt eller vem det nu kan vara. Om man känner att man blir glad av det – då tycker jag absolut att man bry sig om vad andra tycker vid valet av parfym. Men om man känner att det inte spelar någon roll – att man vill ha en parfym som ett ”statement”, kanske för att provocera, mer än för att folk skall tycka om det. Då är det en helt annan sak. Jag tror att det är väldigt individuellt. Jag skall inte säga att man inte skall bry sig om vad andra tycker, det beror på vad man själv tycker att är viktigt. Sedan kommer ju alltid folk att reagera om man har en annan parfym än man brukar ha, så bara av den anledning kan det ju vara roligt att testa nytt. Får du en reaktion på ditt jobb eller i vilket annat sammanhang som helst, betyder det ju att du skickat ut en signal – du har uttryckt något utan att du har sagt någonting. Du har triggat en reaktion hos någon annan. Bara det i sig är ju ganska häftigt. Bara av den anledningen tycker jag att man skall testa olika dofter och att dofta på olika sätt då och då för att se vilka reaktioner det skapar.

Mycket av parfymindustrin har genom tiderna byggt på traditioner och anrika parfymhus. Med tanke på alla nischparfymer som nuförtiden lanseras, tror du att det håller på att ändras och bli mer hantverkslikt i parfymbranschen?

– Jag tror inte att det håller på att ändras – jag tror bara att marknaden vidgas. Jag tror att traditionella märken som Guerlain, Chanel och Creed absolut kommer att finnas kvar. Jag tror inte alls att de har någon mörk framtid. Tack vare e-handel, social medier och mer effektiva sätt att nå ut och det faktum att man inte behöver ha en butik på samma sätt eller är beroende av ett varuhus och de stora kostnader som är förknippade med det så tror jag bara att det kommer att dyka upp fler och fler nischmärken och mer autentiska och genuina parfymmärken. Egentligen blir det alltså bara en större bredd och en utveckling av nischparfymmarknaden. Jag tror att det finns rum för fler parfymmärken. Men som inom all affärsverksamhet blir det ju ett naturligt urval. De som inte gör parfymer som säljer kommer inte att kunna överleva, men så är det ju med mode och vin eller vad som helst. Jag tror att vi tack vare digitalisering och nya sätt att nå ut faktiskt bara öppnar upp för fler intressanta märken vilket jag tycker är en fantastisk möjlighet för den som är intresserad av parfymer.

Har ni märkt någon speciell parfymtrend för män sommaren 2018? Någon speciell doftfamilj som är extra populär och på frammarsch inför sommaren?

Parfymen Escentric Molecules 01 har en speciell komponent, molekylen Iso E Super, som doftar väldigt starkt och speciellt och som försvinner och kommer tillbaka. Denna molekyl har nu blivit fri även för andra varumärken att använda på samma sätt. Det tror jag att kommer att vara nästa stora parfymsläpp, att det är fler andra varumärken som kommer att gå i Molecules 01:s fotspår. Sedan har jag också märkt att mynta kan bli sommarens doftnot. Vi har sett den bland annat i dofter från Pierre Guillaume och Heeley. Mynta känns som en klassisk och fräsch men lite bortglömd parfymnot, men en doft som är väldigt intressant när man väl får till det.

Vilka är dina egna favoritdofter för män inför sommaren?

Jag har en favorit som heter Aqaysos som nämnda franska Pierre Guillaume ligger bakom. Han har tre olika märken i sin portfölj; Parfumerie Générale, Huitième Art och The Croisère Collection. Sedan har vi också en som blir helt fantastisk på sommaren som heter Electric Wood från Room 1015.

Vad kännetecknar den svenska mannen som parfymanvändare?

Det som skiljer kvinnor från män är att män gärna provar mycket. I alla fall bland våra medlemmar har vi märkt att män köper större kvantiteter och är lite mindre orädda att pröva sig fram. Sedan vet jag inte om det är ett drag som kännetecknar den svenska mannen. Den allmänna uppfattningen är väl att svenska mannen är mer försiktig av sig. Men det är något som jag har blivit lite överraskad över – att män kanske är ännu mer benägna att prova och prova mycket på samma gång. Det är en positiv överraskning. En annan kanske lite otippad sak som vi märkt bland våra medlemmar är att män heller inte har något emot att ha söta dofter på sig – vanilj och kanske lite mer amber-liknande dofter. Man är inte så colognefixerad som jag hade trott. Kokos och det som man på parfymspråk kallar gourmand-trenden börjar också komma mer och mer för män.

Har ni märkt något speciellt misstag som män gör vid parfymanvändning?

Det är väl att man går miste om en hel del om man har samma parfym som man hade när man var tonåring bara för att man inte orkat ta tag i det. Och att man bara spontanköper på taxfree är väl ett annat klassiskt misstag alla nog någon gång har gjort. Man tar något bara för att det går snabbt, utan att tänka sig för ifall den funkar på en. Spontanköp blir sällan bra och kan göra så att man använder en parfym bara för att man inte vill kasta den.

Fakta om Sniph

Sniph är en prenumerationstjänst som gör det enkelt att upptäcka nya dofter från exklusiva parfymhus. Varje månad får prenumeranter testa en ny doft, som skickas i en 7 ml-flaska. Tjänsten kostar från 99 kr/mån och har ingen bindningstid.

Sniph lanserades i Sverige år 2015 och finns fr.o.m. november 2017 även i Storbritannien. Bolaget har sedan start skickat över 20 000 parfymflaskor till sina prenumeranter och har mer än dubblat sin omsättning mellan 2016 och 2017.

Sniph vill utmana den traditionella parfymbranschen genom att lyfta fram mindre nischaktörer som tidigare stått i skuggan av de globala parfymjättarna. Sniph har idag avtal med 30 exklusiva nischparfymhus varav svenska Agonist, franska Heeley Parfums, Etat Libre d’Orange och brittiska Miller Harris är några exempel. Dofterna delas in i sex kollektioner, för att underlätta för användare att navigera och hitta dofter de tycker om. De sex kollektionerna är:

Trending Now– för den som vill ha de senaste trenderna

Clean – för den som vill dofta lätt, rent och fräscht

Female Classics – för den som gillar säkra kort och tidlösa dofter

Avant-garde – för den som vill ha komplexa, experimentella dofter

Work/Play – för män som doftar rätt på jobbet och klubben

Aesthetic – för män som vill omfamna det originella och lekfulla

* Källa: Mintel

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *