Att tänka på när du köper en Nespresso-maskin

kaffekapslar online

En kopp rykande färskt kaffe på några sekunder, det är vad en kapselmaskin ger. Kaffebryggare är ett vanligt inslag i våra hem men de senaste åren har de smidiga kapselmaskinerna blivit alltmer populära. Tack vare kapselmaskinens snabbhet så har du en fyllig rykande kopp kaffe klar nästan omedelbart och den är därför perfekt till många tillfällen när du vill ägna dig åt något annat än att slamra med kaffefilter och komplicerade maskiner, oavsett om du har tänkt att ha en kaffestund ifred eller tillsammans med ett festsällskap efter en god middag. Till mångas förtjusning så finns det ett stort och brett utbud av kaffekapslar med alla möjliga smaker och kaffesorter. Med en kapselmaskin kan du garantera att det finns en smak för alla och inte bara svart kaffe eller latte, det finns mängder av smaker och varianter att välja mellan!

Idag finns det dessutom många olika modeller av kapselmaskiner att välja mellan beronde på hur du tänkt använda den. Maskinerna varierar i storlekar, färger, koppstorlekar och inte minst funktioner – så vilken ska man välja? I den här guiden hjälper vi dig att navigera bättre i det breda utbudet av kapselmaskiner som finns på marknaden med fokus på Nespressos modeller, som är mycket populära. Nespresso har funnits i över 30 år och är en av de mest populära kapselmaskinerna. Vi kommer att gå igenom hur olika maskiner skiljer sig åt i storlekar, funktioner, och andra finesser som du kan tänkas vilja veta. Vi börjar med kika på storlekarna på maskinerna!

Från liten till stor – många olika storlekar att välja mellan

Kapselmaskiner kommer i flera storlekar och erbjuder därmed olika funktioner och koppstorlekar. Vi går igenom detta lite längre ner. Storlekarna varierar så att de lätt ska kunna passa in i alla slags kök, från ditt privata lilla kokvrå till det stora professionella restaurangköket. 

De mindre modellerna för Nespresso Originalline

Nespresso Essenza Mini, Nespresso Pixie och Nespresso Citiz är de minsta modellerna som därmed passar bra i mindre kök eller på mindre bänkyta. Dessa modeller ligger mellan 8.4 cm och 13  cm bredd. Pixie-modellen är lite tyngre än Essenza Mini och får plats med några fler tömda kapslar i behållaren. Den sistnämnda är emellertid vår favorit – den är liten, anonym och brygger precis lika bra kaffe som de båda andra. Däremot så har Citiz ett plus i att den även finns med inbyggd mjölkskummare. 

Nespressos Vertuo-modeller

Nespresso nya system är det som kallas för Vertuo vilket med andra ord inte är kompatibelt med det betydligt vanligare Originalline-systemet. Vertuo erbjuder storlekar från Espresso till Alto – ett utbud på 5 olika koppstorlekar vilket gör att kaffet finns att njuta av på många sätt. Vertuo har även ett fiffigt system där en på kapseln angedd streckkod anger hur till vilken temperatur och med hur mycket vatten koppen ska bryggas med. Nackdelen med detta är emellertid att systemet på så sätt låses, och att man helt är hänvisad till Nespressos egna kapslar. Varför gjorde Nespresso så kan man fråga sig..?

vertuo kaffemaskiner
Tre Vertuomodeller – Vertuo Plus, Vertuo Plus Flat Top och Vertuo Next. Fotokälla: Nespresso.com

Flera olika koppstorlekar att välja mellan 

Kapselmaskinerna erbjuder upp till 5 olika storlekar på sina kapslar. Vertuo erbjuder 5, och Nespresso Originalline 3 eller oftast 2. 

De 6 olika storlekarna som finns är:

 • Alto (414 ml) 
 • Mugg (230 ml) 
 • Gran Lungo (150 ml) 
 • Lungo (110 ml)
 • Dubbel Espresso (80 ml)  
 • Espresso (40 ml) 
 • Ristretto (25 ml)
storlekar på kaffekapslar
Bild från kaffekapslar.se som visar olika kaffestorlekar för Vertuo och Nespresso Originalline. De runda kapslarna är för Vertuo och de konformade för Originalline.

Inte bara Nespressos kaffekapslar 

Vertuo och Nespresso Originalline skiljer sig också i att det till den senare finns tredjepartskapslar, men att man med Vertuo som sagt är låst till Nespressos egna. 

Till Originalline finns – förutom Nespresso egna, också kapslar från stora märken som Gevalia och Lavazza och från mindre kafferosterier som Passalacqua, Molinari och Danesi. Detta innebär också att det finns både dyra och billiga kapslar på marknaden. Nespressos egna kapslar kan vara på den dyrare sidan, speciellt till Nespresso Vertuo. Nespressos egna kapslar för deras Original Line ligger oftast runt 5 kronor per kapsel medan de för Nespresso Vertuo kan kosta så mycket som en tia. Bland de Nespresso-kompatibla kaffekapslarna varierar priserna stort, men en bättre kapsel – t.ex. Lavazza eller L’or, kan oftast fås kring 2.5 kr. De allra billigaste kapslarna kan kosta så lite som en krona styck, men strular ibland, och smakar sällan så bra som de lite dyrare märkena. 

Kompabiliteten bland tredjepartskapslarna är oftast bra till jättebra, men med de allra billigaste kapslarna – de som är gjorda i plast, bör man som sagt vara försiktig. Kaffekapslar.se listar de flesta Nespresso-kompatibla kaffekapslarna, och har en även en lista på de som hör till de lite billigare. 

Inte alla tredjepartskapslar fungerar klockrent.

Form och färg 

Form och färg är kanske inte alltid det mesta avgörande när det kommer till att välja din nya kapselmaskin, men det är värt att tänka på utseendet beroende på hur köket ser ut eller om du ofta är ute på resande fot. En liten kompakt kapselmaskin som Essenza Mini är lättare att ta med på resan – kanske till sommarstugan, medan en stor maskin som Creatista Pro passar bättre att ha i hemmet.

Nespresso creatista
Nespresso Creatista är Originallines flaggskepp. Fotokälla: Nespresso.com

Olika färger och vattenbehållare

Somliga maskiner erbjuder flera olika val av färger som gör att kapselmaskinen rent kostmetiskt kan matcha köket. Det är inte alla modeller som gör detta utan många kommer istället oftast i svart, vit eller krom för att kunna passa in i så många typer av kök som möjligt. Däremot finns det även vissa maskiner som endast kommer i en färgglad färg, som rosa eller röd.  

Kapselmaskiner kommer i varierande storlekar. Vissa är mindre och nättare och passar till ett mindre kök eller ett kök som inte har så stor yta för maskiner. En liten maskin som Essenza Mini har en vattenbehållare på 0.6 liter som räcker till 6 kaffekoppar.  Många maskiner – t.ex. Nespresso Atelier och Nespresso Vertuo Next, har en behållare på 1 liter vatten som ger upp till 10 koppar kaffe. Creatista Pro är en av de modeller som har en vattenbehållare på 2 liter och väger därmed mer än många andra modeller. Denna maskin ligger på 6.6 kg medan en liten Essenza Mini med 6 deciliters vattenbehållare väger runt 2.3 kg. 

Funktioner varierar mellan maskiner

Det viktiga att tänka på inför val av kapselmaskin är att tänka på att beroende på modell finns det fler finesser. Vissa maskiner, som Creatista Pro och Lattissima + Pro, har en skärm som både gör det enkelt att navigera mellan menyer men även ger möjlighet att skapa egna recept på kaffe. Vissa modeller erbjuder möjligheten att skapa olika kaffe-och mjölkrecept som även kan sparas så att det går snabbt att göra favoritkaffet, som Nespresso-maskinen Creatista Pro. Denna maskin värmer upp mjölken samtidigt som kaffet görs. Creatista Pro vänder sig inte bara till proffs och baristor men även för den som vill testa på att bli ett proffs med olika kafferecept. Den kommer bland annat med större vattenbehållare och har ett ångrör för mjölkskum.

bra kaffemaskiner display
Delonghis Lattissima Plus Pro har en trevlig inbyggd display. 

Mjölkskummare behövs till de flesta modeller 

De flesta maskiner kommer utan mjölkskummare. Till dessa maskiner går det att köpa Nespressos separata mjölkskummare – Aeroccino

Mjölkskummare går att köpa till för att göra fler olika kaffedrinkar. Här Aeroccino 4 och 3. 

 Mjölkskummare kommer även de i olika varianter, vissa erbjuder flera färger, vissa kan diskas i diskmaskin och vissa klarar av både varma och kalla recept.  

 • Aeroccino 3 skummar mjölk snabbt och enkelt och finns i tre färger, svart, vit eller röd.
 • Aeroccino 4 skummar mjölk snabbt och enkelt och erbjuder även 4 andra mjölkfunktioner.

Automatisk avstängning 

Nespressos kapselmaskiner värmer upp vattnet till optimal temperatur inom 25-30 sekunder och är klar att avnjutas på en gång. De flesta av Nespressos kapselmaskiner stänger efter 9 minuters inaktivitet automatiskt av sig, men andra – som Lattissima One, erbjuder möjligheten att själv ställa in antalet minuter.

För- och nackdelar   

Som vi har nämnt i artikeln finns det många fördelar med en kapselmaskin, men även några nackdelar. Här kommer en snabb överblick på vad vi har gått igenom.

Fördelar

 • Du får en kopp kaffe på några sekunder – allt från en stark espresso till en mildare och större kopp Lungo  
 • Automatisk avstängning 
 • Olika aromer och intensiteter i kapslarna 
 • En – om du väljer Originalline, uppsjö av kaffemärken att välja bland. 
 • Många varierande storlekar på modeller och därmed olika vattenbehållare   
 • Många modeller finns i flera färger 
 • Rengöring av maskinen är snabb och enkel 
 • Snygg design som passar många olika stilar  

Nackdelar

 • Kapselmaskiner kan vara dyra och svåra att laga om de går i sönder
 • Det går endast att göra en kopp i taget, vilket tar lite tid om det är flera som väntar på att testa den där nya spännande smaken som precis har inhandlats
 • Vissa maskiner kan vara stora och ta upp mycket plats på köksbänken 
 • Vertuo godtar enbart Nespressos egna kaffekapslar  
 • Mjölkskummare behöver oftast köpas till 
 • Kapselpriserna gör kaffet betydligt dyrare än vanligt bryggkaffe

En snabb sammanfattning 

Nespressos kapselmaskiner finns i stora modeller som Creatista Pro som väger över 6 kg, har en vattenbehållare på 2 liter och som kan hjälpa dig göra all världens olika kaffedrinkar. Det finns små modeller som Essenza Mini som endast erbjuder två koppstorlekar, men som är enkel att ta med på resan i och med sin praktiska kompakta storlek.  Nespresso Originalline accepterar kapslar från andra märken som Gevalia och Lavazza, medan Vertuo – med sin streckkodsläsare, enbart fungerar med Nespressos egna.

Det finns många skäl till att köpa en Nespresso-maskin. Nespresso är till för dem som är ute efter en god kopp kaffe på några sekunder, kan få mängder med olika smaker genom att endast byta kapsel och gillar enkelheten med att skapa kaffe på bara ett knapptryck. Då Nespressos kapselmaskiner finns i många olika modeller, med olika stora vattenbehållare och storlekar på kopparna som fås hoppas vi att denna guide har hjälpt dig lite på vägen mot din nya kapselmaskin. Det finns en Nespresso för alla.  

Läs mer om maskiner och kapslar till Nespresso:

Kaffekapslar.se – Gör regelbundna tester och har en databas med alla Nespresso-kompatibla kapslar

Nespresso.com – All info du kan tänkas behöva om Vertuo- och Originalsystemen 

Nespressoguide.com – Har bl.a. en stor guide och förteckning över Nespresso alla egna smaker

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *