Att uppföra sig rätt på nätet

hur man beter sig rätt på nätet

Idag har nästan alla svenskar tillgång till nätet, men trots att det är så utbrett är det långt ifrån alla som vet hur man uppför sig online. Det är alldeles för lätt att inte tänka på att det man skriver kan påverka andra, riktiga människor som sitter bakom skärmen. Här ska vi gå igenom några viktiga punkter som du kan följa, oavsett vilken sida du besöker.

Rätt etikett vid besök på spelsidor

Besöker du en sida där många spelar samtidigt med varandra är det viktigt att upprätthålla en trevlig ton. Spelar du på till exempel på ett casino utan svensk licens är det vanligt att det finns många olika livespel med flerspelarrum. Tänk på att inte klicka dig in och ut ur rummen om du inte har för avsikt att spela. Det är störande för andra spelare och jobbigt för croupiern som måste hantera rummet i realtid. Klicka dig bara in i rummet om vill spela en runda.

När du chattar med andra

Det finns många olika platser online där du kan chatta med andra. I ett livespel, som vi tog upp ovanför, finns det till exempel ofta en chatt där spelare kan samtala med varandra. Håll en trevlig ton, för även om ni tävlar mot varandra bör du alltid vara hövlig. Dela gärna med dig av tips, kanske en lista på freespins och andra hjälpsamma knep som rör ert gemensamma intresse. Men se till att följa spelsidans regler, för det är inte alltid tillåtet att länka till andra sidor.

Meddela att du svarar senare

I chatter är det lätt att lämna meddelande på “läst” och tänka för dig själv att du svarar senare. Men det är alltid bättre att skriva att du återkommer vid ett senare tillfälle, annars kan din chattpartner tro att du tog illa vid dig av något de sa eller att du helt enkelt är ointresserad. Om du verkligen måste lämna meddelandet på “läst”, be då gärna om ursäkt att du lät personen vänta när du återkommer. Försök att sätta dig i din chattpartners situation och tänk på hur du skulle vilja ha det.

Att använda emojis eller inte

Emojis, är det egentligen något som en riktig gentleman kan använda sig av? Svaret är ja, men med en viss måtta. Eftersom det är så lätt att missuppfatta text kan en väl utvald emoji göra att mottagaren läser meddelandet på det sätt du önskar. Text låter gärna hårt och okänsligt, men en emoji löser det problemet på ett bra sätt. Men spamma aldrig emojis – det räcker gott och väl med en smiley eller en tumme upp då och då.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *