Att välja klassiska sommarparfymer

att välja sommarparfym

Att välja parfym är ett konststycke, som har stora likheter med konsten att välja vin. Parfymen är för näsan vad vinet är för gommen.

Det skriver Marius Wingårdh i etikettboken Så går det till i umgänge och sällskapsliv från år 1937. Han fortsätter i texten med tips som underlättar vid valet av parfym, med allt från doftnoter till hur man applicerar parfymer. Han nämner också några kända parfymfabrikanter som Houbigant, Coty, Guerlain och Bourjois och konstaterar att man talar om dessa liksom man talar om champagne som Moët & Chandon och Louis Roederer.

Med andra ord är parfymhantverket till stora delar likt det hos vinet. En finsmakare känner nyansskillnaderna, medan den som inte bryr sig kan ha svårt att märka skillnaderna mellan doftnoterna.

Tyvärr lanseras numera ett stort antal massproducerade parfymer för att hänga med i tempot inom modeindustrin. Ofta leder detta till att dofterna saknar det djup som kännetecknar ett hantverk. Undantag finns naturligtvis även bland nytillverkade parfymer, men alldeles lätt är det inte att välja bland alla nyheter som kommer ut på marknaden numera.

Några klassiska sommardofter

När man väljer bland de bästa herrparfymerna för sommaren kan det vara en bra strategi att förlita sig på de klassiker som fått en trogen användarskara genom åren. Av ovan nämnda märken är Guerlain ett av de äldsta franska parfymhusen. De franska adelsfamiljerna hade i tiderna sina personliga parfymrecept förvarade hos Guerlain och flera av parfymhusets recept härstammar också från 1800-talet.

En sommarklassiker med härliga toppnoter av citron och basnoter av vanilj och bärnsten är Guerlains Habit Rouge. Den lanserades år 1965 och har blivit ett självklart val hos många runtom i världen till sommaren. Till sommaren vill många ha mer lätta citrussnoter, som kontrast till vinterns mer tunga och träiga dofter.

När man pratar om citrussdofter till sommaren finns det även en annan klassiker som aldrig går ur mode och som lanserades redan år 1916. Acqua di Parmas Colonia EdC har stjärnglans som få andra parfymer kan tävla med och doftnoter som för en tillbaka till Hollywoods gyllene era under 1940- och 1950-talet.

acqua di parma colonia klassisk herrparfym

Det är känt att några av de största stilikonerna genom tiderna, Gregory Peck och Gary Grant använde sig av Acqua di Parmas Colonia. Även Audrey Hepburn använde sig av denna unisexdoft.

En tredje klassisk sommardoft som har många trogna användare är Eau Sauvage från Christian Dior. Här är det doftnoterna bergamott och citron som dominerar. Trots att det finns otaliga citrusdofter på marknaden är det en konst att hitta den rätta kombinationen av doftnoter för att få fram ett riktigt hantverk.

Eau Sauvage kom ut på marknaden 1966 och har en starkare ställning än någonsin på marknaden. Till skillnad från många andra dofter som finns välrepresenterade på de flesta parfymhyllor, ser man aldrig nedsatta priser på denna klassiker.

Här var alltså några exempel på riktiga klassiker bland citrusdofter till sommaren. Men som under resten av året vill man kanske ha möjlighet att alternera mellan olika dofter vid olika tillfällen. Då kan det även rekommenderas lite tyngre dofter till kvällens fester.

Här finns många goda alternativ både bland nischhusen och de nyare aktörerna inom parfymbranschen. Tom Ford, med sina många tunga och orientaliska dofter hör definitivt till eliten inom denna kategori. Tobacco Vanille EdP är bara ett av alternativen för den som söker efter en djup och exklusiv doft till kvällens äventyr.

Oud Wood EdP med doftnoter från det exklusiva agarträdet är ett annat exempel på en parfym som sprider en långvarig och lyxig doftaura runt sig.

Det starka luktsinnet

Vi avslutar med en intressant historia kring parfymer och dofter. Luktsinnet är det starkaste av våra sinnen och kan återuppväcka minnen från långt tillbaka.

I ovan nämnda bok från Marius Wingårdh bjuder han på en historia som vittnar om vårt starka luktsinne. Enligt sägner förnimmer man ännu en svag parfymdoft av ambra i det engelska slottet Hampton Court Palace, där den sista hovbalen hölls år 1754. Detta trots att parfymering av rummen inte förekommit i någon form efter detta.

Hampton court palace ball room
Illustration från balsalen i Hampton Court Palace i boken The History of the Royal Residences som utgavs av William Henry Pyne år 1819.

Ambra sitter i så starkt att den påstås kunna fixera dofter i flera sekler. Ambra är en slambildning i kaskelottvalens magsäck och den flyter upp på kusterna kring Nordatlanten.

Trots att ingen oss som lever idag har några minnen av Hampton Court Palace från 1700-talet, kan säkert de flesta av oss återkalla minnen från barndomen genom vissa doftnoter. Ett av bevisen för hur viktigt det är med att välja rätt dofter och sköta sin hygien.

Något att tänka på när man väljer sin signaturdoft för sommaren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *