Inför auktionen Important Timepieces på auktionshuset Bukowskis

Bukowskis important timepieces juni

Snart påbörjas visningen inför Important auktionen Important Timepieces på Bukowskis. Den 11-15 juni kan ni stifta närmare bekantskap med objekten på Nordens mest framstående klockauktion för exklusiva samlarklockor.

Redan nu kan ni dock kolla igenom den omfattande katalogen online och visningen följs av en slagauktion i de klassiska lokalerna vid Berzelii Park 1, Stockholm. Auktionen äger rum den 17 juni med start kl 18.00 på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Inför vårens auktion kan vi presentera en spännande blandning av vintage klockor, moderna klassiker och samlarobjekt från de mest eftertraktade klocktillverkarna så som Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet, Omega och Heuer, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist klockor.

Nedan har Carl Palmegren valt ut några höjdpunkter inför auktionen. Bland samlare är patina oerhört viktigt och här finns gott om alternativ för den som söker klassiska klockor som åldrats med värdighet.

Höjdpunkter inför Important Timepieces

omega speedmaster samlarklockor

2026 OMEGA, Speedmaster, kronograf, ”United Nations, UNEF-Gaza”.

”Omega Speedmaster, den ikoniska ”månklockan”, lanserades 1957 med referens 2915 och följdes kort därefter upp av referens 2998 som var i produktion under fyra år, 1959-1962. Auktionens 2998 är en -4 med en proveniens utöver det vanliga. Inlämnad av den ursprungliga ägaren som förvärvade klockan 1961 när han vara i Gaza och tjänstgjorde som FN-soldat åt United Nations Emergency Force (UNEF). Han bar klockan under hela sin tjänstgöring men den har under de senaste tjugo åren legat undangömd. Vidare så medföljer även ett arkivutdrag från Omega där det bekräftas att klockan leverades till United Nations 1961.”

patek philippe samlarklocka

2038 PATEK PHILIPPE, Genève, ”Hour Glass”, ”No subsidiary seconds”

”Auktionens främsta klassiska Patek Philippe är en mycket sällsynt referens 1593. Med en elegant och banbrytande design som frångick det traditionella skapades den karaktäristiska timglasformade boettformen som givit modellen smeknamnet ”the hour glass”. Samtliga av dessa boetter tillverkades av den prominenta boettmakaren Markowsky. Referensen lanserades 1944 och tillverkades fram till 1967, den totala produktionen uppskattas till cirka 1000-klockor. Majoriteten av dessa producerades i gult guld men ett litet antal tillverkades i roséguld. Vad som utmärker auktionens referens 1593 är dess fantastiska skick, att den är i roséguld samt att den är tillverkad utan sekundvisare. Endast en handfull 1593 utan sekundvisare har förekommit på auktionsmarknaden fram till idag.”

tag heuer monaco samlarklocka

2043 HEUER, Monaco, kronograf, ”McQueen”

”Heuer Monaco 1133B lanserades 1969 och var en av de första automatiska kronograferna på marknaden. Den kvadratiska designen med en krona på vänster sida var banbrytande och modellen har sedan blivit ikonisk efter att Steve McQueen bar modellen i filmen ”Le Mans” 1972. Sedan dess bär modellen smeknamnet ” McQueen”.”

zenith samlarklocka

2078 ZENITH, A Cairelli CP-2, kronograf, ”Italian Air Force”,

”Vi är stolta över att kunna presentera en Zenith ”A. Cairelli” Tipo CP-2, en legendarisk Zenith kronograf framtagen på 1960-talet för det Italienska flygvapnet Aeronautica Militare Italiana (AMI). Uppskattningsvis var den totala produktionen cirka 2500 klockor och samtliga Tipo CP-2 leverarades genom återförsäljaren A. Cairelli, därav signaturen på urtavlan. Auktionens Tipo CP-2 tillhör de fåtal klockor som leverarades till Italienska flygvapnet med militärt serienummer ”AMI CRONOMETRO TIPO CP-2 M.M. 202’566”.”

rolex datejust samlarklocka

2073 ROLEX, Datejust, ”Turn-O-Graph”, ”Thunderbird”

”En relativt okänd modell inom Rolex familjen är “Turn-O-Graph”. Den lanserades 1953 och var Rolex första klocka med en roterande bezel vilket senare blev standard för sportmodeller så som GMT-Master och Submariner. Smeknamnet ”Thunderbird” uppkom efter att modellen lanserades i USA där Rolex i marknadsföringkampanjer och i specialutgåvor sammarbetade med det Amerikanska Flygvapnet och specifikt med USAF Air Demonstration Squadron ”Thunderbirds”. Auktionens “Turn-O-Graph” tillhör de ytterst ovanliga exemplaren tillverkade i 18K guld.”

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *