Auktionen Modern Art + Design 21 november

konstauktioner november 2017
Foto: Bukowskis

Den 21 november auktioneras ett spännande urval av konst- och designföremål från vår tids mest betydelsefulla modernister ut på Bukowskis Modern Art + Design.

Ur den industriella revolutionen föddes den moderna människan i början på 1900-talet, vilket avspeglade sig i politiken, arkitekturen, litteraturen och inte minst i konsten. Man vände historien ryggen och banade nya vägar vid sidan av gamla, traditionella hjulspår.

I Sverige var det framför allt de s.k. Matisse-eleverna med Isaac Grünewald i spetsen, som introducerade den moderna konsten till Sverige. Vid sidan av Matisse-eleverna stod GAN, en solitär som på ett ytterst säreget sätt smälte samman den tyska expressionismen med den franska kubismen och den italienska futurismen.

Kritiken var till en början hård mot dessa avantgardister och motståndet stort hos publiken, som hade svårt att ta till sig de nya vindarna, säger Lena Rydén, specialist modern konst.

Höstens auktion innehåller flera verk som är målade under denna betydelsefulla period i svensk konsthistoria, som exempelvis Isaac Grünewalds ”Gosse (Ivan) med flagga” (1917) och GANs ”Katarinahissen III” (1917) och ”Vagnväxling” (1919).

konstauktioner november 2017 bukowskis
På bilden syns bland annat Gösta-Adrian Nillsons målning ”Katarinahissen III” från 1917 med ett utropspris på 4 000 000-5 000 000 SEK ett skåp från Oscar Nilsson från 1940-talet. Foto: Bukowskis
Isaac Grünewalds ”Gosse med flagga”, utropspris 3 500 000 – 4 000 000 SEK. Foto: Bukowskis

Under samma tid blomstrade svenskt konsthantverk med framstående formgivare som Axel Einar Hjorth, Carl Bergsten och Estrid Ericson, vilka är tongivande än idag.

Höstens auktion innehåller verkligt fina objekt som representerar hela 1900-talet, som Gerald Summers ikoniska formpressade stol utförd ur ett enda stycke plywood, tillsammans med suggestiva vaser av Axel Salto, Wilhelm Kåge och Berndt Friberg blandat med udda saker av Axel Einar Hjorth. Vad sägs om en golvspegel i lackerat elfenbensnyans? säger Eva Seeman,ansvarig specialist design & modernt konsthantverk.

Auktionen innehåller ytterligare guldkorn i form av Josef Franks eftertraktade Floraskåp samt en specialgjord rund ryamatta från ett av Arne Jacobsens allomfattande interiörprojekt.

På bilden syns ett färglitografi från 1967 av Charles Sorlier efter Marc Chagalls ”Carmen”, utropspris 300 000 – 350 000 SEK och ett skåp av Otto Schulz, daterat 1942. Foto: Bukowskis

Mattan som ritades för Danmarks Nationalbank, byggnaden som räknas som Arne Jacobsens bästa byggnadsverk genom tiderna, är en personlig favorit i höstens auktion. Mattan låg ursprungligen i entréhallen och det skall bli spännande att se var den nu hamnar, säger Anette Granlund, ansvarig specialist mattor, textilier och islamiskt konsthantverk.

Ryamatta tillverkad av Arne Jacobsen för Danmarks Nationalbank i Köpenhamn. Mattan låg ursprungligen i entréhallen och räknas till ett av Arne Jacobsens bästa verk. Utropspriset ligger på 250 000 – 300 000 SEK.

Bukowskis kan även presentera rariteter som mattan ”Solkatt”, en unik rund matta designad av Marin Hemmingsson för Märta Måås-Fjetterström AB, samt en glödhet ”Park röd, Korsnäs” av Barbro Nilsson som tillsammans med ”Gula Havet” av Marianne Richter lyser upp i höstmörkret.

Visningen är 16-20 november på Berzelii Park 1 i Stockholm och auktionen 21 november på Arsenalsgatan 2 i Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *