Auktionshuset Kaplans bjuder på dykspecial

kaplans dykspecial auktion stockholm

Denna vecka gör auktionshuset Kaplans en djupdykning bland ikoniska klockmodeller och presenterar objekten från den unika auktionen Dykspecial. Visningen öppnar imorgon torsdag 7 mars och auktionen går av stapeln på lördag den 9 mars i lokalerna på Biblioteksgatan 5 i Stockholm.

Som första auktionshus i Sverige har vi valt att dedikera en hel auktion åt dykarklockor, vilket gör den unik i sitt slag. Du kommer hitta dykarur för både herr och dam av kända tillverkare som Rolex, Omega och Breitling från 1950-talet fram till idag, säger Georgios Batselas, chef för Kaplans Klockvärdering.

Med auktionsnummer 37 återfinns detta dykarur från Officine Panerai från år 2003. Bild: bjorndahlgren.se

De första dykaruren togs fram som ett arbetsinstrument och det ställdes höga krav på trycktålighet, vattentäthet och enkla tydliga urtavlor. Under 50-talet kom dykaruren att utvecklas och 1953 lanserade Rolex den modell som kommit att bli dykarklockornas dykarklocka, “The Submariner”. Den var vattentät till 100 meter och hade en vridring som gjorde att man kunde läsa av hur länge man varit under vattnet.

Auktionsummer 1 och 2 kommer från Rolex. Bild: bjorndahlgren.se

Sedan dess har mycket hänt och fler modeller har tagits fram som klarar djupet bättre. Utpräglade kännetecken för ett dykarur är tydliga urtavlor, ofta färgstarka visare, distinkta index, vridbar glasring, och rediga boetter och kronor.

Det man alltid ska tänka på med en klocka som ska utsättas för vatten är att trycktesta den och byta packningarna eftersom de är en färskvara. När det gäller äldre dykarur kan man inte alltid räkna med att man kan få dem helt vattentäta idag ifall många års användande har slitit på dem. Men man kan absolut använda dem som vardagsklockor. När det gäller dagens moderna dykarur har däremot urverken, konstruktionen, samt material i både metall och glas utvecklats och tål större påfrestningar, berättar Georgios Batselas.

Auktionsnummer 32 är en Omega Seamaster från 2015. Bild: bjorndahlgren.se

Georgios Batselas listar här tre klockor du inte får missa på auktionen:

Auktionsnummer 7 är en CERTINA, DS, PH 200 M, Cal Powermatic 80, från november 2018.
Den här gillar jag för att den är lik originalet som kom 1967, den nya är lite större bara. Den är dessutom utrustad med en gummiring som ligger mellan urverket och boetten och som fungerar som stötskydd, något som även originalmodellen hade.

Auktionsnummer 12 är en BREITLING, Avenger II Seawolf (3000M/10000 FT) så kallad ”Cobra Yellow Dial”, från juni 2015.
Den här gillar jag för att den är ”bold” med sin gula urtavla. Det är den mest vattentäta automatiska klocka vi har på auktionen. Den klarar 3000 meter och bakboetten tål 30 tons tryck enligt tester som Breitling utfört.

Auktionsnummer 27 är en SINN, UX GSG 9 (EZM 2B), Hydro, från augusti 2007.
Sinn är tyskt och ett speciellt märke på många sätt. Denna boett är fylld med silikon, vilket gör att trycket inuti klockan anpassar sig efter trycket utanför. I teorin är klockan tät till hur högt tryck som helst men i praktiken ligger begränsningen på 8000 meter då quartz-kristallen imploderar. 

Visningen har öppet torsdag, fredag 10:00-18:00 och lördag 11:00-13:00.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *