Även BMW X5/X6 och Mercedes GLE får ett ansiktslyft

Det är inte bara Range Rover som passar på att lyfta sin Velar, utan även BMW och Mercedes har gjort ansiktslyft på sina mellanstora premium-SUV – BMW X5 / X6 och Mercedes GLE. Precis som med Velar är det framför allt teknik och längre eldrift man satsar på.

BMW X5 och X6

Den senaste generationen BMW X5 nådde marknaden 2018 och coupe-varianten BMW X6 fick sin uppdatering strax efteråt, så det är dags för en uppdatering.

Nu får BMW X5 med ny design och teknik, och för den nya plug-in hybriden innebär det också mer kraft och längre räckvidd. Exteriört är det inga stora skillnader: BMW har gjort fronten och strålkastarna lite mer futuristiska, liknande bolagets el-SUVar. Om det är vackrare eller inte kan man ha olika åsikter om, men det ligger i tiden.

Interiört syns BMWs svar på ”iPad-trenden”: BMW Curved Display

Invändigt är den stora förändringen implementeringen av BMW Curved Display och det nya infotainmentsystemet, BMW iDrive 8. Samma böjda skärm, känd från till exempel BMW iX och nya BMW X7, utgör grunden för interiören. De nya BMW X5-modellerna delar också den nya ljuslistinteriören med sin storebror, BMW X7. Dessutom har den klassiska växelspaken ersatts på liknande sätt av en mindre omkopplare.

Utöver designen har förarassistanssystem och digitala funktioner uppdaterats till samma standard som andra nya BMW-modeller. Dessutom ska luftfjädring nu ingå som standard.

BMW xDrive45e plug-in hybrid har varit den mest populära X5-modellen de senaste åren. Den nya hybriden kallas xDrive50e, och har fått ökad motoreffekten ökat med 96 hk, så att full effekt (inklusive en tillfällig boosteffekt) nu är 490 hk. Bilen accelererar från stillastående till 100 km/h på 4,8 sekunder. Högspänningsbatteriets kapacitet har ökats till 24,7 kWh vilket motsvarar en höjning med nästan 25 procent. Det gör att den elektriska räckvidden nu är uppe i 110 kilometer. Som vanligt finns det också flera mildhybrider att välja på, där ett 48V-batteri samlar kraft vid bromsning, som sedan kan användas för att ge motorn lite extra driv.

BMW X6 får en liknande uppdatering som BMW X5 men med den stora skillnaden att BMW X6 nu kommer med M-Sport paket som standardutrustning.

Mercedes GLE

Även Mercedes GLE har fått en mindre uppdatering. Både exteriört och interiört är det sig mycket likt – varför ändra på ett vinnande koncept? Mercedes hade redan uppgraderat displayen och väljer att behålla samma design. Bland ändringarna finns en ny ratt med touchkontroller och ett upppdaterat infotainmentsystem med ”genomskinlig motorhuv” där kameror visar vad som finns framför fronten, om man nu skulle våga ta sin SUV offroad.

Hybridversionen heter GLE 350 de 4MATIC och har upp till 109 km räckvidd på el. Övriga bensin- och dieselvarianter är mildhybrider med ett batteri som laddas när bilen bromsar. Jämfört med BMW X5 / X6 har hybriden lägre motoreffekt, där 0-100 går på skapliga 6,9 sek. Vill man ha något sportigare är det AMG-versionen GLE 53 där toppversionen gör 0-100 på 3,9 sekunder.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *