Licor 43 uppmärksammar hemmabartendrar att blanda fler drinkar med kaffe

signature 43 drink recept

I samband med Week 43 by Licor 43 vill vaniljlikören uppmärksamma Sveriges alla hemmabartendrar och fortsätta utbilda i hur kaffe och likören kan samverka i symbios. Tillsammans med Hampus Thunholm, flerårig vinnare av Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards, och det lokala kafferosteriet Stockholm Roast lyfts nu vikten av kvalitetskaffe.

Det har alltid funnits en självklar koppling mellan Licor 43 och kaffe. Det räcker med en liten sipp av en Spanish Coffe för att förstå magin som sker när likörens söta vanilj-, choklad- och citrustoner omsluts av de bittra och rika tonerna från kaffet. Det lokala kafferosteriet Stockholm Roast förklarar vikten av kvalitetskaffe.

– Att producera kaffe är mycket mer komplext än vad man kan tro. Smaken beror bland annat på hur högt plantorna har fått växta, vilket ger olika densitet och olika sätt att reagera på värme. Hantering av råvarorna bör vara helt ärligt och transparent, därför köper vi enbart in våra bönor från små gårdar i bland annat Brasilien och Kenya med bra arbetsförhållanden och hög kvalitet. Vi vill utmana de traditionella smakerna av kaffe – det är hårt slit, kunskap och idioti som har skapat Stockholm Roast, säger Johan Montan Ahlgren, grundare på Stockholm Roast.

Här hittar du årets kaffeadventskalendrar!

Hampus Thunholm om konsten att blanda kaffedrinkar

Under Week 43 by Licor 43 har Hampus Thunholm, flerårig vinnare av Årets Bartenders’ Choice Awards, tagit fram en signaturdrink för veckan. Hampus är mest känd för att ha varit med och drivit den legendariska stjärnkrogen Fäviken, men också Svartklubben i Åre, Berns, L’avventura och Spesso.

Vad är viktigt att tänka på när man blandar kaffedrinkar hemma?

Jag ser ofta att många gör felet att använda på tok för mycket alkohol i drinkarna. Många gör till exempel en Irish Coffee på sex eller sju centiliter whiskey, vilket tar död på kaffesmaken. När jag själv blandar kaffedrinkar gör jag det på max fyra centiliter..

Vad tycker du är det mest förekommande misstaget som görs när det gäller att blanda kaffedrinkar?

Att man höftar för mycket och använder för varmt kaffe direkt på kall is. Det är jätteviktigt med proportioner så att läsa recept och följa noggrant är ett bra tips. När jag gör drinkar så väger jag alltid allting på gram, för att det är då det blir som bäst.

Du har tagit fram en signaturdrink för Week 43 by Licor 43, berätta lite om hur du har tänkt kring den.

Ja precis, man skulle kunna säga att det är en ljummen väldigt stor hot shot, eller en ljummen Irish Coffe. Men med sötman från Licor 43 då såklart. Hela tanken kring drinken är lyfta fram kaffet och vaniljlikören som den perfekta match det är. För denna drink hänger allt på temperaturen, eftersom om kaffet är för varmt så försvinner den goda smaken av Licor 43. Därför ska signaturdrinken helst serveras ljummen, omkring 42 grader varm. Med tanke på att det är en likörbaserad drink så har jag också valt att inkludera lakrits. Dels för att det enligt mig bidrar till ett torrt avslut i gommen. Salt är en otrolig smakhöjare, därför har jag också valt att salta grädden.

Hampus Thunholms fem tips till hemmabartendern

 1. Gör din research. För att bli riktigt bra på något krävs det att man är påläst, det gäller också för att blanda förstklassiga drinkar. Vad är det till exempel för kaffe du blandar din drink på? Det är skillnad på kaffe och kaffe, så se till du är påläst och välj en rost som passar till ändamålet.
 2. Nörda ner dig i YouTube och bra drinkböcker. Det finns gott om bra videoklipp, recept och tips att ta del av både på YouTube och i bra drinkböcker.
 3. Övning ger färdighet. Du måste göra fel en hel del innan du kan börja göra rätt.
 4. Tänk på temperaturen när du ska blanda kaffedrinkar. Om kaffet är för varmt så kommer du attta död på många av de andra smakerna. Tänk också på att det funkar fint att göra kalla kaffedrinkar. Tips är att ta frukostbryggkaffet och spara till senare, då har du en fantastisk cold brew att blanda drinkar på under kvällen. Men använd då gärna kvalitetskaffe, för bästa resultat.
 5. Våga utmana dig! I grund och botten handlar det om att du måste våga ta ut svängarna och utmana dig själv för att utvecklas, både när det gäller din smaksäkerhet och kunskap.

Hampus Thunholms signaturdrink

Du behöver:

 • 3 cl Licor 43
 • 10 cl kvalitetskaffe
 • 2 cl lakritssocker
 • 2 cl irländsk whiskey
 • Lättvispad grädde
 • Flingsalt

Till lakritssockret:

 • 1 d vatten
 • 1 dl socker
 • 4 g lakritspulver

Så här gör du:

 1. Gör lakritssockret genom att koka upp vatten med socker och lakritspulver.
 2. Låt sedan svalna.
 3. Koka kaffet och låt svalna till omkring 42 grader.
 4. Blanda sedan Licor 43, kaffe, lakritssocker och irländsk whiskey.
 5. Servera drinken i ett coupeglas, toppa med lättvispad grädde och strö en nypa flingsalt över grädden.

Tre drinkrecept med Licor 43

hot shot drink recept

Hot shot 43

Du behöver:

 • Licor 43
 • Kvalitetskaffe
 • Lättvispad grädde

Såhär gör du en hot shot 43:

 1. Fyll ett shotglas med 1/3 Licor 43.
 2. Använd baksidan på en sked och placera ett lager kaffe ovanpå likören.
 3. Toppa med lättvispad grädde och servera!
Spanish coffee drink recept

Spanish Coffee

Du behöver:

 • Licor 43
 • Kvalitetskaffe
 • Lättvispad grädde

Såhär blandar du en Spanish Coffee:

 1. Häll en kopp kaffe i ett glas.
 2. Fyll sedan med önskad mängd Licor 43. Ju mer Licor 43 du väljer att ha i, ju sötare blir drinken.
 3. Toppa med lättvispad grädde och servera!
carajillo drink recept

Carajillo 43

Du behöver:

 • 5 cl Licor 43
 • En varm espresso
 • Is

Såhär blandar du en Carajillo 43:

 1. Fyll ett stort glas halvvägs upp med is.
 2. Häll i Licor 43 följt av en kopp espresso.
 3. Rör om lätt och servera!
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *