Bästa kontorsstolen till hemmet 2023

bästa kontorsstolar till hemmet

Trött på att sitta på köksstolen? Stel i nacken efter en dag på hemmakontoret? Sticker gamingstolens syntet-tyger i ögonen när den nu står mitt i vardagsrummet? I den här artikeln hjälper Gentlemannaguiden dig att hitta den bästa kontorsstolen 2023.

För från att ha varit mest ett rum för att få ha böcker och dator i fred så har hemmakontoret blivit ett av husets viktigaste rum. Utrustat med ett elegant skrivbord, en ergonomisk kontorsstol och gärna några personliga detaljer är det nu en plats där vi möter hela världen i vårt hem. Även om många kontor öppnat igen efter pandemin arbetar vi ändå mer än någonsin hemifrån.

En bra skrivbordsstol eller kontorsstol är inte bara en elegant accessoar i ditt hem. Det är också viktigt att sitta rätt, särskilt om man arbetar längre pass. En dålig arbetsställning kan lätt ge smärta i muskler och leder, och på sikt mer allvarliga förslitningsskador. Så precis som med alla andra accessoarer i ditt liv: välj noggrant.

Vad är en bra kontorsstol till hemmet?

Det finns två viktiga delar i att välja den bästa kontorsstolen för hemmakontoret: komforten och utseendet. Att komfort och ergonomi är viktigt får vi nog inte mycket mothugg på, men utseendet är också viktigt. Vi svenskar lägger allt mer pengar på att designa våra hus och handplocka dess inredning – men kontorsstolen i många hem är fortfarande stilmässigt i klass med en herrskjorta i polyester. Som tur var går det att få både klass och komfort.

Ergonomi och komfort – vad ska man leta efter

När det gäller ergonomi är den viktigaste frågan hur mycket du arbetar hemifrån. Arbetar du permanent eller hela veckor, behöver du välja en stol som är korrekt utformad. Är det mer ett par timmar då och då, spelar ergonomin mindre roll och du kan välja friare.

Den optimala positionen när du jobbar är att armstöden är i samma höjd som arbetsbordet. Fötterna skall också nå ner till golvet när du sitter ner. Du skall också kunna sitta rak i ryggen när du jobbar. Ytterligare en viktig funktion för en kontorsstol är att den skall gå att flytta lätt.

För en grundläggande bra ergonomi leta efter följande:

  • Hjul: För att kunna röra dig naturligt och finjustera arbetspositionen.
  • Höj- och sänkbart säte: Hjälper dig att få en naturlig position i benen så att du kan slappna av.
  • Justerbara armstöd: Så att dina armar kan få lagom mycket stöd underifrån.

Arbetar du långa pass så kan det även vara bra med följande funktioner hos din kontorsstol:

  • Nackstöd: Avlastar nacken under långa arbetspass.
  • Ställbar rygghöjd: Gör att ryggstödet sitter där det ska och följer rygg och svank.
  • Justerbart sittdjup: Hjälper dig att få benen rätt och ökar blodcirkulationen.
  • Vinklingsbar position: Hjälper dig att kunna byta position då och då. Gunga innebär att rygg och sits rör sig ihop, medan synkron innebär att ryggen vinklas mer än sitsen så att du kan luta dig tillbaka bekvämt.

Var hittar man bra kontorsstolar online?

Trots att det finns många som erbjuder kontorsstolar på nätet är det förvånansvärt svårt att hitta kontorsstolar av bra kvalitet. Alltför ofta är det kontorsstolar som är dekorativt snygga, men som saknar viktiga funktioner som rygg- och nackstöd. Hit kan räknas de flesta av de modeller du hittar på Ikea, men även flera andra populära möbelsajter online har samma problem.

Är det eleganta skrivbordsstolar från varumärken som Herman Miller, Fritz Hansen eller Vitra du söker så hittar du dem hos Nordiska Galleriet och Svenssons.

För billigare kontorsstolar som håller relativt bra kvalitet kan vi rekommendera Husochhemma.se och Trendrum.se. Även Cdon.se har ett stort sortiment av skrivbordsstolar men här gäller det att vara selektiv. IKEA är ett annat alternativ, men samma rekommendation gäller där.

Kontorsstolar för hemmet – Bäst i test 2023

Bästa kontorsstolen för hemmakontoret 2023: Herman Miller Aeron Remastered

Herman Miller Aeron Remastered

Sedan lanseringen 1994 har ingen annan kontorsstol kombinerat elegans och komfort lika bra som Herman Miller Aeron. Stolens designers Bill Stumpf och Don Chadwick var pionjärer inom ergonomisk design. Genom det revolutionerande materialet var också Aerons design nyskapande – en stol utan vaddering och skinn, men som ändå var hållbar och bekväm. Stolen är numera en del av MoMa:s Permanent Collection. 2017 gjordes en varsam omdesign, och Aeron Remastered fick fler varianter och ännu bättre komfort.

Herman Miller Aeron Remastered är en höj- och sänkbar stol. Den är utrustad med bekväm armstöd som går att höja och sänka, samt vrida i sidled så att de passar dig. Både sits och rygg är klädda i en patenterad väv uppdelad i åtta zoner med olika fasthet. Tyget låter även luften cirkulera genom materialet vilket håller dig sval under varma dagar.

Aerons s.k. synkrongunga fördelar kroppsvikten på ett naturligt sätt, vare sig du lutar dig framåt eller bakåt. Från det normala horisontalläget går det att luta sitsen ytterligare 5 grader framåt. När du lutar dig bakåt i Aeron sjunker sitsen automatiskt så att du hela tiden har fötterna i golvet.

Stolen finns i tre bredder, för att passa alla kroppstyper. Dessutom kan du välja flera färger och material – vår favorit är den klassiska i borstad aluminium.

Redan när Aeron introducerades var priset högt, och stolen har inte blivit billigare sedan dess. Men det här är en investment piece som kommer att finnas i ditt hemmakontor en generation eller mer.

Bästa ergonomiska kontorsstolen 2023: Kinnarps Capella

Kinnarps Capella

Svenska Kinnarps har gjort möbler sedan 1942 och är idag ett stående inslag bland kontor där ergonomin är viktig. Kinnarps Capella är en professionell kontorsstol med fokus på ergonomi.

Stolen har ställbar höjdreglering, ställbar rygghöjd och vinkel samt ställbart sitsdjup. Ryggen finns i två höjder. Dessutom finns ställbart svankstöd, armstöd och nackstöd som tillval. Capella har dessutom en unik FreeMotion-mekanism som gör att sitsen rör sig hela tiden och på det sättet får användaren att vara aktiv, för att undvika att fastna i en sittposition.

Kinnarps erbjuder inte mindre än 200 valmöjligheter till material, och flera andra valbara detaljer, så att du kan matcha din Capella till vilket hem som helst.

Snyggaste kontorsstolen 2023: Vitra EA 119

Vitra EA 119

Om form får gå lite före funktion finns det ingen snyggare kontorsstol än EA 119 från Vitra. Paret Charles och Ray Eames designade ursprungligen stolen som en utomhusstol till industrimagnaten J. Irwin Millers hem, och valde aluminium för hållbarhetens skull. Som utemöbel blev stolen ingen succé men i sin senare kombination med läderklädsel i italienskt skinn är den lika tidlös och elegant som en oxford från Northampton.

EA 119 är höj- och sänkbar, men armstöden är fasta. Stolen går däremot att tilta fram och tillbaka, så att du kan ta en avslappnad paus i arbetet. Armstöd och bas är i aluminium med polerad eller krompläterad ytbehandling. Utöver läder finns det även flera varianter i Hopsack-tyg.

Skönaste kontorsstolen 2023: Trendrum Turid

Trendform Turid

Hos Trendform hittar du inte designikonerna, men väl ett stort antal mycket bekväma stolar. Här pratar vi inte modern ergonomi utan mer klassisk bekvämlighet – kontorsstolarnas svar på en Chesterfield-soffa.

Trendrum Turid är höj- och sänkbar, och kan även tiltas. Men stolens stora säljargumentet är fotstödet, som gör att du kan sträcka ut dig som i ett business class-säte. Mjuk och omfamnande så passar den (minst) lika bra för en tidning och en kopp kaffe, som hårt arbete.

Bästa billiga kontorsstolen till hemmet 2023: IKEA JÄRVFJÄLLET

IKEA JÄRVFJÄLLET

Krona för krona är det ingen som erbjuder lika mycket komfort i ett snyggt paket som IKEA JÄRVFJÄLLET. Trots den låga prislappen är denna IKEA kontorsstol gjord i äkta läder och har en elegant form som smälter in väl i hemmakontoret.

JÄRVFJÄLLET kommer med ställbart nackstöd, svankstöd och armstöd. Höjden och även djupet på sitsen kan justeras för bästa möjliga passform.

Vanliga frågor – Bästa kontorsstolen till hemmet

Behöver man en kontorsstol?

Ja, om du arbetar mer än korta stunder vid ett skrivbord så är det värt att satsa på en kontorsstol. Ju oftare och längre du sitter ned, desto viktigare är det att välja rätt.

Vilken kontorsstol ska man ha?

Välj en kontorsstol som är ergonomiskt anpassad, med hjul, justerbart säte och justerbara armstöd. Var noggrann med att välja rätt, för din kropps skull.

Vad kostar en bra kontorsstol?

Räkna med minst 5000 kr. Det går att köpa billigare kontorsstolar men de saknar oftast inställningsmöjligheter eller är av dålig kvalitet.

Hur bra är IKEAs kontorsstolar?

IKEAs kontorsstolet JÄRVFJÄLLET är ett exempel på att IKEA erbjuder mycket bra kontorsstolar, med många inställningsmöjligheter.

Hur ofta ska man byta kontorsstol?

En kontorsstol i bra kvalitet kommer att hålla länge. Hur länge beror på kvaliteten hos tyger och detaljerna, men du ska kunna räkna med 10 år på jobbet och längre hemma.

Är nackstöd bra?

Nackstöd är bra om du sitter långa perioder. Tänk på att det är nacken och inte huvudet som behöver stöd.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *