Bästa privatlån – Hur skall du tänka när du lånar utan säkerhet?

bästa privatlån

De flesta av oss kommer någon gång under vår livstid att behöva låna pengar. Det kan handla om bostadsköp, bil eller andra satsningar där vi inte har tillräckligt med pengar för att betala allt på en gång.

För t.ex. bostadsköp behövs säkerhet i form av borgensmän, men i många andra fall finns det faktiskt möjligheter att beviljas lån även utan. Det är det som kallas privatlån eller blancolån. Läs mer om privatlån på Kredr’s hemsida.

Kostnaden för privatlån

Som ersättning för den ökade risken som är förknippad med utlåning utan säkerhet behöver såklart långivaren en högre ränta. Men eftersom det finns många faktorer som spelar in på räntenivån kan det vara svårt att veta vad som är en skälig ränta.

Därför är det alltid bra att noggrant kolla igenom olika alternativ innan du gör ett beslut om att ta ett privatlån. Det kan du bland annat göra genom att gå in på jämförelsesajter där olika långivare finns listade.

Bästa privatlån för dig

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med privatlån. Mycket beror på vilken situation du befinner dig i och vilken typ av köp du tänkt dig.

Har du bra inkomst och är utan betalningsanmärkningar finns goda förutsättningar för att beviljas höga lånesummor. Kom dock ihåg att vara ärlig med dig själv. Du vet själv bäst vilket liv du lever och vilka förutsättningar du har att betala tillbaka lånet. Det skall inte vara ett sätt att leva gott idag och skjuta fram problemen till morgondagen.

Fördelarna med privatlån

De främsta fördelarna med privatlån är att dessa kan beviljas snabbt utan andras inblandning. I de flesta fall finns också möjligheten att betala tillbaka snabbare utan extra kostnad ifall du så önskar. Med andra ord är flexibiliteten en av de största orsakerna till att ta ett privatlån istället för ett lån med säkerhet.

Om du av en eller annan orsak dragit på dig en betalningsanmärkning finns det också möjligheter till att beviljas privatlån från vissa aktörer. Detta kommer såklart till en högre kostnad, men i vissa fall kan detta vara det enda alternativet.

Nackdelarna med privatlån

Det som du dock bör tänka på är att ingenting är gratis när du tar ett lån. Det gäller speciellt för lån utan säkerhet. Därför har du ett stort personligt ansvar att reda ut vad som gäller innan du tar ett privatlån.

De högre kostnaderna i form av räntor är den största nackdelen med privatlån och det viktigaste att hålla koll på. Men se även till att kolla upp det finstilta gällande villkoren för lånet. Är lånet flexibelt och möjligt att betala undan snabbare om situationen tillåter? Hur ser det ut med amorteringstiden, finns möjligheter till att ändra även på denna utan extra kostnader ifall så behövs?

God planering är viktigt i privatekonomi

De flesta ekonomirådgivare ger rådet att aldrig ta privatlån eller krediter ifall det inte är absolut nödvändigt. Det är rätt självklart. Men i vissa livssituationer kan det bli nödvändigt och det är inget att känna skuld för.

Det viktigaste är att du inte blundar för din privatekonomi och ser till att ha en långsiktig plan. I längden är privatlån inget du skall leva på och därför behöver du ha en plan för hur du tänker leva för att möjliggöra den livsstil du önskar.

Undvik extra lyx med privatlån. Det är på det absolut nödvändiga du skall satsa. Detta är en tillfällig lösning på ett tillfälligt problem.

Sammanfattning

Det finns alltså några saker att tänka på för dig som funderar på att ta ett privatlån. Kom ihåg att du alltid själv är 100% ansvarig för din egen ekonomi och långivaren finns där främst för att tjäna pengar på dig.

Med detta som utgångspunkt finns alltid goda förutsättningar att göra välgrundade beslut oavsett din livssituation!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *