Bästa resultatet någonsin för klockauktioner i Norden på Important Timepieces

Audemars Piguet kronograf 5518

Auktionshuset Bukowskis kan igen stoltsera med ett nytt auktionsrekord. Det står klart efter att sammanlagt klockor klubbades för närmare 10 miljoner kronor på Important Timepieces igår.

Den väldigt sällsynta kronografen 5518 av Audemars Piguet var auktionens paradnummer och såldes till ett slutpris på 1 176 000 kr. Den sällsynta referensen 5518 tillverkades enbart i nio exemplar, den första, i guld, levererades till USA men de resterande åtta i stål har aldrig sålts på öppna marknaden utan gavs av Audemars Piguet till vinnaren i skidtävlingen Epreuves internationales de ski i Le Brassus.

Audemars Piquet 5518
kronografen 5518 av Audemars Piguet.

Audemars Piguets undersökningar visar har ingen av dessa klockor förekommit i vare sig privata samlingar eller på auktion på flera årtionden tills nu.

Bukowskis audemars

”Det är oerhört roligt med en så sällsynt klocka som Audemars Piguet 5518, som så sällan förekommer på andrahandsmarknaden och en i stål förekommer i det närmaste aldrig. Den resulterade i en väldigt intensiv budgivning”, säger Carl Palmegren, ansvarig specialist på klockor.

Patek Phillippe Calatrava classic watches
Patek Philppe Calatrava

Ytterligare en höjdpunkt på höstens auktion var den mycket eftertraktade Patek Philppe Calatrava, en av världens mest ikoniska klockmodell som uppnådde ett slutpris på 955 555 kr. Auktionens Calatrava är en mycket eftersökt referens 2509 i stål.

”Patek Philppe Calatrava tillverkades under 1950- och 60-talet och den totala produktionen var relativt låg. Totalt har färre än 20 stycken i stål funnits till försäljning på andrahandsmarknaden”, säger Johanna Graflund, Specialist klockor.

Patek Phillippe Nautilus watch
Patek Philippe Nautilus.

Flera Patek Philppe klockor väckte stor uppmärksamhet och gick för höga slutpriser. Patek Philppe Nautilus uppnådde slutpris på 735 000 kr, Patek Philppe Grand Complications, Perpetual Calendar som slutade på 392 000 kr och Patek Philppe Aquanaut, ”First generation” 1191176, som uppnådde klubbpriset 257 250.

Omega Speedmaster ultraman
Omega Speedmaster ”Ultraman”.

Klassiska klockor som Omega och Rolex visar ett fortsatt stort intresse där Omega Speedmaster kronograf, ”Ultraman” uppnådde slutpriset 281 000 kr och Rolex, GMT-Master, ”Fuchsia” slutade på 220 000 kr.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *