Bästa sätten att minska på elkostnaderna denna höst och vinter

byt elbolag

De ökade elkostnaderna har varit i fokus under de senaste månaderna. Det finns dock en hel del du kan göra för att minska på elkostnaderna. För det första handlar det såklart om elkonsumtionen, men även kostnaden kan också skilja sig mellan olika elbolag. Här tar vi fram några tips för dig som vill minska på elkostnaderna denna höst och vinter.

Det är väl knappast någon som kunnat undvika rubrikerna om ökade elpriser den senaste tiden. Det är uppenbart att vi redan nu ser dramatiska förändringar i elpriserna och ännu större förändringar väntar i och med att vi går mot kallare tider. Det är tyvärr inte mycket vi kan göra åt prisnivån generellt eftersom de till stor del påverkas av det geopolitiska läget.

Men det finns i alla fall några saker du kan göra för att se till att elkostnaderna hålls så låga som möjligt.

Byt elbolag

Det kan löna sig att byta elbolag. Faktum är att det kan vara möjligt att spara tusentals kronor per år genom att byta till det bolag som har det bästa elpriset.

I dagens läge finns jämförelsesajter för det mesta och det gäller även elbolag och elpriser. Fördelen med dessa jämförelsesajter är att du på ett enkelt och överskådligt sätt får en översikt över fördelarna och nackdelarna med respektive elbolag.

Dessutom brukar jämförelsesajter också lista viktiga saker att tänka på när du väljer elavtal – något som är bra om du inte är så insatt i ämnet.

Minska elförbrukningen

Det flesta av oss har varit förskonade från att behöva tänka alltför mycket på elpriserna hittills i våra liv. För många är det första gången som man alls tvingas tänka på elförbrukningen och de priserna förknippade med detta.

Även om det åtminstone kortsiktigt kan kännas jobbigt, är det samtidigt en värdefull påminnelse om våra begränsade resurser på denna planet. Det enda vi kan göra är att anpassa oss till läget och göra vårt bästa enligt våra olika förutsättningar.

Förutom att byta till bästa elbolag är det såklart vår förbrukning som avgör vilka elkostnader vi kommer att ha. Här är några tips för att minska elförbrukningen:

  • Tvätta mer sällan: Det är många av oss som har för vana att tvätta våra kläder efter varje användning. Tänk över vilka plagg som verkligen behöver tvättas och se till att alltid ha full maskin när du tvättar.
  • Ersätt gamla vitvaror: En oerhört stor energitjuv i många hem är gamla vitvaror som kylskåp, spis och diskmaskin. Håll också koll på energimärkningen när du handlar nya vitvaror. Även om det på kort sikt kan kännas jobbigt att behöva köpa nytt, så är det i längden en riktigt bra investering med tanke på elkostnaderna.
  • Byt till LED-lampor: LED-lampor förbrukar 80% mindre el än glödlampor och håller upp till 10 gånger längre. Med andra ord är det väl värt att lägga lite extra pengar på att byta ut samtliga lampor i ditt hushåll om du inte tidigare gjort det.
  • Ha rätt inomhustemperatur: Speciellt nu när vi går mot kallare årstider är det viktigt med rätt inomhustemperatur. Faktum är att vi ur hälsosynpunkt skulle må mycket bättre genom att sänka temperaturen några grader i vissa utrymmen, som t.ex. i sovrummet. Tänk framförallt på att sänka temperaturen i de utrymmen där du inte vistas så mycket.
  • Håll dörrar och fönster täta: Ett vanligt problem framförallt i gamla byggnader är otäta fönster och dörrar som släpper igenom kall luft. Om du inte kan byta ut dessa skall du åtminstone försöka hitta sätt att täta till dessa, så att värmen hålls inne i byggnaden.

Sammanfattning

Detta var några av våra bästa tips för att minska på elkostnaderna denna höst och vinter. Som ni kan se finns mycket du kan göra för att påverka vilka kostnader du i slutändan landar på.

Det finns såklart många fler sätt att påverka elkostnaderna, men detta är kanske några av de enklaste. Det viktigaste är ändå att du börjar tänka igenom dina val i vardagen – något som vi alla borde göra både nu och i framtiden!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *