Stockholm rankas som den 8:e bästa staden för att leva ett hälsosamt och lyckligt liv!

lyckligaste och hälsosammaste städerna i världen

Att leva ett långt och hälsosamt liv påverkas i hög grad av miljöfaktorer som kost och livsstil. En studie har bekräftat att fem livsstilsvanor, såsom rökning, fysisk aktivitet, alkoholintag, kroppsvikt och kost, påverkar både den totala förväntade livslängden och kroniska sjukdomar.

Att upprätthålla en god hälsa och en hälsosam livsstil har aldrig varit viktigare, särskilt med de senaste två årens restriktioner som gjort det svårt att komma ut och motionera. Men när 2022 nu är här vill många av oss börja om på nytt genom att förbättra vårt fysiska och mentala välbefinnande.

Hur hälsosam är staden du bor i?

Men hur upprätthåller man en hälsosam livsstil? För att fastställa de bästa platserna för att leva en hälsosam och lycklig livsstil har Lenstore analyserat 44 globala städer utifrån 10 mätvärden som sträcker sig från soltimmar till den genomsnittliga kostnaden för ett medlemskap i ett gym.

Bästa städerna för ett hälsosamt och lyckligt liv

Här är resultatet från studien:

RankningStadFörväntad livslängdLycklighetsnivå
1Wien80.87.2
2Dubai77.86.5
3Köpenhagen817.5
4Frankfurt81.17.3
5Amsterdam81.67.5
6Helsingfors827.9
7Berlin81.17.3
8Stockholm827.3
9Fukuoka84.96.1
10Genève837.5

Wien rankas som den bästa staden för en hälsosam och lycklig livsstil

lyckligaste och hälsosammaste staden i världen

Den österrikiska huvudstaden tar hem kronan som världens hälsosammaste destination. Staden är känd för sin kultur som omger konstverk, musik och arkitektur och solar sig i 1 884 soltimmar varje år. Med en genomsnittlig förväntad livslängd på 81 år och en vattenflaska som kostar 0,50 pund är det ingen överraskning att Wien hamnar i topp som platsen för ett hälsosamt liv.

Österrike som helhet är ett utmärkt land för en hälsosam och lycklig livsstil. Landet är krönt till det nionde lyckligaste i världen (tre platser före Storbritannien) och är också det femte bästa landet i Europa med en fetmanivå på bara 20,1 %.

Dubai på andra plats

lyckligaste städerna i världen

Dubai hamnar på andra plats. Staden har det högsta antalet solskenstimmar, bland de tio främsta. Med 3 509 timmars dagsljus per år får Dubai över 1 000 fler soltimmar per år än städer som Chicago, Sydney och Toronto. Med nästan 2 000 (1 889) utomhusaktiviteter är staden inte bara perfekt för dem som behöver lite D-vitamin, utan även för aktiva älskare.

I Europa finns åtta av de tio hälsosammaste städerna

lyckligaste och hälsosammaste staden i världen

Bland de tio hälsosammaste platserna att bo på i världen finns åtta i Europa. Tre av dessa är skandinaviska länder – Köpenhamn (3:e), Helsingfors (6:e) och Stockholm (8:e) som alla är kända för sina låga föroreningsnivåer, korta arbetstider och höga lyckonivåer.

hälsosammaste städerna i världen

Fukuoka i Japan ligger på nionde plats i världen och är det hälsosammaste resmålet att bo på i Asien. Det andra icke-europeiska landet på topp 10-listan kan skryta med den näst högsta förväntade livslängden av alla 48 städer tillsammans med Osaka och Tokyo med ett genomsnitt på 84,9. Med en låg fetmanivå på bara 4,3 %, den näst lägsta i världen, är en hälsosam livsstil lättare än någonsin i denna stad på den norra stranden av Japans Kyushu-ö.

Genève, Schweiz, ligger på tionde plats totalt sett. Genève är känt som ett finansiellt centrum och en plats för världsomspännande diplomati, och rankas på 10:e plats när det gäller låg arbetstid (1 495 per år) och på tredje plats när det gäller lycka (7,3).

Genève ligger dock på den dyrare sidan: en flaska vatten kostar 1,05 pund och ett månatligt medlemskap i ett gym kostar 58,54 pund. Men om du har råd med något högre priser är denna pittoreska stad den perfekta platsen för att leva ett lyckligt och hälsosamt liv.

Mest ohälsosamma städer i världen

Medan vissa städer är utmärkta för att bedriva ett hälsosammare liv kan andra göra det mer utmanande. Bland de tio städer som ligger längst ner på listan finns följande:

 • New York
 • Hongkong
 • Johannesburg
 • Moskva
 • Mexico City
 • London
 • Washington D.C.
 • Shanghai
 • Chicago
 • Boston

London världens sjätte mest ohälsosamma stad

London är världens sjätte mest ohälsosamma stad. När det gäller takeaway-restauranger ligger London högst med hela 6 925! Det är över sex gånger fler jämfört med den hälsosammaste staden i världen, Wien, och över 25 gånger fler än den stad som har minst, Peking. London saknar också D-vitamin med några av de lägsta soltimmarna per år, 1 633.

USA dominerar bland sämsta städer för en hälsosam livsstil

USA dominerar de tio städer som har de sämsta förutsättningarna för en hälsosam livsstil, med New York som den sämsta staden. USA har de högsta fetmanivåerna, 36,2 % av befolkningen, och städer som Washington DC, Chicago och Boston har de längsta arbetstiderna.

Metodik:

Lenstore samlade in data över 10 mätvärden för 44 städer runt om i världen (se alla mätvärden nedan). Varje mått fick en viktad poäng, och dessa kombinerades för att ge varje stad en total poäng av 100. Denna poäng användes sedan för att rangordna de 44 städerna för att avgöra vilka som var bäst för ett hälsosamt liv.

Mått:

 • Fetmanivåer
 • Förväntad livslängd
 • Soltimmar
 • Luft- och vattenkvalitet
 • Nivåer av lycka
 • Kostnad för en flaska vatten
 • Genomsnittlig årlig arbetsvecka
 • Utomhusaktiviteter
 • Antal takeoutställen
 • Kostnad för ett månatligt medlemskap i ett gym
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *