Få mer energi med vårens tio bästa tips för bättre sömn

bästa tips för bättre sömn

Nu är våren här och med den kommer ljusare och varmare dagar som lockar till mer energi och mer aktivitet. För att se till att vi har all den energi vi behöver är det bra att tänka igenom din sömnrutin, din fysiska aktivitet och ditt välmående. Här ger sömnexperten och neuroforskaren Verena Senn från Emma – The Sleep Company oss 10 tips för att sova och vakna bättre.

Emma – The Sleep Company är ett tyskt företag och en av de snabbast växande leverantörerna av madrasser i Europa. Företaget utgår från forskning och utveckling för att kontinuerligt uppdatera sitt högkvalitativa madrass- och sovsortiment med nya innovativa koncept. De senaste åren har företagets vunnit åtskilliga priser för sina innovativa madrasser. Om det är någon som det lönar sig lyssna på då det gäller sömnknep är det alltså experterna på Emma.

Bra sömn viktig under våren och sommaren

– Sömn är en naturlig energibooster. När vi får tillräckligt med sömn ger vi kroppen den tid den behöver för att ladda om och vakna upp utvilad. Att sova är som att ladda ett batteri, när vi är fulladdade har vi den energin och motivationen som krävs för att må som bäst, säger Verena Senn, sömnexpert och neuroforskaren på Emma – The Sleep Company.

Sömnen är oerhört viktig för hälsan och välmåendet

Vi spenderar ungefär en tredjedel av vårt liv med att sova, vilket är en bra sak eftersom vårt fysiska och mentala välmående hänger på vår sömn. När vi sover rensar vi samtidigt hjärnan, stärker vårt minne och vårt immunförsvar.

Sömnen hjälper kroppen att förbereda sig för att prestera nästkommande dag, vilket märks särskilt inom sport och träning – något som många ägnar sig mer åt under våren när det blir både ljusare och varmare.

Att sova ordentlig efter fysisk aktivitet är viktigt, det är så kroppen återhämtar sig, förebygger inflammationer och reparerar musklerna. Viktigt att tänka på, är att det såklart är minst lika viktigt med sömn även innan träning.

Här ger Verena Senn oss tips för hur hur vi sover bättre:

10 tips för bättre sömn

  1. Ha regelbundna sovtider.
  2. För vissa: Träna minst 30 minuter/dag, men inte senare än 2-3 timmar innan du går och lägger dig.
  3. För andra: Träna minst 1 timme/dag, men inte senare än 2-3 timmar innan du går och lägger dig.
  4. Ta inga tupplurar efter klockan tre på eftermiddagen.
  5. Undvik koffein, nikotin och alkohol, minst 2-3 timmar innan du går och lägger dig.
  6. Undvik stora eller tunga måltider sent på kvällen.
  7. Ta tid att komma ner i varv innan du går och lägger dig (inte genom att titta på TV).
  8. Se till att hålla sovrummet mörkt, svalt och utan elektroniska enheter så som mobiler, surfplattor, datorer och TV.
  9. Ta ett varmt bad, mys med någon eller gosa in dig i en varm och skön filt en stund innan du går och lägger dig.
  10. Sist men inte minst: Investera i en bekväm och kvalitativ säng, madrass, kuddar och täcke!

En bäddmadrass som ger bästa förutsättningarna för en god natts sömn är Emma Diamond som med sin design och teknik hjälper till att sänka kroppstemperaturen samt leda bort värme under natten, vilket gör att du somnar fortare och förbättrar djupsömnen. Läs mer om Emma Diamond på www.emma.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *