Vespan är sommarens stiligaste fortskaffningsmedel

snyggaste vespa sommar 2020

Det finns knappast ett mer klassiskt och snyggare fortskaffningsmedel för sommaren än en vespa. Mycket tack vare att vespan förknippas med välklädda italienska män som kryssar mellan olika caféer i sommarvärmen. Vespan har också funnits med i en mängd klassiska filmer genom åren – något som ytterligare bidragit till dess ikonstatus.

Ordet vespa används ofta felaktigt som synonym med skoter eller scooter som det också heter. Men eftersom ordet är såpass etablerat väljer vi att använda ordet vespa i detta fall snarare än skoter.

En vespa är dock inte som andra liknande fordon – att äga och köra en Vespa är en livsstil.

snyggaste vespa sommar 2020

Vad är en vespa?

Vespa är egentligen ett märke som tillverkas av det italienska företaget Piaggio. Det är alltså en vanlig skoter. Eller vanlig och vanlig. Finns det något märke bland scooters som förtjänar sitt eget namn, så är det just vespan.

Vespor har tillverkats sedan år 1946 och var som allra populärast på 1950-talet och 1960-talet. Något som syntes inte minst i klassiska filmer som Roman Holiday från 1953 med Gregory Peck och Audrey Hepburn i huvudrollen.

bästa vespa moped 2020

I denna film syns paret köra runt i en ljusblå vespa som var specialgjord för filmen. Men även i många andra klassiska filmer från 1950- och 1960-talet finns olika modeller av vespa med.

Vad betyder då vespa? Vespan var den första globalt framgångsrika skotern och namnet kommer från det italienska och latinska ordet för geting, som alltså är vespa.

Den allra första Vespan, Vespa 98, kom alltså ut på marknaden 1946. Den hade en motor på 98 kubik och nådde upp till 60 km/h. Den var konstruerad av Corradino D’Ascanio på uppdrag av Enrico Piaggio.

originalmodell vespa

Den skulle vara enkel och sparsam att köra och fick sitt namn på grund av sin form med en bredare bakre del. Det var Enrico Piaggio som kom upp med namnet när han utropade ”Sembra una vespa!” när han såg den första gången – ”Den ser ut som en Vespa (geting)!”

Vilket körkort för vespa?

I detta fall handlar det att ta ställning till om du behöver en klass I eller klass II-moped. Mopeder som går upp till 45 km/h och endast får framföras på vanliga vägar hör till klass I. För detta krävs mopedkörkort eller valfritt annat körkort.

Mopeder som går långsammare och högst 25 km km/h och som får framföras på cykelbana hör till klass II. För klass II krävs ett förarbevis om du är född efter 1994. Annars behövs inget speciellt tillstånd eller körkort för att köra en vespa från klass II-kategorin.

Köpa ny eller begagnad vespa?

Speciellt då det gäller mopeder och vespa är det absolut säkrast att satsa på nytt. Då vet du vad du får och vilka garantier som gäller. Gällande begagnat finns mycket trimmade modeller och då gäller inte garantierna. Det är svårt att kolla upp historien på begagnat om du inte är expert.

Vilken vespa ska man köpa?

Då har vi kommit fram till den intressanta delen, vilken vespa är den snyggaste på marknaden just nu? Såklart är detta en smaksak. Här på Gentlemannaguiden har vi en förkärlek till de klassiska och det syns såklart också när vi här tar fram de snyggaste modeller bland vespor för sommaren 2020.

Vespa Primavera 50

snyggaste klassiska vespa primavera

Vespa Primavera är den mest klassiska bland alla modeller av vespor. Ofta är frågan som många ställer sig om de skall satsa på en vespa sprint eller primavera? För den som vill satsa på en klassiker finns endast ett svar på frågan och det är Primavera.

Första modellen av Primavera kom ut på marknaden 1968 och modellen Vespa Primavera 50 kom ut på marknaden 2018. Det är en av de mest klassiska av alla skoter-modeller som finns på marknaden just nu!

Vespa Sprint 50

Vespa Sprint Racing Sixties är en så kallad Sprint i specialutförande där designen hämtat inspiration från 1970-talets ikoniska modeller trots namnet. Utseendemässigt är Vespa Spring den med det kanske mest klassiska utseendet med sin kantiga och sportiga strålkastare.

Vespa Sprint är smidig och idealisk för stadskörning. Den är väldigt lättkörd med den automatiska växellådan och startar den lätt med endast en knapptryckning.

Vad kostar en vespa?

En vespa Primavera eller Sprint har en prislapp på mellan 35.000-40.000 kronor beroende på modell. Det är riktigt prisvärt i jämförelse med andra scooters eller mopeder på marknaden. Speciellt med tanke på hållbarheten och andrahandsvärdet.

Tillbehör och accessoarer till vespa

Vilka är nödvändiga accessoarer för körning med vespa? Till de tillbehör som du kommer att behöva för körning av vespa är hjälm och ett godkänt lås. Något som också kan vara bra att ha är extra packutrymme i form av en packbox om du planerar en picknick ute på landet.

I ett skilt inlägg tar vi upp vilka kläder du kan använda dig av vid körning som en riktigt gentleman på vespa.

Hjälm för vespa

snyggaste hjälm för vespa sommar 2020

Om du satsar på en klassisk modell av vespa hör det till att även köpa en klassisk hjälm. Ovan har du en riktigt snygg modell från Masu, som du kan använda tillsammans med dina snyggaste solglasögon för sommaren. Det finns också flera modeller med visir för den som önskar skaffa hjälmar av den modellen.

Sammanfattning

Det är få om ens något fortskaffningsmedel för sommaren som nått samma ikonstatus som en vespa. Det gäller oavsett om du rör dig i städer eller på landet.

Det är också ett väldigt praktiskt fordon att ta sig fram med och tillåter dig att använda dig av dina snyggaste plagg när du kör runt på den. Här har vi plockat fram några klassiska modeller för dig. Hoppas att du hittar din egen favorit bland alla snygga vespor på marknaden!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *