Bästa vinet i världen 2015

Vinproducenten San Felice, med säte i Toscana, har många gånger vunnit erkännande för sin innovationsanda och sina kvalitetsviner. Nu har denna fantastiska producent gjort det igen. Wine Enthusiast rankar Chianti Classico Gran Selezione Il Grigio 2011 på första plats på deras ”100-bästa” lista över viner under 2015. Sammanlagt har de provat sig igenom 19 800 viner under året, se hela listan ”The Enthusiast 100” här. På Systembolaget kommer den hyllade årgången att släppas under våren 2016. Men redan nu finns vinet tillgängligt i årgång 2010 i vissa Systembolagsbutiker, prislappen ligger på 251 kr (art. 99060).

Chianti Classico Gran Selezione Il Grigio 2010 är ett mycket fylligt vin som visar upp en hög intensitet och fin struktur. Vinet är sangiovesebaserat till 80 % och förstärks också med abrusco, pugnitello, malvasia nera, ciliegiolo och mazzese som bidrar till vinets komplexitet utan att tappa elegans och karaktär från San Felices terroir. Appellationen Gran Selezione är till för de Riservaviner som uppfyller strikta krav på lagring samt att vinet måste komma från en single vineyard eller från ett urval av Estatens bästa druvor. Gran Selezione viner måste lagras minst 30 månader efter skörd varav 3 månader på flaska.

På Systembolaget hittar du även en rad andra kvalitetsviner från San Felice, bland annat Campogiovanni Rosso di Montalcino 2013 för den lite mindre prislappen 129 kr (art. 2597). Ett smakfullt vin med kryddig, stram, nyanserad smak och inslag av körsbär, tobak, nypon, mörk choklad och kanel. Nuvarande årgång 2013 fick omdömet ”Highly Recommended” av Decanter Magazine med inte mindre än 17.25p/(20). Enligt vinmakaren själv, Leonardo Bellaccini, är 2013 den bästa årgången hittills för Rosson.

vin Campogiovanni Rosso di Montalcino
Campogiovanni Rosso di Montalcino 2013.

Båda vinerna kan drickas idag men har också bra lagringspotential och är därmed utmärkta viner att ge bort till samlaren. Il Grigio kan sparas i åtminstone 10 år till och Rosson i upp till 5-6 år.

san felice property 3

San Felice ligger i Castelnuovo Berardenga, några kilometer från Siena, i hjärtat av Chianti Classico och är klassad som en av Italiens bästa producenter av Wine Spectator. Deras Brunello tillhör några av de bästa som produceras.

san felice logi 6

Vineriet omges av 140 hektar vinodlingar, till 80% planterade med Sangiovese, en vittnesbörd om deras engagemang för produktion av Chianti Classico med en uppenbar bindning till dess lokala terroir.

san felice vineri

san felice vineri 2

San Felice har vunnit erkännande som en mycket innovativ producent. Genom intensiv forskning på gamla druvor och med en barnkammarvingård har de lyckats hitta tillbaka till en av de fina högkvalitativa ursprungsdruvorna från Toscana, Pugnitello.

san felice logi

1982 köpte San Felice vingården Campogiovanni i Montalcino och började producera Brunello. Efter bara några år placerade sig Campogiovanni i det absoluta toppskiktet av Montalcino då deras årgång 1990 tog hem sjunde placeringen på Wine Spectators lista över världens 100 bästa viner.

san felice logi 3

Har du vägarna förbi Toscana får du inte missa ett besök på vineriet. Här kan du prova och köpa viner och oljor samt njuta av fantastiska rätter signerade kocken Antonio Fallini i den egna restaurangen. Det ges även möjlighet att spendera natten i San Felices eleganta Relais & Château hotell som vid ett flertal tillfällen utsetts till en av Europas finaste resorts.

san felice logi 4

san felice logi 2

san felice logi 5

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *