Berättelsen om Thomas Burberry

Brittiska Burberry har en tradition av att göra stämningsfulla julkampanjer i videoformat. Detta år utgör inget undantag när man för att fira att det nu är 160 år sedan grundandet av märket gjort en kortfilm för att hylla sitt arv.

Det var nämligen år 1856 då den 21-årige tyghandlarlärlingen Thomas Burberry öppnade en egen butik i Basingstoke, Hampshire. Kortfilmen som nyligen lanserades tar med oss på en resa från att Thomas Burberry uppfann gabardintyget år 1880 och återskapar sedan några av de nyckelhändelser i historien som kommit att forma Burberry som märke.

Bland de händelser som man i filmen väljer att ta upp är när företaget kontaktades av krigsministeriet för att formge uniformer till de brittiska officerarna i början 1900-talet, samt tillverkning av kläder till Ernest Shackleton för hans försök till att korsa Antarktis 1914. Även Burberrys sponsring av piloten Betty Kirby-Green i hennes rekordflygning från London till Kapstaden tas upp i kampanjfilmen. Det var år 1937 som Betty Kirby-Green tillsammans med A.E. Clouston gjorde flygningen i det sponsrade planet ”The Burberry”.

Nedan är den inspirerande The Tale of Thomas Burberry.

På 1870-talet var Burberry redan ett väletablerat märke inom tillverkning av ytterkläder.  Gabardintyget, som alltså ”uppfanns” år 1880 tog man patent på 1888. Namnet togs från gabardinen, som var ett medeltida plagg som knöts runt midjan.

Det var år 1891 som Thomas Burberry öppnade sitt affärsimperium på Haymarket i London, där företaget fortfarande har sitt huvudkontor. Ungefär tio år senare kontaktades företaget alltså av krigsministeriet som gav Burberry i uppdrag att formge nya uniformer till de brittiska officerarna.

Förutom till Ernest Shackleton gjorde företaget även kläder till Roald Amundsens Antarktisexpedition år 1911. Trenchcoaten som vi idag känner den skapades inför första världskriget då Burberry anpassade designen för att passa de förhållanden som armén utsattes för.

Idag är Burberry känt förutom för sin klassiska beiges trenchcoaten, även för sitt rutmönster Nova Check i beige, vitt, svart och rött. Det användes ursprungligen som foder i företagets trenchcoat 1924, men kom inte att användas i någon högre grad i det yttre lagret förrän i slutet av 1960-talet.

Numera är Burberry hovleverantör till både drottning Elizabeth och Prins Charles.

burberry-old-ad
Reklam från boken ”The complete wildfowler” från år 1911.
burberry-old-vintage-ad
Från boken ”Ski-runs in the high Alps” år 1913.
burberry-old-ad-2
Från tidningen ”The Farmer and stockbreeder” år 1919.
burberry-vintage-ad
Från ”The Farmer and stockbreeder” år 1920.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *