Besök forna författares hem i Key West

Tennessee Williams, one of America's greatest playwrights, lived in this house at 1431 Duncan Street in Key West, Fla. (Photo by Mike Hollar/Florida Keys News Bureau)

Paradisön Key West på Floridas yttersta sydspets är inte bara känt för sitt behagliga klimat och sina vita sandstränder. Ön är även en mycket populär destination för kultur- och historieintresserade resenärer. Nu öppnas ett flertal hem till kända historiska profiler upp för rundturer.

Key West är resmålet för den som vill kombinera sol och bad med unika kulturella upplevelser. Genom åren har ön varit hemort åt en rad kända namn, däribland författaren Ernest Hemingway, dramatikern Tennessee Williams (vars forna hem syns ovan) och förre presidenten Harry S. Truman. Nu blir det alltså möjligt att besöka kändisarnas hem. Flera hus är tillgängliga för besök av allmänheten året om men från slutet av december i år till och med mitten av mars nästa år har turister möjlighet att besöka de magnifika bosättningarna som en del av en exklusiv rundtur.

I rundturen ingår visningar av både 1800-talsstugor och viktorianska herrgårdar – och som besökare får man betrakta allt från lummiga trädgårdar till moderna strukturer och kreativa renoveringar. Under de första rundturerna i december kommer besökare att mötas av utsmyckade och julpyntade hem i riktig amerikansk anda och i januari blir det möjligt att delta i rundturer med tåg som färdmedel mellan stoppen. På varje stopp kommer det dessutom finnas guider tillgängliga för att informera besökare om byggnadernas historia, arkitektur och annan intressant kuriosa.

Hemingway House vid Key West. Ernest Hemingway bodde några år på Key West (1931-1940) och hans bostad är nu museum med guidade turer. Här finns också den första poolen på Key West. Priset för att bygga poolen var 20.000 dollar. Hemingway hade köpt fastigheten för 8.000 dollar bara några år tidigare.

Ernest Hemingway vid sitt hus i Key West. I en intressant intervju med The Paris Review från 1958 beskrev Hemingway sina tidiga rutiner och en typisk arbetsdag vid sin villa i Key West, Florida.

Även amerikanska dramatikern Tennessee Williams (1911-1983) gav en intressant intervju om sina skrivarvanor i The Paris Review år 1981. Williams var en av de mest betydelsefulla dramatikerna i USA under 1900-talet och belönades bland annat med Pulitzerpriset för romanen Linje Lusta år 1948 och för Katt på hett plåttak 1955.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *