Tommasi Ripasso – Ett utmärkt alternativ till Amarone

billigare alternativ till amarone

Svenskar älskar Amarone och Ripasso – två ikoniska vinter från Valpolicella. Tommasi Palanca Ripasso är en yngre och betydligt förmånligare variant till svenskarnas favorit Amarone Tommasi Amarone Classico. Men vad är en Ripasso och vilken mat passar den till?

Idag är familjen Tommasi en arv de absolut viktigaste Amarone-ambassadörerna i världen och redan år 1995 kom den första flaskan Amarone till Sverige.

I distriktet Valpolicella i Venetien finns en tradition av att tillverka vin på torkade druvor. Metoden kallas appassimento, som betyder ”skrumpning”.

Det är de torkade druvorna som ger aromen

Appassimento innebär att druvorna torkas efter att de skördats. Druvklasarna läggs i grunda trälådor som staplas på varandra på öppna ställningar i speciella torkrum med hög ventilation.

Druvorna till ett Amaronevin måste torka i minst 100 dagar. Tommasi torkar druvorna till sin Amarone Classico i 150 dagar.

Vid torkningen tappar druvorna hälften av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin med hög smakkoncentration och sockerhalt. Därefter pressas druvorna och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt samt lagras på fat i tre år.

Resultatet blir ett alkoholstarkt och mycket fylligt och smakrikt vin med koncentrerad smak och relativt hög sockerhalt, Amarone.

Ripasso – en andra jäsning

bra alternativ till amarone vin

Ripasso kan översättas till ”upprepning” och det är precis vad det handlar om.De söta torkade druvorna som endast pressats en gång för att utvinna Amarone, innehåller fortfarande väldigt mycket smak och karaktär. Så för att göra en Ripasso framställer man först ett ”vanligt” rött Valpolicella-vin.

Det vinet låter sedan jäsa en andra gång, tillsammans med de smakrika söta druvorna som pressats en gång för att utvinna Amaronen.

Resultatet blir en Ripasso. Ett fylligt vin med kraftig färg, mycket doft och smak. Väldigt lika Amarone i sin karaktär, men i en fruktigare och lite lättare kostym.

Tommasi Palanca Ripasso är en högklassig Ripasso som har tydligt släktskap med den kraftfulla storasystern Tommasi Amarone Classico. 

Palanca är ett dialektalt uttryck för ”hårt arbetande vinodlare”. Det är även smeknamnet som familjen Tommasi fick av sina grannar för över hundra år sedan och som används än i dag, flera generationer senare.

Mat till Ripasso

mat som passar till amarone ripasso

Tommasi Palanca Ripasso är ett utmärkt matvin för alla årstider. Men det som serveras på tallriken ska helst vara krämigt eller smakrikt för att inte riskera bli överkört av vinet.

Men Palancan är mångsidig. Den gör sig lika fint med en krämig salsiccia- och svamppasta som till en bricka med lagrade ostar, charktallriken och inte minst till sommarens alla grillade kötträtter på lamm, nöt och vilt. Ett alldeles förträffligt vin till sommarens alla grillkvällar med andra ord.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *