Birkenstock sandaler – Allt du behöver veta om det ikoniska skomärket

birkenstock arizona sandaler online

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

En typ av sommarskor som är enormt populära både bland män och kvinnor 2022 är Birkenstock. Det finns inget märke av sandaler som ens kommer i närheten av den popularitet som dessa har just nu. Här får du allt du behöver veta om Birkenstock sandaler.

Birkenstock sandaler är en fascinerande studie i både design och modetrender. Trots sin enkla och rena design har Birkenstock sandaler nått kultstatus världen över. Detta är något som är mer tydligt än någonsin modeåret 2022.

Vad utmärker Birkenstock sandaler?

birkenstock Arizona sandal online

Birkenstocks utmärker sig för sina profilerade fotbäddar av kork som i viss mån anpassar sig till bärarens fötter. Originalfotbädden efterliknar det naturliga avtrycket av en fot i sand.

Den fotbädd som vi ser hos i Birkenstocks i dagens läge skapades på 1930-talet och besitter fyra olika lager. Det första lagret i skon är den stötdämpande sulan, följt av ett lager jutefibrer, en fast fotbädd av kork och ytterligare ett lager jute. Det sista lagret är fotbäddslinjen kommer i form av mjuk mocka.

Fotbädden i kork har även goda dämpningsegenskaper och slitsulan i gummi ger återfjädrande effekt på stegen. De flesta modeller har en ovansida som består av två justerbara remmar i läder med råklippta kanter. Täcksulan i läder har öppna porer vilket ger en sko med god andningsförmåga som bidrar till bra fothälsa samt anpassar sig efter fotens kontur.

Vilka Birkenstock ska man ha?

Vilka Birkenstock ska man ha

En av de vanligaste frågorna online är vilken modell av Birkenstock man skall välja. Det är såklart alltid en fråga som beror på bärarens preferenser och behov. Birkenstock Arizona är den populäraste modellen och en riktig klassiker. Det är den modell som många förknippar med märket Birkenstock.

Vilka Birkenstock ska man ha

Birkenstock Arizona sandaler finns i flera olika färger och material. Bland de snyggaste modellerna av Birkenstock Arizona är ljus- eller mörkbrunt läder eller mocka.

Det finns också Birkenstock sandaler med hälrem som går under namnet Milano. Dessa är speciellt lämpliga för dig som står upp eller går under långa perioder.

Var kan man köpa Birkenstock online?

I dagens läge hittar du Birkenstock sandaler hos många olika nätbutiker. Birkenstock sandaler för män finns bland annat hos framstående online-butiker som Care of Carl, Farfetch och Mr Porter. Även Åhlens och Miinto har ett bra utbud av Birkenstock sandaler.

Hur är Birkenstock i storlek?

Hur är Birkenstock i storlek?

Hur ska Birkenstock sitta och hur är Birkenstock i storlek? Det är några av de vanligaste frågorna bland de som letar efter Birkenstock online.

Birkenstocks är normala i storlek och vi rekommenderar därför att du väljer din vanliga storlek. Det finns dock olika bredd på fotbädden och det finns Birkenstock sandaler för breda fötter, normala och smala fötter.

Vilka Birkenstock sandaler är skönast?

Alla modeller av Birkenstock sandaler har en anatomisk fotbädd, vilket gör dem sköna att använda. Om du vill ha en ännu mjukare fotbädd rekommenderar vi dock att du kollar in att modellen Arizona har ”Soft Footbed”. Många av de modeller som du hittar hos Birkenstock har dock denna som standard i dagsläget.

Vattentåliga Birkenstocks

vattentäta birkenstock arizona

Numera hittar du också en modell av Birkenstock som tål vatten. Denna vattentäta modell går under namnet Birkenstock EVA och är speciellt lämpliga att bära om du planerat en dag på stranden.

Historien om Birkenstock sandaler

Det är tyska Birkenstock Group B.V. & Co. KG som står bakom produktion av Birkenstocks. Företaget har en lång historia och grundades 1774 av Johann Adam Birkenstock med huvudkontor i Neustadt (Wied), Rheinland-Pfalz i Tyskland.

Det ursprungliga syftet var att skapa skor som stödjer och formar foten, i motsats till de platta sulor som de flesta skor hade vid denna tidsera. År 1896 skapades denna konturerade fotbädd för användning av skomakare vid tillverkning av specialanpassade skor. Detta var också året när Konrad Fussbett öppnade två skoaffärer i Frankfurt i Tyskland där han tillverkade och sålde innersulor.

Företaget Birkenstock hade många utbildningskurser för att sprida kunskap om fördelarna med sina skor. År 1902 utvecklades det första flexibla fotvalvsstödet som kunde sättas in i fabrikstillverkade skor. År 1925 utvidgade Konrad Birkenstock företaget genom att köpa en stor fabrik i Friedberg i Hessen och vid denna tidpunkt såldes Birkenstocks redan över hela Europa.

Vid andra världskriget var Birkenstocks sandaler populära bland annat hos hemvändande soldater på grund av det ortopediska stödet. 1963 och 1964 lanserade Karl Birkenstock den första atletiska sandaler med flexibel fotbädd som skulle gå under namnet Madrid.

birkenstock madrid

Det skulle dröja innan Birkenstocks tog sig över andra sidan Atlanten. Det var den tyska skräddaren Margot Fraser som tog Birkenstocks över till USA för första gången år 1966. Birkenstocks kom att säljas i hälsobutiker i USA och blev främst förknippade med hippies på 1970-talet.

Birkenstocks mest populära sandal Arizona lanserades år 1973.

I början av 1990-talet såg Birkenstock en klar ökning av försäljningen, som delvis berodde på att skorna marknadsfördes inom High Fashion-segmentet. En av de mest framstående bland användare var Kate Moss.

Birkenstocks har dykt upp i High Fashion-världen många gånger, och designers har gett Birkenstocks sin egen prägel. Phoebe Philo skapade en av de mer kända modellerna för Céline. År 2019 samarbetade Valentino med Birkenstock för att skapa sin egen version av sandalen som presenterades på herrarnas Paris Fashion Week.

I början av 2022 skapade modeskaparen Manolo Blahnik egna tolkningar av Birkenstocks mest populära sandaler. Nyligen släppte också Birkenstock en kollektion i samarbete med Dior.

I dagsläget är Birkenstock en del av det privata riskkapitalbolaget L Catterton, ett privat riskkapitalbolag som delvis ägs av modegiganten LVMH. Affären värderades till runt 4 miljarder euro vid uppköpet år 2021.

Varför Birkenstock?

Birkenstock sandaler är en av de modeller av sandaler som bör finnas i varje sommargarderob. Den enkla och tidlösa designen ger många möjligheter att kombinera skon till olika stilar.

Du kan bära Birkenstocks både med shorts och långbyxor samt klänning. Det är med andra ord de ultimata skorna för dig som letar efter mångsidiga sommarskor!

Källa: Birkenstock

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *