Bekvämt sedan 1774: Allt om Birkenstock-sandaler

Trots att man grundades redan 1774 – långt före Crockett & Jones, Edward Green, John Lobb, Church’s – har vare sig företaget Birkenstock eller sandalen Birkenstock uppnått den status man kan förvänta sig. Bekvämlighet säljer helt enkelt inte.

Men pandemin satte det bekväma, avslappnade modet tillbaka på kartan och Birkenstock har fått revansch. Den enkla och rena designen, som dessutom är skön att gå i, passar perfekt in i herrmodets trender.

I den här artikeln tar vi en titt på Birkenstock och deras sandaler. Häng med!

Vad utmärker ett par Birkenstock-sandaler?

Birkenstock Arizona i havana

Birkenstocks utmärker sig för sina profilerade fotbäddar av kork som i viss mån anpassar sig till bärarens fötter. Originalfotbädden efterliknar det naturliga avtrycket av en fot i sand.

Den fotbädd som vi ser hos i Birkenstocks i dagens läge skapades på 1930-talet och besitter fyra olika lager. Det första lagret i skon är den stötdämpande sulan, följt av ett lager jutefibrer, en fast fotbädd av kork och ytterligare ett lager jute. Det sista lagret är fotbäddslinjen kommer i form av mjuk mocka.

Om du vill ha en ännu mjukare fotbädd finns även modeller med ”Soft Footbed”, med ett lager dämpande skum.

Fotbädden i kork har även goda dämpningsegenskaper och slitsulan i gummi ger återfjädrande effekt på stegen. De flesta modeller har en ovansida som består av två justerbara remmar i läder med råklippta kanter. Täcksulan i läder har öppna porer vilket ger en sko med god andningsförmåga som bidrar till bra fothälsa samt anpassar sig efter fotens kontur.

Birkenstocks skor tillverkas fortfarande i Tyskland, och Birkenstock öppnade nyligen ytterligare en fabrik här.

Klassiska Birkenstock-modeller

Birkenstock Arizona

birkenstock sandaler arizona
Birkenstock Arizona, den klassiska Birkenstock-sandeln. Foto: Birkenstock

Birkenstock Arizona var den tredje modellen som Karl Birkenstock utvecklade, men den som kanske tydligast associeras med märket idag. Den bekväma sulan och den enkla designen ger Arizona-sandalen ett tidlöst utseende.

Birkenstock Arizona finns i en uppsjö modeller, men det snyggaste är den mörkbruna nyansen Havanna. Som alternativ till stranden finns också modeller i mocka.

Birkenstock Milano

Birkenstock Milano, med en extra rem som ger stöd till foten. Foto: Birkenstock

Om du bär Birkenstock längre tider eller tänker dig att faktiskt gå runt i skon en längre tid, är modellen Milano ett alternativ. Remmen som löper runt hälsenan ger stöd för foten och håller sandalen på plats.

Stiltips

Birkenstocks är perfekta för stranden, men där strandpromenaden eller den pittoreska italienska byn du befinner dig i slutar – där slutar också användningsområdet. Bär inte Birkenstock till kontoret, och bär inte Birkenstock med strumpor.

Birkenstock till ett par snygga shorts och en avslappnad T-shirt eller piké är ett naturligt val. Vill du ha långbyxor, välj ett par chinos, linnebyxor eller ljusa jeans och rulla upp byxan lite för att markera att du inte är på väg till jobbet iklädd sandaler.

Köpråd

Vilken Birkenstock-modell ska jag välja?

Om du vill ha ett par tidlösa Birkenstock, Välj ett par Birkenstock Arizona i mörkbrunt läder – t.ex. nyansen Habana.

Vilken storlek på Birkenstock ska jag välja?

Birkenstocks är normala i storlek och vi rekommenderar därför att du väljer din vanliga storlek. Det finns dock olika bredd på fotbädden och det finns Birkenstock sandaler för breda fötter, normala och smala fötter.

Vattentåliga Birkenstocks

Birkenstocks tillverkas i naturmaterial som kork, läder och mocka. Att utsätta dem för klor eller saltvatten kommer inte vara bra för skon. Vill du ha ett par Birkenstock som tål att doppas i vatten så har Birkenstock även modeller i plast, EVA.

Historien om Birkenstock

Företaget Birkenstock grundades redan 1774 av skomakaren Johann Adam Birkenstock i Tyskland.

Den ursprungliga idén var att skapa skor med sulor som stödjer och formar foten, i motsats till de platta sulor som de flesta skor hade vid denna tid. År 1896 skapade ättlingen Konrad Birkenstock en konturerad fotbädd som han licenserade till andra skomakare vid tillverkning av specialanpassade skor. Konrad öppnade också två skoaffärer i Frankfurt i Tyskland där han tillverkade och sålde sina anatomiska innersulor.

Under många år var ergonomin lika viktig sm skorna. Redan år 1902 utvecklades det första flexibla fotvalvsstödet som kunde sättas in i fabrikstillverkade skor och 1925 utvidgade Konrad Birkenstock företaget genom en stor fabrik i Friedberg i Hessen där man bland annat gjorde sina karakteristiska blå innersulor. Birkenstock höll också kurser och skrev böcker om vikten av fotriktiga sulor och hur man skapar anatomiska skor.

De moderna Birkenstock-sandalerna skapades 1963, med modellen Madrid. Tanken med Madrid var att skapa en sko som tränade foten, genom att aktivera musklerna i tågreppet.

birkenstock madrid

Det skulle dröja innan Birkenstocks tog sig över andra sidan Atlanten. Det var den tyska skräddaren Margot Fraser som upptäckte tog Birkenstocks och bad familjen Birkenstock om att få importera dem till USA 1966. Birkenstocks sandaler landade inte väl bland de traditionella skohandlarna, och till slut fick Fraser börja sälja Birkenstocks i hälsobutiker. Det var därifrån de spreds och blev förknippade med hippies på 1970-talet.

Birkenstocks mest populära sandal Arizona lanserades år 1973. Genom en serie av ”influencers”, t.ex. Kate Moss, växte Birkenstock steg för steg som globalt varumärke.

Och Birkenstock har fortsatt sina samarbeten. Phoebe Philo skapade en av de mer kända modellerna för Céline. År 2019 samarbetade Valentino med Birkenstock för att skapa sin egen version av sandalen som presenterades på herrarnas Paris Fashion Week. I början av 2022 skapade modeskaparen Manolo Blahnik egna tolkningar av Birkenstocks mest populära sandaler. Nyligen släppte också Birkenstock en kollektion i samarbete med Dior.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *