Blanche Dicksons fickur har återvänt till Tjolöholms slott efter 112 år på villovägar

Foto: Karin Kvicklund

För ett par dagar sedan kom en första teaser från den efterlängtade Downton Abbey-filmen som har premiär nästa år. Bland det närmaste man kommer Highclere Castle (där serien i huvudsak utspelar sig) i Sverige torde vara Tjolöholms slott. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden.

Efter 112 år kommer nu nyheten att Blanche Dicksons fickur hittat hem till Tjolöholms Slott. Det var Blanche Dickson som vid förra sekelskiftet lät bygga Tjolöholms Slott och arbetarby. När slottet har öppet i mellandagarna visas för första gången hennes fickur på den klassiska slottsvisningen.  

Guldur från 1870-talet

Blanche Dickson lät bygga Tjolöholms Slott 1898-1904. Olyckligtvis dog hon av dysenteri under en resa 1906, och begravdes i Indiska oceanen, endast två år efter att slottet stod klart.

En av hennes mest personliga tillhörigheter återkommer nu alltså till Tjolöholms Slott. Det är ett vackert guldur, tillverkat på 1870-talet av den exklusiva schweiziska klocktillverkaren Vacheron Constantin. Uret bär Blanche Dicksons emaljerade monogram på utsidan av boetten och på insidan texten ”Blanche Dickson Gothenburg Sweden”.

Foto: Karin Kvicklund

Hittades av Kungsbackabo

Det var ett sammanträffande som gjorde att urmakaren Anton Svanberg i Kungsbacka blev erbjuden fickuret, som en del av en klocksamling han förvärvade. 

-Jag förstod direkt vem fickuret, en sk Half Hunter, hade tillhört, och som Kungsbacka-bo kände jag att uret skulle återbördas till Tjolöholms Slott, berättar Anton Svanberg. Det är en häftig känsla att uret nu har återvänt till slottet. 

På Tjolöholms Slott är vi otroligt glada och tacksamma för lånet att ställa ut klockan, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms Slott. Det kommer glädja många besökare att få se en av Blanche mest personliga föremål, som dessutom är ett mycket vackert antikt ur.

Foto: Karin Kvicklund

Var klockan befunnit sig mellan Blanche Dicksons död och upptäckten i en klocksamling 112 år senare är ännu ett mysterium. 

Foto: Thomas Carlén

I mellandagarna, 25-30 december, håller Tjolöholms Slott öppet med visningar och kafé i slottsmatsalen. Besökarna kan välja mellan tre olika visningar – klassisk slottsvisning, visning av utställningen ”Downton – I nöd och lust” och dramatiserad barnvisning. Slottet är vackert juldekorerat och framför brasan i slottsmatsalen serveras kaffe och bakverk. 

Foto: Will Rose
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *