Drömmer du om att någon gång i livet ha råd att köpa vad du vill utan att bry dig om prislappen? Då är du säkert inte ensam. Men för att komma dit krävs ofta att man börjar någonstans ifrån. Det krävs att man istället för att fokusera på konsumtion och det materiella, tänker mer långsiktigt och bygger upp förmögenheten inom flera olika tillgångsslag.
Ett av de vanligaste felen som vi i dagens samhälle gör gällande privatekonomin är att vi i alltför hög grad fokuserar på att belöna oss själva på kort sikt. Det har blivit allt lättare att få finansiering för konsumtion, med sms-lån och andra lån utan säkerhet. I allt högre grad handlar det därför om den egna förmågan om att fatta vettiga beslut i en värld fylld av kreativa finansieringslösningar och lockande materiella ting.
Det krävs att du ändrar på tänkesättet ifall du vill få en hållbar privatekonomi, där du även kan unna dig lyx utan att belastar den alltför hårt.
Tänk som en investerare
Det första steget är att bli mindre impulsiv i vardagen och att tänka mer som en investerare. Hur kan jag bygga upp ett passivt inkomstflöde på lång sikt, där pengarna kommer in automatiskt utan en aktiv arbetsinsats?
Ett av de vanligaste och enklaste sätten är att placera i aktiemarknaden. Här får du då vara med på företagets resa och eventuell ökning i aktiekursen, samtidigt som du får ta del av eventuell utdelning. Ett riktigt bekvämt sätt att bygga upp ett passivt inkomstflöde utan att själv behöva vara med och bygga upp företaget.
Investeringar inom lyxsegmentet
Istället för att konsumera lyxprodukter kan det istället vara en bra idé att satsa sina pengar på företagen bakom dessa. Inom sektorn för lyxartiklar finns många intressanta publika aktiebolag noterade på börsen. LVMH-koncernen, eller Louis Vuitton Moët Hennessy, är kanske det mest framträdande bland dessa.
Louis Vuitton Moët Hennessy är ett investmentbolag och inom koncernen finns ett 60-tal underbolag med kända varumärken. Denna koncern bildades efter att champagneproducenten Moët et Chandon gick samman med den ledande cognacproducenten Hennessy och slutligen också modehuset Louis Vuitton år 1987.
LVMH-koncernen är noterad på CAC 40-indexet på Euronext-börsen och du kan enkelt köpa aktier i bolaget på t.ex. Avanza eller Nordnet.
Utvecklingen av aktiekursen hos detta bolag har varit spektakulär under de senaste åren. Bara under de 3 senaste åren har aktiekursen stigit med drygt 145% – något som avspeglar människors törst efter lyxartiklar världen över.
Om ni tror på en fortsatt stark utveckling gällande lyxprodukter är LVMH-koncernen definitivt ett beaktansvärt alternativ med tanke på att många av världens mest värdefulla märken finns samlade inom denna koncern. Så sent som förra veckan meddelades även att LVMH-koncernen köpt upp världens mest anrika och lyxiga smyckesföretag Tiffany & Co. för drygt 152 miljarder SEK.
Andra stora noterade bolag inom lyxsektorn
Det finns även andra intressanta publika aktiebolag som du kan investera dina pengar i inom lyxsegmentet. Kering är även det ett franskt holdingbolag med huvudkontor i Paris som specialiserar sig på lyxvaror. Företaget grundades av François Pinault 1963 och innan 2013 gick bolaget under namnet Pinault-Printemps-Redoute eller PPR.
Bland de lyxmärken som ägs av Kering hör bland annat Gucci, Bottega Veneta, Brioni, Boucheron och Alexander McQueen. Till gruppen hör också sportmärket Puma.
Även Kering återfinns på Euronext Paris börsen och hör till CAC40-indexet, som består av de 40 största bolagen på nämnda börs. Om LVMH-koncernen haft en imponerande kursutveckling, så är Kerings ännu mer imponerande. På de senaste dryga 3 åren har Kerings aktiekurs stigit med ca. 400%! Speciellt med tanke på att bolaget funnits på börsen ända sedan 1988 är detta en spektakulär utveckling.
För tillfället går rykten om att Kering planerar köpa upp det italiensk skidmärket Moncler, som är ett av få lyxmärken inom sektorn.
För den som önskar köpa aktier i Kering SA på den franska börsen är detta möjligt på Avanza och Nordnet.
Richemont – för lyxklockor
Ett annat stort globalt bolag med inriktning på lyxkonsumtion är Richemont med märken som Cartier, A. Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin, Montblanc, Purdey och Dunhill under sitt paraply. Med andra ord finns hos Richemont eller Compagnie Financière Richemont SA, som gruppen officiellt heter, några av världens absolut främsta och lyxigaste klockmärken.
Richemont finns listat på den schweiziska börsen och är det sjätte största bolaget enligt börsvärde på nämnda börs. Även om detta bolag har haft en något svängigare börsutveckling än de två tidigare nämnda de senaste åren har de ändå kursen ändå gått upp med drygt 500% sedan den senaste riktiga börskraschen år 2008!
ETF:s inom lyxkonsumtion
För den som har svårt att välja bland de bolag som finns representerade inom lyxsektorn har man även möjlighet att köpa köpa andelar i indexfonden S&P Global Luxury, som är en ETF som omfattar 80 globala bolag inom lyxkonsumtion.
Förutom ovan nämnda återfinns även jättar som Nike, Daimler, Diageo Plc och Pernod-Ricard i denna ETF. De två sistnämnda har några av världens absolut största och lyxigaste alkoholmärken i sin portfölj.
Utvecklingen gällande lyxkonsumtion
Trenden har varit tydlig under de senaste åren. Lyx lockar och allt fler verkar rikta blickarna mot de märken som representerar detta.
Då det gäller lyxkonsumtion är utvecklingen svår att förutse. Klassiska sällanköpsvaror konkurrerar mer kring pris, men självklart är även lyxkonsumtion beroende av den globala konjunkturen och utvecklingen inom denna.
Investerare har varit oroliga för hur handelskriget skulle påverka efterfrågan i starka tillväxtmarknader som Kina och Hongkong. Trots allt detta har marknaden för lyxprodukter visat sig vara ovanligt motståndskraftig.
Om du tror att denna utveckling fortsätter kan ovan nämnda vara några av alternativen att satsa på. Men även i övrigt är detta en riktigt intressant marknad att hålla ögonen på. Du behöver alltså inte själv köpa deras produkter för att satsa på lyx – ibland kan det vara ett bättre och vettigare alternativ att köpa andelar i bolaget bakom produkterna. Vem vet, kanske de kloka investeringsbeslut som du gör idag gör så att du själv har råd att köpa produkterna inom lyxsektorn i framtiden?
bra inlägg, ska köpa!