Bli en bättre kock med rätt matkasse

Matkassarna har revolutionerat det svenska köket. Själva idén är faktiskt en svensk uppfinning. Sedan Middagsfrid lanserade den första matkassen 2007 har konceptet blivit en succé både i Sverige och internationellt. Tyska matkassejätten HelloFresh omsätter nu nästan 100 miljarder kronor årligen.

Idag finns bara i Sverige närmare 20 olika leverantörer att välja från. Bland de mest kända namnen hittar vi t.ex.

  • HelloFresh
  • Middagsfrid
  • Linas Matkasse 
  • Årstiderna
  • BetterFeast
  • Coop
  • ICA

För många går kanske associationen till lättlagad familjemat – max 15 minuter för mat till hela familjen. Men utvecklingen på marknaden går framåt, och det går att hitta matkassar för gentlemän.

Vi har valt ut några matkassar för gentlemannen som vill ha något mer än lättlagad mat.

Vill du veta mer eller hitta fler alternativ? Här kan du enkelt jämföra matkassar online.

Ekologiska matkassar

Det finns många fördelar med att köpa färdiga ekologiska matkassar. Dina recept lagas från grunden med fräscha ekologiska och närproducerade råvaror. Råvarorna i matkassen är dessutom anpassade efter den mängd som behövs vilket minskar matsvinnet.

Årstiderna är ett exempel på en matkasseleverantör som arbetar med 100% ekologiska varor. Dessutom har man som löfte att inga råvaror har fraktats med flyg.

Vegetariska och veganska matkassar

De flesta matkasseleverantörerna erbjuder idag veganska, vegetarianska och flexitarianska varianter på matkassar. Om man vill prova att äta veganskt eller vegetarianskt är detta ett bra alternativ för att hitta rätt bland råvaror och recept.

MatKomfort är en leverantör som erbjuder Vego Premium, en helt vegetarisk matkasse med lite finare råvaror med fokus på ekologiskt eller närproducerat.

Flexibla matkassar

Idag behöver man inte längre binda sig till särskilda kassar, utan flera leverantörer erbjuder möjligheten att fritt lägga till och ta bort rätter från matkassen.

Ett exempel är Linas Matkasse där man väljer en matkasse som bas, men sedan kan lägga till eller byta ut rätter från ett stort sortiment. Linas Matkasse säljer även dagligvaror för till exempel frukosten så att man slipper beställa från fler.

Fördelen med dessa flexibla kassar är en större variation – det blir som att gå direkt från receptboken till kylskåpet och tallriken. Nackdelen kan vara att man behöver tänka på de råvaror som blir över.

Specialkassar

Linas Matkasse tillhör de leverantörerna som erbjuder speciella kassar vid vissa högtider. Man har t.ex. Linas Julbordskasse och Linas Påskbordskasse, som underlättar vid högtiderna.

Vem erbjuder matkassar?

Middagsfrid: Middagsfrid var först i världen på hemleverans av färdigplanerade matkassar. Bolaget ägs idag av Dagab men företaget fortsätter med det ursprungliga konceptet.

HelloFresh: Världens största leverantör av matkassar. 2021 levererade man ca 1 miljarder måltider och till knappt 10 miljoner kunder. HelloFresh grundades 2011 i Tyskland och har sedan vuxit internationellt. Sedan 2019 finns man i Sverige.

Linas Matkasse: Linas Matkasse grundades strax efter Middagsfrid 2008 och har sedan dess levererat över 100 miljoner portioner. Idag är man det största svenska bolaget

Årstiderna: Grundades redan 1999 av bonden Thomas Harttung och kocken Søren Ejlersen. Är nu den största matkasseaktören på den danska marknaden.

Betterfeast: BetterFeast är ett annat danskt bolag, med ett lite annorlunda koncept. BetterFeast gör inte matkassar utan färdiga matlådor som är redo att servera. Rätterna klarar att förvaras i kylskåp till dess att de är redo att serveras.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *