Bli en bättre man i höst

Det finns mycket man kan göra för att bli en gladare och livfullare person, även nu när höstmörkret kommit. Det största problemet är oftast att vi fastnar i gamla rutiner som vi har svårt att komma ur. I denna artikel har jag sammanställt några tips för hur du skall få ny energi i höstmörkret. 

Även om hösten är mysig och charmig på sitt sätt, innebär den också att mängden ljustimmar under dygnet minskar radikalt. Detta kan göra att många tappar sin energi då det gäller att ta tag i vardagens göromål. Oftast hjälper det då inte med att endast övertala sig själv att vara positiv i alla lägen. Man behöver också ge kroppen lite aktiv hjälp på vägen . Nedan har jag sammanställt några tips för hur man kan finna ny energi i höst.

1. Sätt upp ett mål för ditt nya liv. En grundläggande förutsättning för att lyckas i livet är att sätta klara målsättningar för vad man vill uppnå. Det gäller inte endast långsiktiga mål för vad man vill lyckas med i livet, som t.ex. karriärmässiga mål. Att visualisera hur du ser ut, hur pigg du är och hur mycket du får gjort sedan du ändrat din livsstil kan göra mycket gott för att öka din motivation även på kortare sikt. Jag har just slutat snusa och för mig räcker målbilden av mig som en pigg och livfull person med mycket mer ork över för att jobba effektivt hela dagen mycket väl som motivation för att hålla mig bort från snusburken. Efter att man målat upp bilden av sitt nya liv gäller det att fastställa strategier eller tillvägagångssätt för hur man skall bli en bättre och piggare man i höst. I följande punkter har jag några av de tips som jag tycker fungerar för mig.

2. Träna regelbundet oavsett väder. Det finns inget bättre sätt att hålla sig alert i jobbet och i privatlivet än att regelbundet röra på sig. Jag är kanske lite extrem i detta avseende eftersom jag löptränar minst 5 gånger i veckan. Man behöver definitivt inte löpträna så många gånger i veckan, men man bör absolut vara utomhus och röra på sig varje dag för att hålla sig alert. Kom ihåg att detta är ett av de bästa sätten att hålla sig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden eftersom 90 % av alla som strävar framåt är i alltför dålig kondition. Träning och framförallt att vara utomhus och röra på sig i den friska luften gör dessutom att du sover betydligt bättre på nätterna.

3. Drick mycket vatten. Detta är oerhört viktigt att minnas och inte endast på grund av träningen. Enligt min uppfattningen är det speciellt bland dem som jobbar och lever ett stressigt liv vanligt att man slarvar med denna detalj. Det blir lätt att man endast fyller på med kaffe under dagen och sedan funderar varför huvudet känns tungt i slutet av dagen. Gör det till en vana att alltid dricka den dubbla mängden vatten i samband med en kopp kaffe och drick sedan små klunkar under dagens lopp så kommer du att märka att du mår betydligt bättre i slutet av arbetsdagen.

4. Se till att få in ordentligt med tid för stretchning och avslappning i din almanacka. De flesta människor känner väl till att man behöver minst 7 timmar sömn per natt för att vara utvilad (sömnbehovet varierar naturligtvis från person till person). En sak som man dock slarvar med är den så kallade aktiva vilan. Nuförtiden är det rätt vanligt att vi sitter en stor del av dagen framför dator, vilket gör både höftböjarmusklerna och nacken styva. Därför är det viktigt att man ser till att stretcha ut sina muskler regelbundet för att undvika styvhet och mer allvarliga problem som kan komma av felaktig kroppshållning. Förebyggande muskelträning kan även det vara en bra idé för att undvika en dålig hållning och problem med sjuka leder.

5. Se till att hålla nacken och käkpartiet flexibla och avslappnade. Det är ett rätt så vanligt problem i dagens samhälle med olika typer av problem med rösten och i tal. Vad många inte tänker på är att dessa problem kan ha att göra med att käk- eller nackmusklerna är styva. Det är dock viktigt att man är försiktig när man stretchar ut dessa muskler och inte tar i för hårt. Det är istället bättre att man ser över sina rutiner och försöker undvika saker som kan göra nacken och/eller käkarna styva, som t.ex. användning av snus eller sittande i samma ställning.

6. Se över dina kostvanor. Jag har för vana att endast äta hälsosam mat inne i veckorna (måndag-Fredag). Det blir vanligen gröt och rågbröd till morgonmål, vanlig husmanskost till lunch och sedan grönsaker och smoothie till middag. Under veckosluten är det sedan fritt fram att frossa i vad som helst. Ett tips för varenda en kan också vara att minska på portionerna och äta oftare istället.

7. Klä dig snyggt och stiligt varje dag. Det finns många som är av åsikten att man under vardagarna skall klä sig ”vardagligt”. Jag har ofta fått höra kommentarer som ”Har du något speciellt idag när du är så uppklädd?”. Jag kan inte säga att jag blir irriterad över en sådan kommentar, men jag känner inte heller att jag behöver förklara varför jag klär mig på ett visst sätt. För mig är det självklart att göra mitt bästa när det gäller klädsel eftersom jag då trivs med mig själv och känner mig redo att göra mitt bästa även prestationsmässigt. Att klä sig bra visar att man respektar både sig själv och andra.

8. Se till att få ordning på rutinerna och undvik sena utekvällar. Rutiner är A och O för att kunna prestera optimalt. Det kan de flesta framgångsrika människor vittna om. Att lämna bort alla onödiga timmar framför tv:n och datorn och istället söka sig i säng när man gjort allt nödvändigt för dagen är en bra rutin. Kom dig istället tidigt upp och påbörja dagen innan resten av befolkningen påbörjar sin. Det ger dig även en psykologisk fördel gentemot resten av världen.

9. Se till att aldrig låta din rädsla för att misslyckas utgöra ett hinder för vad du vill uppnå. Detta är ett av de viktigaste tipsen för alla som vill lyckas med något i sitt liv. Den vanligaste orsaken till att man aldrig tar tag i sitt liv är att man är rädd för att misslyckas. Det är så mycket bekvämare att fortsätta som man alltid gjort och skjuta fram sina beslut på framtiden. Detta är en väldigt dålig strategi. Gör ett beslut i höst att ta dig ur din bekvämlighetszon nu och ta tag i de problem som är i vägen för din dröm!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *