Bli rik med ränta-på-ränta-effekten

ränta på ränta effekt

Vem har inte drömt om att vinna pengar på lotto och bli ekonomiskt oberoende över en natt? Alla vill ha tillräckligt med kapital för att leva det liv de vill leva utan att behöva bekymra sig för något så trivialt som pengar. Men sannolikheten att just du vinner är inte särskilt stor. Ett säkrare kort är utnyttja ränta-på-ränta-effekten.

Vadå ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta är ett enkelt koncept som beskriver den tillväxteffekt som sker när du sparar dina pengar i ett sparkonto. När du placerar dina pengar i ett sparkonto får du avkastning på pengarna. Vid årets slut har du alltså mer pengar på sparkontot än vid årets början. Nästa år får du inte bara avkastning på det belopp du satte in från början, utan även på avkastningen från året innan. På så sätt växer dina pengar exponentiellt. Det förutsätter emellertid att du låter avkastningen växa vidare. Under de första åren kommer utvecklingen inte vara så stor men efter några år ökar den i kraft.

Det kan liknas vid den klassiska snöbollseffekten. När du börjar rulla en snöboll ner för en backe är den liten, men allteftersom den fortsätter att rulla samlar den på sig alltmer snö och blir större och större. Med lite tålamod och sunt förnuft kan du få dina pengar att växa på samma sätt.

Samma princip kan även appliceras på aktie- och fondsparande. Om dina fonder eller aktier ökar vi värde så kommer värdeökningen att ske exponentiellt enligt ränta-på-ränta-effekten under förutsättningen att du återinvesterar avkastningen. Genom att utnyttja ränta-på-ränta-effekten kan du alltså se till att du blir ekonomiskt oberoende framöver. 

Det finns naturligtvis andra sätt att bli ekonomiskt oberoende på. Ränta-på ränta-effekten är enbart ett, och kanske det mest långsiktiga sättet. Hos Zensum kan du ta del av 12 tips och tricks som kan hjälpa dig att nå finansiell rikedom

Ränta-på-ränta-effektens två delar

Ränta-på-ränta-effekten består av två delar – tid och ränta/avkastning. Dessa delar avgör tillsammans hur stor ränta-på-ränta-effekten blir. Ju högre ränta eller avkastning på ditt kapital du har desto snabbare växer dina pengar, och ju längre du låter kapitalet växa desto mer växer det. Det förutsätter emellertid att du placerar pengarna i sparkonton, fonder eller aktier där räntan/avkastningen överstiger de skatter och avgifter som eventuellt förekommer. Skatter och avgifter gör nämligen att ränta-på-ränta-effekten tappar i kraft. Det är därför en bra idé att se över dina placeringsalternativ.

Hur mycket du sparar eller investerar spelar roll

Alla kan naturligtvis utnyttja ränta-på-ränta-effekten oavsett hur stort kapital de än lägger undan. Men det hade varit missvisande att inte påpeka att beloppets storlek är avgörande för hur effektiv ränta-på-ränta-effekten blir. Ju högre belopp du lägger undan, desto snabbare ser du resultat. Du kan också skjuta till pengar när du har möjlighet. Och helt plötsligt kanske du blir en av en av de svenska dollarmiljonärerna.

Så nyttjar du ränta-på-ränta-effekten på bästa sätt

  • Leta efter placeringsalternativ där du får hög avkastning till ett lågt pris.
  • Glöm inte att ta med skatter och avgifter i beräkningen.
  • Var inte för defensiv (om du har möjlighet).
  • Låt inte stora delar av ditt kapital stå utanför ränta-på-ränta-effekten.
  • Ha tålamod och låt pengarna arbeta för dig.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *