Blodprov för gentlemän över 50 år

blodprov för män

Prostatacancerförbundet rekommenderar alla män över 50 år att genomföra ett PSA prov för att upptäcka eventuella förhöjda värden tidigt, speciellt om personer i släkten drabbats av prostatacancer. Cancerfonden rekommenderar i dessa fall att tester bör genomföras redan vid 40 års ålder. 

Ett förhöjt värde måste inte vara ett tecken på cancer – men cancer medför mycket ofta förhöjda PSA-värden. Den absolut vanligaste orsaken till PSA-test via blodprov är alltså att upptäcka tecken på prostatacancer. Endast ett blodprov kan dock inte vara en enskild faktor för diagnos.

”Alla män över 50 år bör kolla sitt PSA för att ta reda på hur det står till med prostatan”

PSA

PSA (Prostataspecifikt antigen) produceras i prostatakörteln och finns framförallt i sädesvätskan. En mindre mängd av PSA läcker ut i blodet och därmed skapas en låg koncentration av PSA i blodet. Alla män har alltså nivåer av PSA, men vid exempelvis inflammation eller begynnande cancer uppstår förhöjda värden.

Vid cancer bryts prostatavävnaden ner vilket är orsaken till att mer PSA läcker ut till blodet. Man kan se förhöjda värden av PSA i blodet vid en godartad prostataförstoring (som blir vanligare med åldern), vid urinvägsinfektion eller inflammation i prostatan. Förhöjda värden ses även vid prostatacancer.

Hur höga nivåer av PSA som är inom medelvärdet varierar med åldern. Efter medelåldern är det vanligt att prostatakörteln förstoras vilket innebär en ökad nivå av PSA. Medianvärdet ökar alltså med åldern och därmed även nivåerna för normalvärden.

Enkelt att beställa 

Idag är det enkelt för alla som vill testa PSA att både beställa provet och ta blodprovet. Medisera Health är ett av de företag som erbjuder PSA test, antingen som en del i ett paket med 34 andra markörer – Hälsokontroll Stor, eller som ett enskilt PSA test.

Tidig upptäckt

Prostatacancer kan utvecklas relativt långt innan man märker några tydliga symtom. I ett senare skede kan det resultera i ryggsmärtor, blod i urinen och svårigheter med att kissa. Det går däremot att se förhöjda värden av PSA redan på ett tidigt stadium. Det sker genom ett enkelt blodprov som exempelvis kan ske med en årlig regelbundenhet. För många blir det därmed ett test som ger en extra trygghet. Skulle provet visa höga värden är det viktigt att man kontaktar läkare som kan göra vidare undersökning. Kom ihåg att de flesta män med förhöjt PSA-värde INTE har prostatacancer. Ett högt värde bör däremot undersökas vidare av läkare.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *