Blossa presenterar smaker från år 1917

Lagom till advent lanserar Blossa en riktigt intressant glöggnyhet för nostalgikern. Blossa 1917 är en spritglögg baserad på ett recept från 1917 ur J.D Grönstedts anrika arkiv. Smakerna är återskapade för alla glöggälskare som är nyfikna på hur julen smakade för hundra år sedan.

Idag dricker vi mest vinglögg eller starkvinsglögg, men under början av 1900-talet var det populärt med spritbaserad glögg. Med Blossa 1917 har Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn rest i tiden för att återskapa en spritglögg baserad på cognac istället för vin. Basen i Blossa 1917 utgörs av Grönsteds cognac som är ”förskuren” vilket innebär att man blandar cognac och vodka. Den kompletteras av de klassiska glöggvinerna Tarragona, Moscatel och portvin.

Med Blossa 1917 har jag återvänt till J.D. Grönstedts receptarkiv för att skapa en typ av glögg som var populär vid seklets början men som sedan länge varit försvunnen. Den har en tydlig cognacdoft och smaken är kryddig med tydliga toner av kryddnejlika, russin och pomerans. Genom att låta glöggen vara ofiltrerad får den även en större, fylligare karaktär med en lång eftersmak, precis som julen smakade 1917, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Blossa 1917 finns i Systembolagets beställningssortiment och har en alkoholhalt på 25 procent. Priset är 169 kronor för 500 ml.

För ett par år tillbaka presenterade man även Blossa 1895: en glögg baserad på ett kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Tillsammans med Blossa 1917 bildar dessa den så kallade Blossa History Collection.

Johan Daniel Grönstedt (1806-1876) startade J.D. Grönstedts Vinhandel och var en pionjär inom dryck i Sverige. Han grundade det som idag är känt som Grönstedts Cognac och var även den som förädlade den svenska glöggtraditionen och lade grunden till BLOSSA. Hans arbete uppmärksammades alltså först genom BLOSSA 1895 – en portvinsbaserad starkvinsglögg med de traditionella julkryddorna ingefära, kardemumma och kryddnejlika.

BLOSSA 1895 är ett äkta hantverk. Kryddspriten har lagrats cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har BLOSSA 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *