BMW Motorrad firar 50 år av 5-serien

bmw motorcycle 5 series new

För 50 år sedan började BMW Motorrad tillverka motorcyklar i BMW-fabriken i Berlin Spandau. Det är därmed 50-årsjubileum för den legendariska /5-serien. För att fira detta kommer nu den helt nya, exklusiva BMW R nineT /5.

Klassisk, autentisk, originell – och luftkyld. Detta är egenskaper som förkroppsligar BMW R nineT-modellerna, där nya R nineT /5 är nästa addering till BMW Motorrads arv – med extra fokus på historien. Modellen markerar nämligen 50-årsjubileumet för både den klassiska /5-serien och produktionsstarten för BMW:s motorcyklar på fabriken i Berlin Spandau. 

ny motorcykel 5 serien

En historisk blinkning med framtiden i fokus 

På 1960-talet skedde en explosionsartad ökning av BMW:s biltillverkning, vilket sedermera ledde till att beslutet togs att börja bygga BMW-motorcyklar i Berlin. Produktionen rullade igång 1969 med 400 anställda och den helt nya /5-serien med modellerna R 50/5, R 60/5 och R 75/5.

Med ett, för den tiden, helt nyutvecklat chassi och motor ihop med en fräsch, modern design, lyckades BMW göra ett bestående intryck på den expanderande motorcykelmarknaden. /5-modellen blev genast en succé genom sättet den fångande kundernas intresse med sin kombination av kördynamik vid landsvägskörning ihop med resekomfort.

ny motorcykel från 5 serien av btw

Den nya jubileumsmodellen R nineT /5 tillverkas i ett begränsat antal, med uppvärmda handtag i standardmonteringen, designad för att återskapa minnen från en svunnen tid, med /5-modellens nostalgiska charm i en modern förpackning.

ny motorcykel Bmw 5 serien

Den har bland annat boxermotor med en kapacitet på 1 170 cc och en maxeffekt på 110 hk och som möter EU4-krav.

BMW Motorrad Vision DC Roadster

I slutet av juni presenterade BMW på sitt egna evenemang NextGen även sin vision om framtidens elektrifierade motorcykel. Detta i form av BMW Motorrad Vision DC Roadster.

btw motorrad vision dc roadster

Boxermotorn är en trotjänare som alltid finns i hjärtat av BMW Motorrad. Men BMW Motorrad står också för visionära utsläppsfria fordonskoncept, och ur detta växte frågan: vad händer om vi ersätter boxermotorn med en elektrisk motor och medföljande batteri? Denna visionscykel visar hur vi klarat av att behålla identiteten och det särskiljande utseendet hos BMW Motorrad och samtidigt skapa en ny spännande typ av körupplevelse, säger Edgar Heinrich, Head of Design BMW Motorrad, i en kommentar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *