Bocuse d’Or – kockarnas olympiad

Igår söndag inleddes Bocuse d’Or 2023 – den internationella kocktävlingen som kallats kockarnas olympiad. Den ganska bullriga tillställningen (sedan 1997, då Mexikos kandidat tog med sig ett mariachi-band, är det tillåtet att bullra fritt på läktarna) går att följa via tävlingens hemsida. Ikväll avgörs vem som blir årets medaljör i den prestigefyllda tävlingen och vi kommer sitta bänkade.

Vad är Bocuse d’Or?

Paul bocuse restaurang  L'Auberge du Pont de Collonges
L’Auberge du Pont de Collonges, där Paul Bocuse föddes – och dog. Foto: Wikipedia

Bocuse d’Or – eller the Concours mondial de la cuisine – är en internationell lagtävling för kockar som hållits sedan 1987, och som blivit kanske den mest prestigefyllda tävlingen i världen. Även om det formellt finns ett OS för kockar (IKA) så kallas Bocuse d’Or ibland också för kockarnas olympiad.

Tävligen har fått sitt namn från grundaren Paul Bocuse, den ikoniska stjärnkocken som var med att skapa nouvelle cuisine. Bocuse föddes – och dog, 91 år senare – ovanför L’Auberge du Pont de Collonges. Under otroliga 55 år hade innehade restaurangen 3 stjärnor i Guide Michelin.

24 lag deltar i finalen, utvalda från olika regionala deltävlingar i Europa, Asien och Latinamerika. Varje lag består av en kock och en commis, assisterande kock, som måste vara 22 år eller yngre. Lagen har 5 timmar och 35 minuter att förbereda två rätter – en med kött och en med fisk – inför en publik om runt 1000 personer. Varje lag har också en coach, som får stötta laget utanför köket.

Kockarna bedöms av en internationell jury av 24 kockar, som i år innehåller de båda svenska Bocuse d’Or-medaljörerna Tommy Myllymäki och Sebastian Gibrand. Det är inte bara maten som ska bedömas, utan även arbetet, renligheten och hanteringen av råvarorna.

Vinsten är högst symbolisk – en Oscars-liknande statyett av Paul Bocuse och en vinstsumma på 20,000 euro. Tävligen handlar om prestige och många kända kockar går att finna i listorna. Från Sverige har bland annat Melker Andersson, Matthias Dahlgren och Tommy Myllymäki tagit medaljer. Utöver Frankrike har faktiskt de nordiska nationerna varit bland de mest framstående. Norge påpekar gärna att man faktiskt har fler medaljer än Frankrike, om än inte fler förstaplaceringar.

Årets tävling

Jimmi Eriksson och Thilda Mårtensson. Foto: Bocuse d’Or Sweden

Sverige är som vanligt med, representerat av Jimmi Eriksson som utformade Nobel-menyn 2023, och hans assisterande kock Thilda Mårtensson. Laget coachas av är Martin Brag, som bland annat arbetat vid Ett Hem och Aquavit. Laget kvalificerade sig vid Bocuse d’Or Europe där både Jimmi och Thilda fick individuella pris för årets bästa commis resp. årets bästa rätt. De danska och norska lagen tog medalj och kommer också vara två tuffa konkurrenter om pallplatserna.

Årets tävling har två moment: att skapa en elegant rätt på marulk och pilgrimsmusslor, samt en pumpa-baserad trerättersmeny för barn och unga. Utmaningen är känd innan tävlingen, och lagen har arbetat en längre tid med att utveckla bidraget. Tävlingsbidragen är dock hemliga fram till dess att tävligen startar.

sveriges bidrag i bocuse d'or 2023
Sveriges bidrag i Bocuse d’Or 2023. Foto: Bocuse d’Or Sweden

Som sitt tävlingsbidrag har Jimmi Eriksson komponerat en marulk helstekt på ben, färserad med rökta slag och mousseline på pilgrimsmussla och bergamott toppad med fänkålsjollen och sepelette. Det vackra fatet är designat av Sara Gibrand och producerat av Swedese.

Klockan 18 ikväll måndag 23 januari inleds prisutdelningen, och vi håller tummarna för vårt svenska lag och deras nordiska kollegor!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *