Boktips i coronatider: Kollaps – Livet vid civilisationens slut

boktips i corona tider

Nu delas David Jonstads bok Kollaps ut som gratis e-bok under en veckas tid. Varje fredag under coronakrisen kommer Ordfront förlag att erbjuda en e-bok för gratis nedladdning från deras hemsida under en veckas tid.

Denna vecka är det alltså David Jonstads högaktuella bok Kollaps – Livet vid civilisationens slut! som är den bok som bjuds till nedladdning.

Kollaps handlar om civilisationers uppgång och fall. Genom att titta på såväl nutid som historia försöker David Jonstad ge en bild av vad som får en civilisation på fall. En av de huvudsakliga orsakerna tycks vara komplexitet. Ju större komplexitet, desto större risk för kollaps. 

gratisbok under coronatider Kollaps – Livet vid civilisationens slut!

Tre grundpelare bär upp den industriella civilisationen: energi, ekologi och ekonomi. Det är storheter som kännetecknas av stor komplexitet och som dessutom är tätt sammanbundna med varandra.

När den billiga fossila energin som hållit igång systemet börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp är resultatet en kollapsartad krutdurk.

Det är skrämmande: Vi måste anpassa oss till en värld utan överskott på billig energi, med lägre levnadsstandard och hårdnad konkurrens om resurserna. Men också hoppfullt: Människan är anpassningsbar och har genom historien visat upp en enastående förmåga att genom samarbete, kreativitet och solidaritet skapa goda liv även i svåra tider. 

David Jonstad är författare, föreläsare och journalist och har förutom Kollaps även skrivit böckerna Vår beskärda del – En lösning på klimatkrisen och Jordad – Enklare liv i kollapsens skugga. Läs mer om David Jonstad: https://davidjonstad.se

Här kan du ladda ner boken Kollaps – Livet vid civilisationens slut fram till och med torsdag den 2 april.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *