Boktips till höstlovet

Nu till höstlovet som snart skall börja är det ett bra sätt att slappna av med lite böcker. Åtminstone jag tycker att läsning är ett av de bästa sätten att glömma allt runt omkring och bara fokusera på att ta det lugnt. I detta inlägg tipsar jag om några läsvärda böcker som nyligen kommit ut på marknaden och vars ämnen ligger mig varmt om hjärtat.

Målmedveten – en bok av David Stiernholm

Varje dag ställs vi inför en oändlig mängd val. Vi prioriterar, väljer och väljer bort: Vilket mail ska jag svara på? Vem ska jag ringa? Vilka bränder måste släckas först?

Prioritering är en knepig sak. Alltför ofta väljer vi den uppgift som är mest bråttom, på bekostnad av dem som kanske inte är lika akuta, men oerhört mycket viktigare. Hela tiden är vi dessutom medvetna om att det finns en gräns för hur mycket vi hinner göra på en dag, en vecka och ett år. Stressen är aldrig långt borta. Det blir ett tröttsamt liv.

I ”Målmedveten” reder David Stiernholm ut skillnaden mellan bråttom och viktigt. När denna distinktion är gjord är det lättare att formulera konkreta och lättillgänglig mål i vardagen. Då målen väl är satta är det sedan möjligt att prioritera på basis av annat än brådska. På så sätt slipper du jobba under ständig stress och med andan i halsen. Du lär dig frigöra tid till det som faktiskt är viktigt och känner att du äger din egen planering – vilket i sin tur ger dig både energi och en överblick i vardagen.

”Jag möter dagligen de ambitiösa, ansvarskännande människorna som gör saker för andra först och för sig själv sist. De gör andras uppgifter på dagarna och sina egna på kvällar och helger. Det smärtar mig så att se hur slitna och stressade de känner sig. För dem har jag grävt djupt i vad det innebär att prioritera och hur vi kan göra det på ett bättre och enklare sätt än idag.

För att få rätt saker gjorda i tid och hålla i längden, behöver vi nämligen prioritera efter annat än magkänsla, samvete och god vilja. Genom en mer systematisk prioritering där vi förankrar vårt val av uppgift i verksamhetens mål, kan vi säga nej (eller för den delen ja) med gott samvete. I boken berättar jag hur.” – David Stiernholm

PicsArt_1445574765324

Om författaren

David Stiernholm, Sveriges ende struktör, har ett motto: Allting kan göras enklare. Han är flitigt anlitad som konsult och föreläsare inom både näringsliv och offentlig sektor. Stiernholms första bok Klart! har sålt i fler än 10 000 ex.

Ett Starkt Personlig Varumärke – en bok av Pia Lanneberg

Konkurrensen mellan olika varumärken är stor. Man måste sticka ut för att synas och nå igenom bruset. Det gäller varor och tjänster – och det gäller oss alla på arbetsmarknaden.

Förr talade vi om anseende och rykte, idag om personligt varumärke eller personal branding, men innebörden är egentligen densamma. Vare sig du söker nytt jobb eller vill klättra vidare på karriärstegen inom ditt nuvarande företag måste du förhålla dig till frågorna: ”Om massor av människor har samma kompetens som jag – vad är det som gör mig speciell? Och varför ska arbetsgivaren satsa på just mig?”

”Ett starkt personligt varumärke” berättar Pia Lanneberg pedagogiskt och inspirerande vad det innebär att skapa sig ett personligt varumärke och hur du utvecklar det. Läs om hur du går tillväga, hur du identifierar din målgrupp och hur du kommunicerar ditt budskap effektivt. Boken innehåller teorier, konkreta tips, övningar och goda råd från människor som lyckats skapa framgångsrika varumärken inom olika områden.

”Jag har skrivit boken som jag själv skulle vilja ha – en inspirerande och användbar handbok om det personliga varumärket. En bok att ha på skrivbordet och ofta återkomma till.”
– Pia Lanneberg

PicsArt_1445574708165

Om författaren

Pia Lanneberg  är affärscoach, PR­-konsult och personal brand trainer. Hon har över 20 års erfarenhet av PR och varumär­kes-arbete och hon har utbildat hundratals chefer inom ledarskap och kommunikation.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *