Boktipset: H.-K. Rönbloms deckarklassiker

svenska deckarklassiker

Svenska detektivromaner skrivna på 1950-talet hör inte till vanligheterna. Här kommer dock ett undantag med några nyutgivna böcker av en svensk deckarklassiker.

H.-K. Rönblom var en av de stora svenska kriminalförfattarna på femtio- och sextiotalet. Samtidigt var han journalist och politisk redaktör, bland annat på Aftonbladet. Hans böcker är skarpa, syrliga skildringar av dåtidens Sverige såväl som spännande pusseldeckare i Agatha Christie-traditionen. 

Tidigare i höst gav bokförlaget Modernista ut hans två första böcker Död bland de döda från år 1954 tillsammans med Höstvind & djupa vatten från 1955. Ytterligare nio titlar av H.-K. Rönbloms romaner är planerade att ges ut.

svenska deckarklassiker

Död bland de döda kretsar runt läraren och historikern Paul Kennet som är tjänstledig och har rest till en mindre ort för att forska i rådhusarkivet. Han hyr ett rum på ett pensionat. Ett rum där tjänstemannen Odel nyligen hittats död, troligen i sviterna efter en operation. Men det finns oklarheter kring dödsfallet.

svenska deckarklassiker Rönblom

Efterföljaren, Höstvind & djupa vatten, fick Expressens Sherlockpris när den först kom ut och röstades 1991 fram som »en av de 50 bästa kriminalromanerna genom tiderna« på Världsbibliotekets lista, en omröstning som bland annat Svenska Deckarakademin deltog i. 2015 utsågs den till »en av de 100 bästa deckarna genom tiderna« av Lotta Olsson i Dagens Nyheter.

Hans-Krister Rönblom deckarförfattare
Foto: Lennart Nilsson, Scanpix Sweden

H.-K. Rönblom, eller egentligen Hans-Krister Rönblom (1901-1965) var en svensk deckarförfattare, journalist och statsvetare. H.-K. Rönblom har tillsammans med Maria Lang, Vic Suneson och Stieg Trenter kallats för De fyra stora inom svensk kriminallitteratur. Hans deckare utkom mellan 1954 och 1964.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *