Inom herrmodet finns många herrplagg och accessoarer som tidigare var en självklar del av vardagen, men som numera syns alltmer sällan i gatubilden. Hit hör t.ex. hattar och käppar – bara för att nämna några. Vi har ofta benämnt dessa Gentlemannens bortglömda plagg.
Det finns även många platser har haft sina storhetstider, men som med tiden glömts bort. Här kan nämnas bland annat Fenixpalatset som var stort första halvan av 1900-talet. Nu kommer en intressant bok om subkulturen Urban Exploring (urbex), som innebär utforskandet av förfallna, bortglömda och historiska byggnader. Till stor del går det ut på att utforska platser som de flesta andra inte vet existerar.
Bortglömda och förfallna platser i Sverige
I fotoboken Bortglömda platser visas skönheten i det som en gång övergivits och återerövrats av naturen. Sara Starkström berättar om subkulturen urban exploring som blivit till en världsomfattande gemenskap på nätet. Detta är ett fenomen som innefattar många olika upptäckare, där en så kallad urbexare ofta har ett intresse för den historiska platsen den utforskar.
Under ett decennium har urbexaren Sara Starkström rest från Skåne till nordligaste Norrland för att dokumentera det som blivit bortglömt och lämnats att förfalla. Med text och bild visar hon ett annorlunda Sverige och platser som de flesta inte vet existerar.
Sara är 42 år gammal och arbetar som förlagsredaktör. Hon är född i Växjö, uppväxt i Linköping och bor sedan 20 år i Stockholm. I boken finns bilder från fler än 10 olika landskap i vårt land, bland annat Lappland, Värmland, Småland, Östergötland, Västmanland, Sörmland, Uppland, Västra Götaland, Dalarna och Skåne. Hon har även rest över hela världen för att fånga annorlunda platser på bild. Favoritlandet är Japan.
Detta är en fotobok fylld med gömda och glömda platser i Sverige och några andra delar av världen. Följ med Sara på en fotografisk resa bland kvarlämnade skrotibilar, sjukhus, fängelser, industrier och sommarstugor.