Gentlemannens garderob: Käppen

käppar modeaccessoar för män

Det fanns en tid när käppen var en naturlig modeaccessoar för mannen. Men numera är den lika bortglömd som hatten i den manliga garderoben och används främst av äldre gentlemän som stöd vid vandring. Här fokuserar vi på käppen som accessoar inom herrmodet.

Käppen har numera nästan helt förlorat sin status som modeaccessoar bland såväl yngre som äldre män. Det har alltså inte alltid varit så. Käppen var länge en viktig accessoar bland männen som förknippades med överklassen. Ingen utstyrsel var komplett utan en tillhörande käpp.

käppar modeaccessoar för män

Kort historia om käppen

Det var runt 1600- och 1700-talet som käppen tog över rollen från svärdet som en viktig accessoar i gentlemannens garderob. Förutom dess roll som en dekorativ accessoar, användes den även både som vapen och i självförsvar ännu i slutet av 1800-talet.  

Det vanligaste materialet hos käppar har historisk sett varit rotting, men även det mer hållbara lövträdet Hickory har använts flitigt hos käppar.

Käpp som modeaccessoar – en etikettfråga

herrmode 1920-talet käpp

Eftersom käppen var en så viktig del av herrmodet ännu under den första delen av 1900-talet, var den också en integrerad del av etikettlitteraturen. Där kunde man ofta läsa om vilka regler som gällde vid användning av käpp.

Det fanns också tips för vilka käppar som passade i vilka sammanhang. Det är intressant att konstatera att en välsorterad manliga garderob skulle ha flera olika käppar beroende på tillfälle.

Käpp för olika tillfällen

Följande finns beskrivet i etikettboken “Mannen i sino prydno-kursbok i Savoir-Vivre” från 1925:

Att gå med käpp hör till överklassens njutningar. Morgonkäppen är möjligast enkel, utan beslag. Förmiddagskäppen har en guld- eller silverknopp, eventuellt krycka med guld eller silverbeslag. Aftonkäppen är av ebenholts med elfenbensknopp eller krycka. Lord Beaconsfield hade en aftonkäpp av elfenben med inläggningar av guld och prydd med tofs av svart silke…

…Man stöder sig icke på käppen annat än om det är skralt med benen. Man svänger ej med den, ej heller manövrerar man med den på något annat sätt som kunde riskera medborgarnas ögon. Käppen är fullständigt onyttig, men elegant…

käpp till frack

Från publikationen Fairchild’s Rapid Letterer från år 1910 gör man reklam för en formell kvällsklädsel med tillhörande käpp till frack.

käpp till kostym

En käpp för varje tillfälle. Här en formell klädsel för dagtid.

käppen som accessoar inom herrmode

Käppen var en viktig del av de modeillustrationer som gjordes under 1930-talet.

käpp till kostym

Anrika B. Kuppenheimer & Co förevisar sitt höstmode i sin katalog år 1900.

Olika typer av käppar

Käppen fanns alltså med i varje fullständig bok om manligt mode och etikett en bra bit in på förra århundradet. Att denna nuförtiden förlorat sin status som modeaccessoar är bara att beklaga eftersom den precis som Holger Schildt beskriver, är en mycket elegant accessoar.

Det är inte alldeles enkelt att kategorisera käppar, men i huvudsak kunde man gällande käppar som accessoar grovt sett dela in dem i klassiska käppar för vardagsbruk och så kallade friluftskäppar för jakt och fiske.

Klassiska modeller av käppar

Det finns alltså lite förenklat ett par huvudgrupper av käppar, varav den klassiska modellen med rejält tilltaget handtag är den vanligaste. Denna är oftast gjord i trä. Som undergrupp till denna kunde man nämna den för handen mer ergonomiskt gjorda käppen.

Det är troligtvis den klassiska modellen ni kommit i kontakt med om ni sett någon äldre använda käpp någon gång.

Eleganta klassiska käppar

Det finns en del riktigt snygga och eleganta modeller av käppar på marknaden även i dagens läge. På den engelska marknaden råder det ingen brist på nätbutiker som erbjuder ett stort utbud av såväl klassiska käppar som käppar för jakt och fiske.

För svenskar har utbudet av käppar avsevärt förbättrats sedan Amazon lanserades förra hösten. Det har gjort det betydligt snabbare och smidigare att få produkter levererat hit.

Hos brittiska The Walking Stick Company hittar du många klassiska modeller av käppar av hög kvalitet. Dessa är ergonomiska käppar som passar både för vandring och jakt.

käpp med guldhandtag

Här är en lyxig käpp med guldpläterat handtag i klassisk dandy-stil. Som generell regel då ni satsar på köp av käppar är att undvika de billigaste modellerna om ni vill ha en hållbar modell. Modellerna ovan i bokträ är av hög kvalité. Denna käpp är också av högsta möjliga kvalité.

käpp med hästhuvud

En käpp med häst- eller hundhuvud är en klassiska modeller som ofta också syns hos brittiska paraplyer.

snygga käppar på nätet

Företaget The Noble Collection är framförallt känt för sina högkvalitativa samlarobjekt. Här hittar du också en käpp av hög kvalitet med annorlunda detaljer i form av ett ormhuvud.

Käppar för jakt och fiske

Den andra gruppen av käppar, den med knopp istället för handtag, är en modell som tidigare användes främst som aftonkäpp och som har en knopp i silver eller guld. Den tredje gruppen av käppar en den sk. “country-style”-modellen.

Denna är en lite längre modell i trä, som är tillverkad i ett enkelt material, utan speciellt utsmyckade detaljer. Country-style modellen används främst av engelska gentlemän till jakt och fiske.

käpp med plunta

Hos anrika brittiska märket James Purdey & Son hittar ni bland annat denna käpp som är ämnad främst för jakt och fiske.  

käpp med plunta för jakt och fisker

När du skruvar bort knoppen vid handtaget döljer sig också en glasplunta på 50 ml inne i käppen. Perfekt för att förvara whisky eller brandy under kyliga jaktdagar. 

Käppen som vapen

I äldre litteratur från viktorianska tidseran hittar vi i flera sammanhang käpp med dolt svärd. Det är dock inget som är tillåtet att användas i Sverige och heller inget du får använda dig av i gatubilden om du skulle använda dig av käpp till vardags.

Att detta är något som är ett flitigt sökord på nätet är kanske inte ett bra tecken. Kom ihåg att vapen aldrig är något som en gentleman skall använda sig av.

Käppen i självförsvar

Det som du dock kan ha nytta av är att kunna använda käppen i självförsvar. Under första delen av 1900-talet fick dåtidens män ofta tips om hur de kunde använda sig av käppen i självförsvar. Något som vi skrivit om i en tidigare artikel och som du hittar på länken ovan.

självförsvar med käpp

Tillverkning av egen käpp

Som en följd av dagens coronaläge har det också blivit allt vanligare att vi söker olika typer av hobbyer när vi inte kan träffa andra människor i samma utsträckning som tidigare.

För den händiga kan det erbjuda ett utmärkt tillfälle att tillverka sin egen käpp. Då finns ju också möjligheter att göra alla de mest fantasirika utsmyckningar på käppen.

Här finns en instruktionsvideo för den som tänkt på att tillverka sina egna käppar:

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *