21 tips för självförsvar med käpp

självförsvar med käpp

Att käppen var en naturlig del av mannens vardag förut har vi konstaterat tidigare här på Gentlemannaguiden. Nuförtiden kanske man främst tänker på käppen som en modeaccessoar eller stöd vid vandring. Vad som är mindre känt är att käppen historiskt sett också använts både som offensivt eller defensivt vapen – ibland har man till och med använt käppar med dolda knivar eller svärd.

Oavsett vilket var alltså käppen en så naturlig del av vardagen så sent som på 1930-talet att man i många böcker gällande självförsvar från den tidsperioden tog med avsnitt för hur man försvarar sig med käpp. Speciellt under 1800-talet hittar man ett flertal böcker där det finns tips för hur man bäst tar sig an en angripare där käppen används som vapen.

En av de personer som aktivt lärde ut självförsvar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var Edward William Barton-Wright (1860-1951). Han är känd som en av de första från Europa som lärde sig Japansk kampsport. Senare skulle han också komma att lära ut en form av hybrid av kampsport, som han döpte till Bartitsu, en kombination av sitt eget namn och Jujitsu. Mer om Bartitsu finns i ett skilt inlägg.

Den som sett filmen Sherlock Holmes från 2009 med Robert Downey Jr. i huvudrollen och läst böckerna har säkert kommit i kontakt med ordet Bartitsu. I novellen The Adventure of the Empty House som publicerades för första gången år 1903 låter författaren Sir Arthur Conan Doyle huvudkaraktären Sherlock Holmes pröva på ”baritsu”, som ett utmärkt sätt att försvara sig på. I boken stavade han alltså ordet Bartitsu fel.

Det var i samband med att Barton-Wright skrev en artikel under namnet ”A New Art of Self Defense” i Pearson’s Magazine år 1899 som han kom på namnet Bartitsu. Bartitsu kan beskrivas som en blandning mellan jujitsu, boxning, kickboxing och självförsvar med käpp. I huvudsak var det ändå Jujitsu som det mesta byggde på.

Det var även i Pearson’s Magazine han skrev två artiklar om hur man försvarar sig med käpp benämnda ”Self-defence with a Walking-stick” som publicerades i januari och februari 1901.

Nedan ser ni hans 21 bästa tips för hur man idkar självförsvar med käpp:

1. Försvar på distans – Hur man undviker alla risker att få slag på fingrar, armar eller kroppen genom att retirera utom räckhåll från din motståndare, men samtidigt hålla honom inom slagavstånd med din egen käpp:

2. Ett annat sätt att retirera utom räckhåll från motståndarens käpp:

3. Dubbelfattat grepp – det bästa sättet att använda en käpp med två händer som är för tung att hantera snabbt med en hand, när man attackeras av en man med ett lätt käpp:

4. Hur man försvarar sig utan att riskera att skadas om man bär endast en liten käpp i sin hand och hotas av en man med en väldigt stark käpp:

5. Ett annat sätt att försvara sig när motståndaren är utrustad med en kraftig käpp och du endast bär ett paraply eller en otillförlitlig käpp:

6. Ett mycket säkert sätt att oskadliggöra en boxare som försöker attackera dig när du är beväpnad med en käpp:

7. Ett säkert sätt för en man att avväpna en annan när båda har beväpnade med samma typer av käppar:

8. Ett av de säkraste sätten att försvara sig för en lång man som inte har så mycket förtroende gällande sin snabbhet och kunskaper i att använda sin käpp i slagsmål, när han attackeras av en kortare och mer kompetent motståndare:

9. Hur man försvarar sig själv med käpp mot den farliga sparken utförd av en expert:

10. Ett av de bästa sätten att slå ned en man i allmänt gruff, när det inte finns utrymme att svinga käppen fritt:

11. Det säkraste sättet att försvara sig när man blir attackerad av spetsig eller lång käpp när du endast är utrustad med en vanlig gångkäpp:

12. Ett effektivt sätt att försvara sig med en krokig käpp när man attackeras av en man som är utrustad med en vanlig rak käpp:

13. Det bästa sättet att avväpna en man som attackerar dig och försöker hindra dig från att slå honom med en krokig käpp:

14. Hur man använder en gångkäpp som ett vapen i en folkmassa:

15. Ett mycket enkelt sätt att försvara sig med en krokig käpp mot en boxare:

16. Hur man besegrar en angripare som attackerar dig med en kraftig käpp när du endast bär på en lätt käpp:

17. Ett annat sätt att avväpna och övermanna en motståndare med en överlägsen käpp i förhållande till din:

 

18. Ett av de bästa sätten att försvara sig mot en attack mot huvudet med en tung käpp när du endast är utrustad med en vanlig käpp:

19. Ett mycket användbart sätt att avväpna en man som är längre dig själv när du möter honom under icke jämbördiga förhållanden:

20. Ett exempel på ett snyggt sätt att försvara sig och gå till motattack när en angripare riktar ett slag mot ditt huvud med en käpp:

21. Två exempel på dubbelfattat försvar i kombination med en utmärkt förmåga att använda båda händerna:

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Klas Wennerberg

    Why not use it as a stiching wapon? A hard strait movement with the end of a stich aginst the body is difficult to stop an extremly painful.

  2. says: Freyja

    Vilken käpp rekommenderar ni för detta ändamål? Tack för en trevlig och intressant artikel.
    Mvh
    Freyja

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *