Bowmore lanserar Edit1°n Atlantic Sea Salt

Lagom till julen lanserar Bowmore® Islay Single Malt Whisky nyheten Bowmore Vault Edit1°n Atlantic Sea Salt, den första i en serie om fyra limiterade whiskynyheter. Varje vinter, från nu till och med 2019 kommer en ny whiskyvariant att lanseras där alla fokuserar på en av Bowmores karaktäristiska drag; havssalt från Atlanten, rökt torv, vanilj och citrus. De fyra sorterna är en hyllning till Bowmores No.1 Vaults, Skottlands äldsta lagringshus för whisky, som ligger direkt mot Atlantkusten och ger Bowmores whisky sin speciella karaktär.

Vault Edit1°n-serien har fått sitt namn från Bowmores legendariska lagringshus bildat redan 1779, No.1 Vaults. No.1 Vaults ligger direkt mot atlantkusten på ön Islay och den svala temperaturen, höga luftfuktigheten och saltet från vågorna bidrar till att ge Bowmores whisky sin speciella karaktär. Den första produkten i The Vault Edit1°n-serien, Atlantic Sea Salt, lyfter fram den unika sälta och smak av havet som finns i Bowmores single malt.

Bowmore The Vault Edit1°n Atlantic Sea Salt lagras i utvalda gamla bourbonfat för att skapa en whisky med tydligt djup. Whiskyn reflekterar det särskiljande klimatet på Islay och utöver den tydliga men nyanserade sältan gör sig toner av honung, soltorkade frukter, kakao, björnbär och blodapelsin påminda i en perfekt balans.

Bowmore® Vault Edit1°n Atlantic Seat Salt finns tillgängligt i Systembolagets beställningssortiment från den 20 december med artikelnummer 85303-01 och den kostar 999 kr. Alkoholhalten i denna kraftiga whisky är 51,5 %.

 

The Vault Edit1°n-kollektionen och dess namn är inspirerat av Bowmores No.1 Vaults, med ”Edition” typograferat som ”Edit1°n” för att subtilt fira namnet på det berömda lagringsvalvet.

OM BOWMORE®

Bowmore, grundat år 1779, är det äldsta destilleriet på Islay, en av de Skotska öarna som utgör regionen känd som the ’Islands’ i Whiskylexikon. Resterande regioner är Highlands, Speyside och Lowlands. Islay malt är känd för sin karaktäristiska rökighet och Bowmore är inget undantag; malten är varsamt rökt i en torv-eldad ugn, med hjälp av färdigheter som gått i arv i generationer för att skapa en perfekt balanserad Single Malt.

Bowmore använder sig av traditionella produktionsmetoder som hjälper till att skapa karaktären i sina Single Malts. Idag är man väldigt stolt över att vara en av få destillerier som fortfarande producerar sin egen malted barley, handvänd med hjälp av en traditionell trä malt spade och manuella maskiner. Vatten till whiskyn dras speciellt från Laggan River, med sina rika torviga övertoner – samma Islay torv som eldar den malt-torkande ugnen.

Bowmore Destilleriets närhet till havet är också avgörande i den slutgiltiga karaktären i sin whisky. Det legendariska Bowmore No. 1 Vaults är där mestadelen av whiskyn spenderar sina långa liv i tyst vila i kalla, mörka och fuktiga källare under sjö nivå, omedvetna om vågorna som slår mot valvets vägg som vetter mot havet.

Whiskyn lagras i ekfat som tidigare använts till bourbon och sherry, vilket gradvis utvecklar rika och fylliga smaker. Det är den här kombinationen av torv, barley, havsbris, vatten, trä, människor och traditioner som tillsammans skapar den perfekt balanserade varma och rökiga karaktären i Bowmore Single Malt Scotch Whiskies.

OM ISLAY

Islay är den södraste ön av Inre Hebriderna, och även känd som ”The Queen of the Hebrides”. Dess milda klimat och rikt torviga jord gör ön ideal för att skapa whisky, och trots att den har en population på knappa 3500, är det hem till inte mindre än åtta aktiva destillerier.

En av fördelarna med detta ”jobb” är att man ofta får tillfälle att testa på dessa underbara drycker som en av de första på marknaden. Då det gäller Bowmores Vault Edit1°n är det verkligen en smakupplevelse utöver det vanliga, som varmt kan rekommenderas till högtider som julen och nyåret. Om man skulle beskriva whiskyn på enkel svenska så är det en väldigt kraftig och rökig whisky, som dock inte hör till de rökigaste på marknaden, utan den ger gott om utrymme för övriga smaknyanser. En välbalanserad whisky som lämpar sig även för de som gillar sötare, mer gräddiga varianter av whiskyn.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *